Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

«Βγήκε» το πόρισμα για τη φωτιά της Βαρνάκοβας – Που θα γίνονται πλέον οι λειτουργίες της Ιεράς Μονής


Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά προχθές το βράδυ στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Υπηρεσία από τις πρώτες ενδείξεις αποδίδει σε βραχυκύκλωμα των ηλεκτρικών καλωδίων στον ξύλινο ναό που κάηκε, την εστία της φωτιάς.
Όμως οι έρευνες και οι ανακρίσεις θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες μέρες ίσως και βδομάδες προς κάθε κατεύθυνση ώστε να ολοκληρωθούν και το τελικό πόρισμα να σταλεί στον Εισαγγελέα της Άμφισσας για τα περαιτέρω.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Αντιστράτηγος Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας Ιωάννης Πετρούτσος είχε δώσει εντολή τις πρώτες 24 ώρες μετά τη φωτιά να μη γίνει καμία παρέμβαση στο συγκεκριμένο χώρο για την διευκόλυνση των ερευνών από την υπηρεσία.
Συντονιστής της όλης ανακριτικής διαδικασίας είναι ο Διοικητής Πυροσβεστικής Ναυπάκτου Κωνσταντίνος Μπέκος ο οποίος διέψευσε σε ερώτησή μας ότι έχει βγει κάποιο πόρισμα επισημαίνοντας ότι θα πάρουν μέρες οι έρευνες και όταν ολοκληρωθούν θα σταλεί το πόρισμα στον αρμόδιο Εισαγγελέα της Άμφισσας.
Υπενθυμίζουμε ότι και για την προηγούμενη φωτιά του Ιανουαρίου 2017 το πόρισμα μιλούσε για βραχυκύκλωμα.
Στο μεταξύ άμεσα ο Δήμος πρωτοστατεί με συντονιστή τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιάννη Φλέγγα για να καθαριστεί πλέον όλος ο χώρος από τα αποκαΐδια.
Δεν έχει ακόμα αποφασισθεί που θα γίνονται οι λειτουργίες του Μοναστηριού μέχρι να τοποθετηθεί το νέο μικρό προκάτ εκκλησάκι που υποσχέθηκε ο Περιφερειάρχης με τον Δήμαρχο.
Οι πρώτες σκέψεις από την Ιερά Μητρόπολη μιλούν να εγκατασταθεί προσωρινή Αγία Τράπεζα στο στεγασμένο σημείο έξω από τον κύριο Ναό του Μοναστηριού και να γίνονται εκεί προσωρινά οι λειτουργίες, βοηθούντος και της καλοκαιρίας.
Σε ότι αφορά τώρα την εικόνα της Παναγίας εντολή και του Μητροπολίτη είναι να δοθεί σε αγιογράφο η κατασκευή πιστού αντίγραφου που θα καθαγιαστεί για να πάρει πάλι τη θέση της στο Μοναστήρι.
Η εικόνα που μετέφερε κάποιος μοναχός από το Άγιον Όρος δεν είναι αντίγραφο αλλά κάποια φωτογραφία μεγάλου μεγέθους κορνιζαρισμένη που είχε στο γραφείο του ένας πολίτης στην Αθήνα. Την πήραν και την πήγαν στο Μοναστήρι μια παρέα, ίσως από … υπερβάλλον ζήλο, ίσως για δημιουργία εντυπώσεων όπως λένε οι “κακές γλώσσες” ! Πάντως στο σημείο αυτό οι μοναχές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στις ενέργειές τους.
Τέλος να πούμε ότι από πλευράς Περιφέρειας επισπεύδονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μελετών ώστε επιτέλους να ξεκινήσουν κάποια στιγμή οι εργασίες ανακαίνισης και αναστήλωσης του Μοναστηριού.

2 σχόλια:

Μ είπε...

Η ουσία είναι ότι, ότι έγινε-έγινε. Από εδώ και πέρα τι γίνεται; Για να επιτρέψει η Παναγία να καεί για δεύτερη χρονιά το μοναστήρι Της και μαζί και η εικόνα Της..., προφανώς κάτι σημαίνει και καλό είναι να το αναλογιστούμε όλοι μας, εμείς που λεγόμαστε χριστιανοί...!
Επίσης ελπίζω να μην προσλάβουν πάλι τον ίδιο ηλεκτρολόγο, (ώστε να ολοκληρωθεί το "έργο" του...), που έλεγξε την καλωδίωση από την προηγούμενη φωτιά και που έφτιαξε το κύκλωμα στο προκάτ εκκλησάκι... Δε λέω ότι δε μπορεί να συμβεί βραχυκύκλωμα αλλά, δύο φορές τόσο σύντομα νομίζω ότι υπερβαίνει ακόμη και τους νόμους του τυχαίου...! Ας προσευχηθούμε όσοι μπορούμε ώστε όλα να διορθωθούν κατά τον καλύτερο τρόπο γιατί σίγουρα και για τις μοναχές που διαμένουν στο μοναστήρι και προς τιμήν τους δεν το εγκατέλειψαν την πρώτη φορά, δεν είναι καθόλου ωραίο, (μάλλον τρομακτικό), να "καίγεσαι" δύο φορές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα!

Ανώνυμος είπε...

1.Το βραχυκύκλωμα προήλθε από αμέλεια του τεχνίτη,από τύχη ή από κάποιον που το ήθελε;Καμιά απάντηση δεν πήραμε.
2.Άμα αυτή η ανακοίνωση προέρχεται από την Πυροσβεστική και την υπογράφουν πυροσβέστες, τότε σωθήκαμε.
3.Καλά ξυπνητούρια και στην Περιφέρεια.
4.Εδώ καταστρέψαμε σε 3 χρόνια, ότι δεν κατάφεραν επιδρομές 10 αιώνων, και η αιτία είναι η ίδια; Το ίδιο «βραχυκύκλωμα»; Επαναλαμβανόμενο; Μήπως να περιμένουμε και τρίτο;