Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Στην πόρτα εξόδου 6.000 τραπεζοϋπάλληλοι-Πως θα απομακρυνθούν


Η βαθιά κρίση της πανδημίας, όχι μόνο δεν προβλέπεται να ανακόψει τον εξελισσόμενο από το 2010 δραστικό περιορισμό των θέσεων εργασίας στις ελληνικές τράπεζες, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση του ρυθμού αποχώρησης τραπεζοϋπαλλήλων.



Σύμφωνα με αξιόπιστες τραπεζικές πηγές, κεντρικός στόχος είναι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μας να προσεγγίσει μέχρι τα τέλη του 2021 το ψυχολογικό όριο των 30.000. Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες ήταν 36.727 στο τέλος του 2019 (στοιχεία της ΕΚΤ) προκύπτει ότι φέτος και τον επόμενο χρόνο θα οδηγηθούν στην έξοδο περί τους 6.000 ακόμα τραπεζοϋπαλλήλοι
Οι διοικήσεις θα επικαλεσθούν τα πρόσθετα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω της μεγάλης ύφεσης από την πανδημία (σ.σ. ήδη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας έχει παραδεχθεί ότι η κρίση θα προκαλέσει νέα κόκκινα δάνεια) για την επίσπευση της απομάκρυνσης προσωπικού και την επιτάχυνση της μείωσης του μισθολογικού κόστους
Για την επίτευξη του στόχου θα χρησιμοποιηθούν το 2020 και το 2021 όλα τα διαθέσιμα μέσα, τα οποία βρέθηκαν σε πλήρη ανάπτυξη το 2019. Ειδικότερα:
  • Προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία όμως θα είναι λιγότερο ελκυστικά από πλευράς κινήτρων σε σχέση με τα προηγούμενα. Ταυτόχρονα αναμένεται κλιμάκωση των πιέσεων προς τους τραπεζοϋπαλλήλους που θα στοχοποιηθούν, για να αναγκασθούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα «εθελουσίας». Υπενθυμίζεται, ότι πέρυσι η τράπεζα Πειραιώς χρησιμοποίησε τις δυσμενείς μεταθέσεις για να υποχρεώσει εργαζόμενους του πρώην RBU σε «οικειοθελή αποχώρηση». 
  • Συνέχιση της απόσχισης υπηρεσιών τραπεζών με μεταφορά εργαζομένων στις νέες εταιρίες. 
  • Ακόμα και απολύσεις, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Πειραιώς (τουλάχιστον 24 του πρώην RBU) και θα εξακολουθήσουν να επικρέμονται ως «Δαμόκλειος σπάθη» για όλο τον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο.  
Το 2019 βρέθηκαν εκτός τραπεζών 2.656 εργαζόμενοι (ποσοστό μείωσης 6,7% σε σχέση με το 2018), με τον συνολικό αριθμό τους να πέφτει στους 36.727 από 39.383 στο τέλος του 2018. Οι τραπεζοϋπάλληλοι στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 44% μέσα σε μιά δεκαετία, καθώς το 2009 ανέρχονταν σε 65.682 (στοιχεία της ΤτΕ) και στο τέλος του 2019, 36.727, λιγότεροι κατά 28.955. 
Σύμφωνα με την ΕΚΤ ο ρυθμός μείωσης τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα ήταν και το 2019 σαφώς υψηλότερος από τον αντίστοιχο στην Ευρωζώνη, όπου ο αριθμός των εργαζομένων στις τράπεζες μειώθηκε στους 1.851.534 πέρυσι από 1.873.189 το 2018 (ή κατά 1,2%). 
ΚΥΡ

1 σχόλιο:

Μ είπε...

Όταν "έμπαιναν" στη ζωή μας τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών και δε δεχόμασταν πολλοί πελάτες να τα χρησιμοποιήσουμε, μας έλεγαν, (τραπεζουπάλληλοι), οπισθοδρομικούς και "ανάποδους". Σημείωση: Μέχρι τότε μπορούσες να κάνεις τις συναλλαγές σου από το ταμείο.
Δεν είδα κανένα υπάλληλο ή σωματείο τραπέζης να διαμαρτύρεται, αν και πολλές φορές τους το είχα αναφέρει ότι με κάθε αυτόματο μηχάνημα που μπαίνει σε μια τράπεζα, χάνεται εν δυνάμει το λιγότερο μία οργανική θέση υπαλλήλου... αλλά με έλεγαν υπερβολικό, (αυτό τους το έλεγαν και άλλοι πελάτες και δεν είδαμε καμία κινητοποίηση, καμία απεργία που στην Ελλάδα είναι τόσο εύκολο να κάνεις, καμία ενημέρωση του κόσμου από τα συνδικαλιστικά όργανα των τραπεζών, καμία διαμαρτυρία).
Τώρα και δυσμενείς μεταθέσεις τους κάνουν για να αναγκαστούν να φύγουν και τους ζορίζουν υπέρμετρα να πιάσουν "στόχους" οι οποίοι είναι αδύνατο τη σημερινή εποχή να επιτευχθούν!
Όμως τώρα είναι αργά... ωραία η τεχνολογία αλλά να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος ΑΥΤΗ...!
Και μετά μιλάμε για ανεργία όταν το ίδιο το κράτος "επιδοτεί", μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και εκσυγχρονισμού τους, την δημιουργία νέων ανέργων...
Τέλος θέλω να προσθέσω, δε χρειάζεται να είσαι ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΚΚΕ για να έχεις αυτή την άποψη... αρκεί να είσαι σκεπτόμενος πολίτης και ας ανήκεις σε οποιοδήποτε κόμμα, (ακόμα και σε αυτά που κυβερνούν)!!!