Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

«Βόμβα» 70.000.000€ από τον όμιλο των «Παραπολιτικών»!


Σε δυσθεώρητα ύψη οι υποχρεώσεις της εταιρίας και προ των πυλών ένα τεράστιο «κανόνι» που θα συνταράξει την αγορά.

Πόσα χρήματα μπορεί να ξοδέψει κάποιος, όταν δεν είναι δικά του; Προφανώς απεριόριστα, ιδίως εάν έχει έναν καλό «φίλο», εφοπλιστή και μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος με μεγάλη προθυμία τον βοηθά… όποτε χρειαστεί.
Ο οικονομολόγος και ηθικός φιλόσοφος Άνταμ Σμιθ, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της κλασικής οικονομικής θεωρίας της ελεύθερης αγοράς, ανέφερε στο βιβλίο του «Πλούτος των Εθνών», το οποίο αποτέλεσε την πρώτη νεωτερική εργασία πάνω στα οικονομικά, «τα κεφάλαια αυξάνονται μέσω της φειδωλότητας και μειώνονται μέσω της ασωτίας και της κακής διαχείρισης». Ο Άνταμ Σμιθ όριζε ακόμη πως το αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης είναι ίδιο με αυτό της ασωτίας και έκανε λόγο για «μη παραγωγικά χέρια» που εξαναγκάζουν έναν αριθμό ανθρώπων να περικόψουν ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου τους.
Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν σίγουρα οι αυτοχαρακτηριζόμενοι επιτυχημένοι εκδότες του ομίλου των «Παραπολιτικών», οι οποίοι στην πραγματικότητα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μία ωρολογιακή βόμβα υποχρεώσεων, που αγγίζουν τα 70.000.000 ευρώ και τα οποία φυσικά είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορούσαν να καλυφθούν σε οποιαδήποτε οικονομική συγκυρία, πολλώ δε μάλλον στην παρούσα. Άρα μπορεί κάποιος με ευκολία να τους τοποθετήσει στην κατηγορία «μη παραγωγικά χέρια» του Ανταμ Σμιθ.
Καταγραφή
Και μπορεί το ποσό να ακούγεται υπερβολικό, στην πραγματικότητα όμως είναι απλώς η ακριβής καταγραφή από τις οικονομικές καταστάσεις των εταιριών που έχουν δημιουργήσει και διευθύνουν -προφανώς όχι με μεγάλη επιχειρηματική μαεστρία- οι φίλοι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Και το ερώτημα εδώ είναι: θα βάλει το χέρι στην τσέπη ο εφοπλιστής, εκδότης, καναλάρχης και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης για να τους σώσει; Κι εάν ναι, πόσο βαθιά; Τόσο ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως μία σειρά προμηθευτών και εργαζομένων; Σχεδόν όλη η αγορά; Ή μήπως όλοι αυτοί θα ακούσουν τον ήχο μιας ηχηρότατης κανονιάς;
Εν ολίγοις, πόσο από το κεφάλαιό του θα περικόψει ο εφοπλιστής -σύμφωνα με τον ορισμό του Σκοτσέζου οικονομολόγου- για να τροφοδοτήσει την αδυναμία παραγωγής έργου των πιστών φίλων του; Και για πόσο θα στηρίζεται από παρακυβερνητικά κέντρα με διαφημιστική και άλλη υποστήριξη; Την εικόνα των δυσθεώρητων χρεών τη γνωρίζουν;
Όταν σκορπάς εκατομμύρια με… «Ελευθερία»: Η εταιρία Ελευθερία του Τύπου Α.Ε. δημιουργήθηκε μόλις το 2017 από τον μεγαλοεφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη προκειμένου να εκδοθεί η ομότιτλη -εντυπωσιακά αποτυχημένη, σύμφωνα με την εξέλιξη των πραγματικών γεγονότων- εφημερίδα, η οποία είχε διάρκεια ελάχιστων μηνών. Άχρωμη, άνευρη, απρόσωπη και μπερδεμένη, έμελλε να μη γραφτεί στην ιστορία του Τύπου της χώρας μας ούτε καν σαν διάττοντας αστέρας.
Μετά την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας η ιδιοκτησία της εταιρίας μεταφέρθηκε στον όμιλο (;) των «Παραπολιτικών» προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλους οικονομικά και νομικά ύποπτους σκοπούς. Η έκδοση της εφημερίδας «Παραπολιτικά» πέρασε στην Ελευθερία του Τύπου Α.Ε., προφανώς γιατί η εταιρία Παραπολιτικά Α.Ε., από την οποία εκδιδόταν αρχικά, είχε ήδη αρχίσει να βουλιάζει υπό το βάρος οικονομικών υποχρεώσεων πολλών εκατομμυρίων. Ή -πολύ περισσότερο- για να αποφευχθούν οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις -οι φήμες μιλούν για πάνω από 100 (!)- και οι αντίστοιχες δυσθεώρητες απαιτήσεις; Τον περασμένο Οκτώβριο, μάλιστα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη συγκεκριμένη εταιρία τοποθετήθηκε ο «άνθρωπος για όλες τις δουλειές» ή κοινώς «αυτοφωράκιας» Παναγιώτης Τζένος.
Το 2018 το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρίας έφτανε τα 4.575.374,44 ευρώ! Από αυτά, το 1.264.290,03 αφορούσε οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία! Αν κρίνει δε κανείς από το μέγεθος της εταιρίας και τις δραστηριότητές της, συμπεραίνει ότι πρέπει να έχει να καταβάλει τα οφειλόμενα στο Δημόσιο εδώ και αρκετά χρόνια…
Το αντίστοιχο σύνολο υποχρεώσεων το 2017 ήταν 3.493.968,02 ευρώ, δηλαδή 1.000.000 ευρώ λιγότερα. «Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα η εταιρία είχε μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 2.108.246,12 ευρώ, ήτοι από 5.353.092,99 ευρώ το 2017 σε 3.244.846,87 ευρώ το 2018, η οποία δεν κρίνεται ικανοποιητική σε σχέση με την αγορά και τον κλάδο που δραστηριοποιείται η εταιρία» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οικονομικοί ελεγκτές που συνέταξαν την έκθεση της εταιρίας.
Δεινή κατάσταση
Το συγκεκριμένο σχόλιο δεν αποτυπώνει απλώς τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι «παραφουσκωμένες» εκδοτικές προσπάθειες των φίλων του κ. Μαρινάκη. Προκαλεί τεράστια ερωτήματα για το πώς θα μπορέσει να καλύψει τον ογκόλιθο των υποχρεώσεων που έχει δημιουργήσει, όταν το ταμείο είναι τόσο μείον από τον έναν χρόνο στον επόμενο.
Μπορεί με ευκολία να υποθέσει κανείς, εάν λάβει υπόψη το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, ότι το 2019 (έτος για το οποίο οι οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη) οι υποχρεώσεις θα είναι μεγαλύτερες, αφού η σπάταλη διαχείριση με πολυτελείς προσφορές συνεχίστηκε χωρίς κανένα φρένο. Κι αυτό ισχύει ως κανόνας για όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου.

Parapolitika.gr ή παρατράγουδα;

Η εταιρία με τον διακριτικό τίτλο Παραπολιτικά Α.Ε., μέσω της οποίας εκδιδόταν κάποτε η ομότιτλη εφημερίδα, είχε το 2018 σύνολο υποχρεώσεων 6.491.148,99 ευρώ! Σε αυτήν την εταιρία παραμένει η δραστηριότητα του σάιτ parapolitika.gr, που βρίσκεται στο νούμερο 361 (!) της κατάταξης των διαδικτυακών ιστοτόπων!
«Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα, η εταιρία είχε μια μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 2.132.518,92 ευρώ, ήτοι από 6.022.272.44 ευρώ το 2017 σε 3.889.753.52 ευρώ το 2018, η οποία δεν κρίνεται ικανοποιητική σε σχέση με την αγορά και τον κλάδο που δραστηριοποιείται η εταιρία» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ελεγκτές που συνέταξαν την οικονομική έκθεση.
Να σημειώσουμε εδώ ότι αντίστοιχα η εταιρία το 2016 είχε κύκλο εργασιών 8.904.532,73 ευρώ, δηλαδή από το 2016 ως το 2018 έχασε πάνω από το μισό του κύκλου εργασιών της. Προφανώς άρχισε να γίνεται αντιληπτή η ανυπαρξία της ιστοσελίδας…
Στην οικονομική έκθεση του 2017, μάλιστα, οι ελεγκτές, μεταξύ άλλων, σημείωναν πως δεν είχαν λάβει καμία επιστολή από πέντε (!) εκ των νομικών συμβούλων της εταιρίας για τυχόν αγωγές τρίτων κατά αυτής και πως οι φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρίας για τις χρήσεις 2014 έως 2017 δεν έχουν εξεταστεί από τις φορολογικές Αρχές.

Οι μεγάλες οφειλές στην… ΠΑΡΑ ΕΝΑ αβγατίζουν μαγικά

Μέσα από την εταιρία ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΠΕ δραστηριοποιείται το ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM. Μπορεί ήδη με ευκολία κανείς να παρατηρήσει πως καθεμία από τις δραστηριότητες του ομίλου έχει διαφορετική νομική μορφή.
Προφανώς όχι χωρίς κάποια σκοπιμότητα. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρίας για το 2018 έφτανε τα 4.660.647,81 ευρώ, ενώ, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση, η εταιρία είχε μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 159.682,22 ευρώ, δηλαδή από 2.184.544,82 ευρώ το 2017 σε 2.024.862,60 ευρώ το 2018.
Στις οικονομικές καταστάσεις, όμως, αυτής της εταιρίας συμβαίνει το εξής παράδοξο: στην κατάσταση του 2014 έχει δηλωθεί πως το σύνολο των υποχρεώσεων ήταν 3.878.918,60 ευρώ. Στην οικονομική κατάσταση του 2015, όμως, όπου αναφέρονται -ως είθισται- και τα νούμερα της προηγούμενης χρονιάς, για το 2014 αναγράφονται συνολικές υποχρεώσεις ύψους 4.682.053,39, δηλαδή περίπου 1.000.000 ευρώ περισσότερες από όσο είχαν αρχικά δηλωθεί.
Ζητείται εξήγηση
Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και στις καταστάσεις του 2016 και του 2018. Δεδομένου πως δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος, ο οποίος θα μπορούσε να είχε καταλογιστεί στη συνέχεια και να μεταβάλει τα νούμερα, άλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει. Θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι οικονομικοί εγκέφαλοι πώς οι υποχρεώσεις που φαίνονται σε ένα έτος εμφανίζονται διαφορετικές στις οικονομικές καταστάσεις του επόμενου έτους. Οι μεταβολές είναι αξιοσημείωτες και σοβαρές. Εκτός κι αν στο αντικείμενο της εταιρίας έχει προστεθεί η «διενέργεια δραστηριοτήτων μαγείας»!

Άργος (όχι το Ορεστικό), αλλά το χρεωστικό

Στο πρακτορείο διανομής Τύπου Άργος, που αποτελεί και το μοναδικό πρακτορείο στη χώρα μας, εκ των βασικών μετόχων είναι εταιρίες του ομίλου των «Παραπολιτικών».
Επιπροσθέτως, πρόεδρος του πρακτορείου είναι και πάλι ο Παναγιώτης Τζένος. Το σύνολο των υποχρεώσεων του πρακτορείου για το έτος 2018 ήταν 54.467.324,9 ευρώ! Από αυτά, οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία έφταναν στο δυσθεώρητο ποσό των 6.602.906,6 ευρώ. Προφανώς πρόκειται για υποχρεώσεις… μεγατόνων.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έκθεση της εταιρίας ορκωτών λογιστών Baker Tilly, που διενήργησε σχετική έρευνα έπειτα από εντολή της προηγούμενης διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Άργος Α.Ε. από το 2015 εμφανίζει σημαντική αύξηση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, επειδή, προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα, δεν αποδίδει τις εισφορές που παρακρατά από τους εκδότες εκ μέρους τους. Κανονική υπεξαίρεση δηλαδή…
Κι όλα αυτά ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε στο ποσό των 42.000.000 ευρώ, όπως αναφέρει η ίδια έκθεση. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της Άργος το 2016, όταν ακόμη ανήκε στον ΔΟΛ και τις οικονομικές καταστάσεις υπέγραφε ο Παναγιώτης Ψυχάρης, ήταν μόλις 27.162.459,93 ευρώ. Επομένως, παρότι η εταιρία αύξησε τον κύκλο των εργασιών της, εξαιτίας της παύσης λειτουργίας του πρακτορείου Ευρώπη (του δεύτερου πρακτορείου που λειτουργούσε στη χώρα μας ως το 2017), διόγκωσε υπερβολικά τις υποχρεώσεις της.
«Τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων δεν έχουν καταστεί οριστικά» σημείωναν, μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές που υπέγραφαν τον ισολογισμό της εταιρίας για το 2018, ενώ συμπλήρωναν: «Ο όμιλος δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για αυτή την ενδεχόμενη υποχρέωση». Τρελό κι όμως αληθινό!
Με μια πρόχειρη πρόσθεση, λοιπόν, στις 31.12.2018 ο όμιλος των «Παραπολιτικών» είχε υποχρεώσεις άνω των 70.000.000 ευρώ! Οσο για το 2019, μια μάλλον χειρότερη χρονιά για τον κλάδο, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το σύνολο των υποχρεώσεων. Αλλά αυτό μένει να το διαπιστώσουμε όταν δημοσιευθούν οι επίσημες οικονομικές καταστάσεις.
Ελλείψεις
Βέβαια από τον υπολογισμό των υποχρεώσεων του ομίλου λείπουν υποχρεώσεις μιας σειράς νομικών προσώπων (κυρίως ΙΚΕ) οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της μεγαλεπήβολης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων, που την τελευταία διετία διακόπηκε απότομα. Επίσης λείπουν και οι πραγματικές εκτιμήσεις αποζημιώσεων για τις δεκάδες εκκρεμείς αγωγές κ.λπ. Ισως γιατί ο «θείος», όπως αποκαλούν τον Βαγγέλη Μαρινάκη (μάλλον γιατί τον βλέπουν σαν θείο από την Αμερική), τρόμαξε από την επιχειρηματική ανικανότητα των φίλων του.
Ένας όμιλος γεμάτος χρέη, που κάποτε διατυμπάνιζε την καλή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίζοντας χυδαία τον Αντώνη Σαμαρά (Τρελλαντώνη τον ανέβαζε, Τρελλαντώνη τον κατέβαζε), από τον οποίο είχε «χρυσωθεί» (βλέπε ΚΕΕΛΠΝΟ!). Στη συνέχεια, όταν διαψεύστηκαν οι «προσδοκίες» (ίσως δεν τους έκανε όλα τα χατίρια), το γύρισε κι έγινε φανατικός πολέμιος του καθεστώτος Τσίπρα, στηρίζοντας φανατικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίον οι σχέσεις δεν ήταν τόσο ζεστές, αφού οι «αστέρες» των «Παραπολιτικών» ανήκαν στο περιβάλλον της Ντόρας. Σήμερα όμως έχουν εναποθέσει τις ελπίδες σωτηρίας τους στο νέο γκουβέρνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: