Απανωτές οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τα οικονομικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού και εντυπωσιακές εκ πρώτης όψεως. Ωστόσο περισσεύει το παρασκήνιο. Και τα ερωτήματα επίσης.
Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι αναφορές για το δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα. Κατά τα φαινόμενα, το δώρο του Πάσχα μπαίνει κι αυτό σε… καραντίνα, και μάλιστα πολύμηνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα καταβληθεί, αλλά σε χρόνο που θα προσδιοριστεί από την κυβέρνηση.
Έτσι μπήκαν ψύλλοι στα αφτιά μας και αναζητήσαμε τις απαντήσεις από τον αρμοδιότερο όλων, τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Ο υπουργός λοιπόν μας είπε ότι το δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα θα δοθεί το καλοκαίρι, και αυτό γιατί, κατά τη συλλογιστική του, δεν χρειάζεται να πέσει σε χρόνο νεκρό για την αγορά παρά προς το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού, προκειμένου να δώσει ώθηση στον ανοδικό κύκλο που θα ξεκινήσει τότε.
Επιμένει δε ότι δεν έχει νόημα να προσφέρονται ενισχύσεις και φορολογικές διευκολύνσεις στις πληττόμενες επιχειρήσεις από το κράτος, και την ίδια στιγμή να τις υποχρεώνει να πληρώσουν δώρο Πάσχα από την άλλη, άδεια κατά βάση, τσέπη. Μάλιστα προτίθεται να φέρει σχετικό νόμο προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο Πρωθυπουργός είναι σύμφωνος.
Στην ένστασή μας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και ότι δεν είναι σωστό να προβλεφθεί αυτή η δυνατότητα αναβολής και για τις επιχειρήσεις που τούτο τον καιρό υπερκερδοφορούν – όπως για παράδειγμα οι τηλεφωνικές, οι φαρμακευτικές, τα σουπερμάρκετ και τόσες άλλες, οι οποίες όχι δώρο αλλά και μπόνους θα έπρεπε να δώσουν στους υπαλλήλους τους -, μας είπε πως αυτές δεν τις εμποδίζει κανείς να δώσουν τώρα το δώρο του Πάσχα.
Σωστά, επιμείναμε, αλλά από τη στιγμή που τους προσφέρετε τη δυνατότητα, γιατί να μην την αξιοποιήσουν; Μας απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει κατάχρηση από την πλευρά τους. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά το επιχείρημά του δεν πείθει, φαντάζει ασθενές και πιθανότατα να καταρριφθεί υπό το βάρος των αντιδράσεων που θα εγερθούν.
Γενικώς ο κ. Σταϊκούρας δείχνει συγκρατημένος, προσπαθεί να καλυφθεί έναντι μελλοντικών κινδύνων, να περιορίσει κατά το δυνατόν το κόστος διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού από εγχώριους πόρους και, αντιθέτως, να αξιοποιήσει όσο γίνεται στην παρούσα φάση τους ευρωπαϊκούς. Για παράδειγμα, δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το απόθεμα, το περίφημο «μαξιλάρι», αλλά να το αξιοποιήσει σε επόμενη φάση, όταν η κρίση της δημόσιας υγείας θα έχει ελεγχθεί και θα χρειάζονται πόροι να υποστηριχθεί η ανάπτυξη. Επίσης δεν θέλει να ερεθίσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τώρα που ενέταξαν την Ελλάδα στο έκτακτο πρόγραμμα επαναφοράς ομολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου