Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Παράθυρο για απολύσεις η αναστολή συμβάσεων και το επίδομα των €800


Παράθυρο για μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για μειώσεις μισθών, εκτιμάται ότι ανοίγει η κυβερνητική απόφαση, με την οποία τίθεται ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, η αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων επιχειρήσεων, που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.
Εργατολόγοι και συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διάταξη δίνει την ευχέρεια σε επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος περιορίζεται -περισσότερο ή λιγότερο- να προχωρήσουν σε απόλυση, μετά την κρίση, μεγάλου μέρους των εργαζομένων, που θα τεθούν σε αυτή την φάση σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η απαγόρευση απολύσεων θα έχει περιορισμένη χρονική ισχύ (όσο διάστημα αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας) μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες στη συνέχεια να προχωρήσουν σε εκκαθαρίσεις προσωπικού, ώστε να μειώσουν το κόστος μισθοδοσίας επικαλούμενοι και τη μείωση τζίρου. 
«Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής», αναφέρει διάταξη της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δίνοντας την ευχέρεια σε εργοδότες, σύμφωνα με εργατολόγους, να αντικαταστήσουν παλιούς εργαζόμενους με νέους, χαμηλότερων αποδοχών. .
Είναι ενδεικτικό ότι ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε ότι τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, διαπνέονται από πρωτοφανή σκληρότητα σε βάρος των ιδιωτικών εργατοϋπαλλήλων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
  • Την δυνατότητα όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων και εργοδοτών, ακόμη και αυτών που πλήττονται λιγότερο ή καθόλου από την κρίση, να θέσουν για το ίδιο χρονικό διάστημα (18/3/2020-30/4/2020), το σύνολο ή τμήμα του προσωπικού τους σε καθεστώς «αναστολής» της εργασιακής σχέσης, επωφελούμενοι έτσι της αντίστοιχης μισθολογικής δαπάνης που όφειλαν να καταβάλουν για το ίδιο διάστημα.
  • Την προστασία από απόλυση των εργαζομένων που μπαίνουν σε καθεστώς «αναστολής» εργασιακής σχέσης, μόνο για ισόχρονη περίοδο αντίστοιχης της περιόδου αναστολής. Η ρύθμιση αυτή-«Δούρειος Ίππος» παρέχει τη δυνατότητα στους εργοδότες να προβούν ελεύθερα σε απολύσεις, μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

Κόλαφος για τους εργαζόμενους

Από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης κόλαφο για τους εργαζόμενους και εξήγησε:
«Ουσιαστικά θεσμοθέτησε ένα σύστημα γρήγορων μαζικών απολύσεων. Δεν είναι μία “αναστολή σύμβασης”, όπως λέει η κυβέρνηση, είναι εύκολες μαζικές απολύσεις. Λέει στις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το προσωπικό τους και δίνει στους εργαζόμενους ένα επίδομα που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μισθό. Όταν αυτή η περίοδος τελειώσει οι επιχειρήσεις πρέπει, μόνο για όσο διάστημα έκαναν χρήση του μέτρου (π.χ. για έναν μήνα), να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Όχι τους ίδιους εργαζόμενους, ούτε με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, αλλά με πολύ χειρότερες και μετά θα μπορούν να κάνουν και απολύσεις. Αυτό οδηγεί σε γενικευμένες απολύσεις, σε συρρίκνωση εισοδήματος και σε γενικευμένη ύφεση. Γι’ αυτό ζητήσαμε από την κυβέρνηση να το ανακαλέσει».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: