Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ... «ΣΦΑΓΕΙΟ» ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ


Η διασπορά των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο Δελφών απειλεί τόσο έμπειρους όσο και φιλόδοξους διεκδικητές της ψήφου μας.

Το νέο και δύσκολο σε προβλέψεις εκλογικό σύστημα, αλλά και οι ψηφοφόροι που πρώτιστα κρίνουν τον ίδιο τους τον εαυτό σε σχέση με το 2014, προμηνύουν αναπόφευκτες εκπλήξεις
Ως «κινούμενη άμμο», κι όχι άδικα, είχαμε χαρακτηρίσει τις προσεχείς δημοτικές εκλογές στο δήμο Δελφών πριν από 15 μέρες, λόγω του νέου εκλογικού συστήματος. Η απλή αναλογική αναγκάζει τους πάντες να προσπαθούν να πλοηγηθούν σε νερά που δεν έχουν χαρτογραφηθεί ποτέ στο παρελθόν, ενώ ακόμα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι επιρροή θα έχει στους ψηφοφόρους η επίγνωση της εξ αντικειμένου ενίσχυσης των μικρότερων, θεωρητικά και με βάση τις προγενέστερες εκλογικές τους επιδόσεις, παρατάξεων. Κι αυτό παρά το ότι το νέο σύστημα έχει ήδη γίνει αποδεκτό σε πολύ μεγάλο βαθμό ως καταλληλότερο στη συνείδηση δημοτών και υποψηφίων.
Αν δηλαδή με την ψήφο τους επιλέξουν να τις ενισχύσουν περαιτέρω, προκειμένου να δημιουργηθούν ασφαλέστερες προϋποθέσεις ελέγχουν των θεωρούμενων ως «φαβορί» παρατάξεων Παναγιωτόπουλου και Ταγκαλή. Ή αν, αντίθετα, η ανησυχία για δυσλειτουργία στη διοίκηση του δήμου στρέψουν τους εκλογείς σε λογικές ενίσχυσης των βασικών αντιπάλων. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι οι ψηφοφόροι της Παρνασσίδας θα κληθούν να κρίνουν πριν από όλους και από όλα …τον ίδιο τους τον εαυτό, μιας και οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους είναι πανομοιότυπες με αυτές του 2014.
Πέρα όμως από την επίδραση του νέου συστήματος στις επιδόσεις επί της κάλπης των παρατάξεων και των υποψήφιων δημάρχων, ακόμα μεγαλύτερη θα είναι αυτή στην σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου και στην ανθρωπογεωγραφία του. Εδώ πια δεν μιλάμε για «κινούμενη άμμο», αλλά για πραγματικό «σφαγείο» υποψηφίων, καθιστώντας το αποτέλεσμα της κάλπης επί της σταυροδοσίας που θα  προκύψει αντικείμενο σοβαρής ανάλυσης για τις επιλογές και τα κριτήρια που θα επικαθορίσουν τη στάση του εκλογικού κοινού!
Προκειμένου να σκιαγραφήσουμε το νέο πεδίο που βρίσκεται μπροστά μας και προκειμένου να κατανοήσει ασφαλέστερα η κοινή γνώμη τη νέα δημοτική τοιχογραφία, χρειάζεται άσκηση επί αριθμών και επί δεδομένων. Κι αντί να χρησιμοποιήσουμε εκτιμήσεις, εικασίες, προφητείες, επιθυμίες, προσεγγίσεις με βάση «παραταξιακά γυαλιά» κι ευσεβείς πόθους, το ασφαλέστερο είναι να επιχειρήσει κανείς μια προσομοίωση επί του εκλογικού αποτελέσματος του 2014, μιας και οι συνδυασμοί είναι οι ίδιοι που κατεβαίνουν και τώρα, και να δούμε πώς και κυρίως πού θα κατανέμονταν οι έδρες που θα λάβαιναν τότε οι παρατάξεις.
Επαναλαμβάνουμε αυτό που είχαμε τονίσει και πριν δεκαπέντε μέρες: Κι αυτή η ανάλυση δεν έχει σε καμία περίπτωση το χαρακτήρα πολιτικής αποτίμησης των προοπτικών επιτυχίας του κάθε συνδυασμού, άσχετα με το τι ποσοστά είχαν καταγάγει πριν από πέντε χρόνια, αλλά να ενημερώσει και να διαφωτίσει το εκλογικό σώμα στην Παρνασσίδα αναφορικά με τις διαδικασίες ανάδειξης των προσώπων που θα απαρτίσουν το νέο δημοτικό συμβούλιο.
Στις δημοτικές εκλογές του 2014 στο Δήμο Δελφών τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
– Παναγιώτης Ταγκαλής: 6326 ψήφοι, ποσοστό 38,38%
– Θανάσης Παναγιωτόπουλος: 5389, 32,70%
– Παναγιώτης Μέγκος: 2447, 14,84%
– Γιώργος Ιωσηφίδης (Στάθης Λεοντίου): 1622, 9,82%
– Κώστας Μπακογιάννης (Γιώργος Δρακάκης): 703, 4,26%
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ισχύει πλέον, κι όπως το είχαμε παρουσιάσει στις 2 Μαίου, η τελική σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου μετά τις κατνομές εδρών θα ήταν ως εξής:
– Ταγκαλής 13
– Παναγιωτόπουλος 11
– Μέγκος 5
– Ιωσηφίδης (Λεοντίου) 3
– Μπακογιάννης (Δρακάκης) 1
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι βέβαια σε ποιες δημοτικές ενότητες θα έβγαζαν τις έδρες τους οι παρατάξεις. Αντιγράφουμε το σχετικό χωρίο από το νέο εκλογικό νόμο:
«2. ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΑΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Α ΚΑΤΑΝΟΜΗ. Για την κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια μεταξύ των συνδυασμών, υπολογίζουμε καταρχήν το εκλογικό μέτρο κάθε συνδυασμού ως εξής:
Εκλογικό μέτρο συνδυασμού = (αριθμός έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού στο δήμο / αριθμός εδρών που δικαιούται ο συνδυασμός) +1 (το δεκαδικό μέρος
παραλείπεται). Στη συνέχεια, διαιρούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που κάθε συνδυασμός έλαβε σε κάθε εκλογική περιφέρεια με το εκλογικό του μέτρο, παραλειπομένου του κλάσματος, προκειμένου να βρούμε πόσες έδρες λαμβάνει ο κάθε συνδυασμός ανά εκλογική περιφέρεια.
Αρχίζοντας από το μικρότερο σε εκλογική δύναμη συνδυασμό στο σύνολο του δήμου και συνεχίζοντας κατ’ αύξουσα σειρά εκλογικής δύναμης, στο συνδυασμό αποδίδονται
από κάθε εκλογική περιφέρεια όλες οι διαθέσιμες έδρες που δικαιούται, και ο αριθμός τους αφαιρείται από τις διαθέσιμες της περιφέρειας. Αν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός,
στο συνδυασμό κατακυρώνονται μόνον οι διαθέσιμες έδρες.  Για να κατανείμουμε τις εναπομείνασες έδρες, κατατάσσουμε όλους τους συνδυασμούς σε αύξουσα σειρά ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη στο σύνολο του δήμου, ξεκινώντας από τον μικρότερο. Αποδίδουμε, ανά εκλογική περιφέρεια όπου αυτός διατηρεί το μεγαλύτερο κατά φθίνουσα σειρά αδιάθετο υπόλοιπο, μία έδρα σε εκλογικές περιφέρειες που έχουν αδιάθετες έδρες. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για όλους τους συνδυασμούς που δικαιούνται να καταλάβουν έδρα, κατ’ αύξουσα σειρά εκλογικής δύναμης.
Για να μην κουράσουμε τον αναγνώστη με μαθηματικές πράξεις, αδιάθετα υπόλοιπα και δαιδαλώδεις προσθαφαιρέσεις, κάναμε εμείς αυτή την αναγωγή. Έτσι, πάντα με βάση το αποτέλεσμα του 2014, οι έδρες ανά δημοτική ενότητα θα κατανέμονταν ως εξής (στην παρένθεση ο αριθμός των εδρών εκλέγει κάθε ενότητα):
– Δ.Ε. Άμφισσας (10): Ταγκαλής 4, Παναγιωτόπουλος 4, Μέγκος 1, Λεοντίου 1
– Δ.Ε. Ιτέας (7): Ταγκαλής 2, Παναγιωτόπουλος 2, Μέγκος 1, Λεοντίου 1, Δρακάκης 1
– Δ.Ε. Γαλαξιδίου (4): Ταγκαλής 2, Παναγιωτόπουλος 1, Μέγκος 1
– Δ.Ε. Γραβιάς (3): Ταγκαλής 1, Μέγκος 1, Ιωσηφίδης 1
– Δ.Ε. Δεσφίνας (3): Ταγκαλής 1, Παναγιωτόπουλος 1, Μέγκος1
– Δ.Ε. Παρνασσού (2): Ταγκαλής 1, Παναγιωτόπουλος 1
– Δ.Ε. Δελφών (2): Ταγκαλής 1, Παναγιωτόπουλος 1
– Δ.Ε. Καλλιέων (2): Ταγκαλής 1, Παναγιωτόπουλος 1
Φυσικά, μπορεί οι παρατάξεις που συμμετέχουν και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές να είναι οι ίδιες με αυτές του 14, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι και τα αποτελέσματα θα είναι κατ επιταγήν και κατ ανάγκην φωτοτυπία των προηγουμένων. Ούτε βέβαια προεξοφλούμε ότι είναι αδύνατον να επέλθουν, όχι συθέμελες, αλλά σοβαρές μετατροπές σε αυτές τις εκλογές. Άλλωστε, αυτό το τονίσαμε στο προοίμιο αυτού του κειμένου. Μπορεί δηλαδή να γνωρίζουμε πια τα δεδομένα της απλής αναλογικής στη διαδικασία ανάδειξης δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου, δεν μπορούμε όμως να προσεγγίσουμε εύκολα τον τρόπο πρόσληψής της από τους ψηφοφόρους και κατ επέκταση να εικάσουμε έστω και με σχετική ασφάλεια την επιρροή της στην εκλογική συμπεριφορά ενός εκάστου εκλογέα.
Ωστόσο, από την προσομοίωση των εκλογών του 14 που παρουσιάσαμε αυτό που τεκμαίρεται είναι ότι ο τρόπος κατανομής των εδρών απειλεί άμεσα με μη (επαν)εκλογή, άρα και με εκλογική αποτυχία, πρώην και νυν αντιδημάρχους, πρώην και νυν δημοτικούς συμβούλους, αιρετούς με αξιώματα, καθώς βέβαια και νέες υποψηφιότητες που εμφανίζονται με φιλοδοξίες στα δημοτικά μας πράγματα.
Κατά συνέπεια, κάθε υποψήφιος θα πρέπει να εντείνει προσπάθειες στην τελική ευθεία των εκλογών, προκειμένου να διαμορφώσει το όσο δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για τον εαυτό του κατ αρχάς. Κι αυτό το επισημαίνουμε όχι τόσο γιατί το «σφαγείο» της επόμενης Κυριακής δεν το γνωρίζουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι. Αλλά γιατί οι ψηφοφόροι τώρα σιγά-σιγά αρχίζουν και το εμπεδώνουν. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό απ όλα…
Από την Έντυπη Έκδοση "Καθημερινή Φωκίδα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: