Η αλλαγή της τάσης έχει διαφανεί εδώ και καιρό, αλλά από την Τετάρτη και μετά η άνοδος επιταχύνθηκε. Ο ρόλος του εμπορικού πολέμου και το σενάριο της μεγάλης μεταβλητότητας.
Χωρίς σταματημό είναι η ανοδική πορεία του Bitcoin και της παρέας του. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται πάνω από τις 8.000 δολάρια, ενώ πριν λίγες ώρες άγγιξε τις 8.344.
Τι οδήγησε στην ξέφρενη κούρσα; Τα περισσότερα τα έχουμε ήδη αναφέρει στα προηγούμενα άρθρα αναλυτικά: το short covering, η προοπτική της εισόδου των μεγάλων θεσμικών της Wall Street, η ψύχραιμη αντίδραση της αγοράς ακόμα και στα αρνητικά νέα, όπως το hacking στην Binance και άλλα πολλά.
Γιατί όμως τώρα; Ποιος είναι ο κύριος λόγος για αυτή τη στροφή των χρημάτων προς τα crypto;
Το μεγάλο νέο είναι ότι διαφαίνεται τελικά να πραγματοποιείται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Πού είναι το νέο, θα πείτε. Τόσο καιρό γίνονται συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Ναι, αλλά πλέον έχουμε δυναμική απάντηση της Κίνας.
Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πως ο περισσότερος τζίρος στην αγορά των crypto πραγματοποιείται από Ασιάτες traders. Έχουμε δει τόσες φορές τις σημαντικότερες κινήσεις να γίνονται σε ωράρια που δραστηριοποιούνται οι Ασιάτες, που λίγες αμφιβολίες υπάρχουν γι' αυτό.
Έχοντας λοιπόν εξοικείωση με τα crypto, είναι λογικό να υποθέσουμε πως πολλοί Κινέζοι θα θέλησαν να κάνουν τα χρήματά τους Bitcoin. Για ποιο λόγο; Επειδή η μία κίνηση που αναμένεται να γίνει από πλευράς κινεζικής κυβέρνησης προκειμένου να αμυνθεί, είναι να υποτιμήσει το νόμισμά της.
Σε αντίθεση με το δολάριο, το ευρώ, το γιεν και τα άλλα κύρια νομίσματα, το γουάν δεν διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές συναλλάγματος. Καθορίζεται διοικητικά η ισοτιμία του από την ΚΤ τους. Η υποτίμηση καθιστά τα κινεζικά προϊόντα πιο ελκυστικά στη διεθνή αγορά, για τον απλούστατο λόγο πως γίνονται φθηνότερα. Έτσι, σε κάποιο βαθμό, εξουδετερώνει τους δασμούς που σκοπό έχουν να τα καθιστά ακριβότερα στους Αμερικανούς καταναλωτές.
Τι εναλλακτικές έχουν οι εύποροι Κινέζοι για να γλιτώσουν την υποτίμηση; Κλασικό ασφαλές καταφύγιο είναι ο χρυσός (που όντως ανέβηκε). Η νέα εναλλακτική είναι το Bitcoin, ο επονομαζόμενος ψηφιακός χρυσός.Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση πως και ο χρυσός και το Bitcoin άρχισαν να επιταχύνουν την ανοδική τους πορεία από τις 8 Μάη. Ακριβώς πριν από μία εβδομάδα.
Για δύο λόγους το Bitcoin ανέβηκε σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι ο χρυσός. Ο πρώτος είναι πως ο όγκος συναλλαγών του χρυσού είναι πολλαπλάσιος από αυτόν του Bitcoin. Αν μπουν λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο Bitcoin, θα έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην τιμή του, από ό,τι αν μπει η ίδια ποσότητα χρήματος στον χρυσό. Ο δεύτερος είναι πως Bitcoin αυτή την περίοδο δεν αγοράζεται μόνο από τους Κινέζους αλλά και από τους διαχειριστές κεφαλαίων της Wall Street.
Το Bitcoin έχει ένα σπάνιο πλεονέκτημα που δεν έχει ούτε ο χρυσός. Είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που δεν συσχετίζεται με τα υπόλοιπα. Κάτι που είναι ζητούμενο για πάρα πολλούς επενδυτές. Στη μεγάλη κρίση του 2008, ο χρυσός υπήρξε θύμα μαζικών ρευστοποιήσεων, ταυτόχρονα με τις μετοχές, τα ομόλογα και τα ακίνητα. Το Bitcoin δεν υπήρχε τότε, συνεπώς δεν έχουμε ιστορικό να μελετήσουμε, αν και μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι κινείται εντελώς ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στα παραδοσιακά χρηματιστήρια.
Επιπλέον έχουμε μια φρέσκια είδηση. Σε μια χθεσινή ανακοίνωσή της στο twitter, η Bakkt ανάφερε επίσημα πως θα ξεκινήσει μια αγορά futures σε συνεργασία με την ICE. Το ενδιαφέρον των μεγάλων θεσμικών έχει ξεφύγει από τις προθέσεις και τα σχέδια. Αποκτά σάρκα και οστά.
Τέλος, θα πρέπει να υπολογίσουμε τι γίνεται με τους traders του Binance, οι οποίοι δεν μπορούσαν ούτε να καταθέσουν κι άλλα χρήματα, ούτε να κάνουν ανάληψη. Ο λόγος είναι, όπως έχουμε αναφέρει, το hacking των 7.000 Bitcoins που έγινε πριν από μία εβδομάδα εκεί. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα ξεκινήσουν να άρουν την απαγόρευση σήμερα. Το Binance δεν είναι ένα απλό ανταλλακτήριο. Είναι το νούμερο ένα σε όγκο συναλλαγών, σχεδόν το τριπλάσιο από τον δεύτερο. Και μιλάμε για πραγματικό όγκο συναλλαγών, όχι για ξέπλυμα χρήματος ή άλλες αμφισβητούμενης ποιότητας συναλλαγές.
Πολλά Bitcoin είναι εγκλωβισμένα. Τώρα που απελευθερώνονται, πώς θα αντιδράσουν οι κάτοχοί τους; Θα θελήσουν να κατοχυρώσουν κέρδη τους; Από την άλλη, όποιος δεν μπορούσε να καταθέσει νέα χρήματα στον λογαριασμό του, θα αγοράσει στη σημερινή υψηλότερη τιμή;
Προς το ποια πλευρά θα βαρύνει τελικά η ζυγαριά δεν ξέρουμε, αλλά αν είναι να κάνουμε μια υπόθεση, το πιθανότερο είναι αυτή η ιδιαιτερότητα να οδηγήσει σε μεγάλη μεταβλητότητα. Το μόνο δεδομένο είναι πως κάθε άνοδος ενθαρρύνει αν όχι τις αγορές, σίγουρα τον κόσμο να ενδιαφερθεί για τα crypto.
Στην περίφημη ταινία «Το τρένο της μεγάλης φυγής», η αμαξοστοιχία όπου επέβαιναν οι δραπέτες ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα γιατί δεν είχε οδηγό. Σαν να μην έφτανε αυτό, έσπασαν και τα φρένα, με αποτέλεσμα να τρέχει ανεξέλεγκτο μέχρι τη συντριβή του. Άραγε θα υπάρξει το ίδιο τέλος ή θα έχουμε happy end; Γιατί αν συμβεί το δεύτερο, δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.
Η αγορά σήμερα
Ο ενθουσιασμός που επικρατεί αποτυπώνεται ανάγλυφα στη λίστα με τα κυριότερα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin ανεβαίνει 13,01% και διαπραγματεύεται στις 8.080 δολάρια, ενώ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τη σημειώνει το XRP με 20,52%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει εκτιναχθεί στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια.
www.euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου