“Η Ελλάδα των πολλών έρχεται να σαρώσει το ψέμα και τον διχασμό” είπε ο πρωθυπουργός θέτοντας το δίλημμα των εκλογών. Εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μητσοτάκη και αναφέρθηκε εκτεταμένα στην Γενοκτονία των Ποντίων.
Απάντηση στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη ότι “δεν είμαι με τους πολλούς, είμαι με όλους τους Έλληνες” έδωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε καταρχήν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι κάθε φορά που μιλάει εκτός κειμένου, οι επικοινωνιολόγοι προσπαθούν να ανασκευάσουν γιατί όπως ανέφερε του ξεφεύγουν πτυχές του προγράμματός του που είναι ίδιο με το πρόγραμμα του ΔΝΤ που εφαρμόστηκε από το 2010 μέχρι το 2014.
"Εμείς διώξαμε τους δανειστές και την τρόικα στηρίζοντας τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα: “Δηλαδή από την 7μερη εργασία θα κερδίσουν όλοι οι Έλληνες; Από τη κατάργηση του 8ωρου θα κερδίσουν όλοι οι Έλληνες; Από το ξεπούλημα της Δημόσιας υγείας και το ντιλ με τους μεγαλοιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων θα κερδίσουν όλοι οι έλληνες; Από το ασφαλιστικό Πινοσέτ που θα μειώσει τις συντάξεις προς χάριν της ιδιωτικής ασφάλισης θα κερδίσουν όλοι οι Έλληνες;” είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Από την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Από τη διάλυση των δημοσίων νοσοκομείων; Από την επαναφορά του 1-5 ; Από τη κατάργηση των επιδομάτων; Από τη κατάργηση της 13ης σύνταξης και των δώρων τα Χριστούγεννα ; Όχι κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουν οι θύτες και τα θύματα της κρίσης τα ίδια συμφέροντα. Και δεν είμαστε εμείς που διχάζουμε. Η Ελλάδα των πολλών δε διχάζει αλλά ενώνει. Η πολιτική σας υπέρ των ελίτ διχάζει”.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο δίλημμα των ευρωεκλογών -που όπως είπε ετέθη με ευθύνη της αντιπολίτευσης που τις μετέτρεψε σε δημοψήφισμα- και απευθύνθηκε προσωπικά στους ψηφοφόρους: "Την επόμενη Κυριακή έχεις φίλε απόμαχε της ζωής δύο επιλογές. Ή θα δώσεις ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης, στο σχέδιο αποκατάστασης των αδικιών και ανάτασης της οικονομίας. Ή θα ανοίξεις την κερκόπορτα στο παρελθόν... Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ γράφει με μεγάλα γράμματα : Ακύρωση των μέτρων ελάφρυνσης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της 13ης σύνταξης, ενώ τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο Μάνφρεντ Βέμπερ τάχθηκαν κατά των μέτρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει ο πρωθυπουργός την ομιλία του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την Γενοκτονία των Ποντίων με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι “έχουμε καθήκον να θυμόμαστε τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού”, ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική πολιτεία δεν ζητά εκδίκηση, ζητά όμως αναγνώριση και δικαιοσύνη.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Σκοπιανό μιλώντας για την προπαγάνδα που στήθηκε: "Η δημοκρατική Ελλάδα, η Ελλάδα του μόχθου της κοινωνικής δικαιοσύνης, δίνει απάντηση, από εδώ, την Δυτική Μακεδονία, σε πατριδοκάπηλους και σε επαγγελματίες της εθνικοφροσύνης" είπε χαρακτηριστικά.
“Η Ελλάδα των πολλών βγαίνει μπροστά, για να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια, για την αποκατάσταση των αδικιών, την ελάφρυνση των βαρών...Το ξέρουμε καλά ότι η Ελλάδα των ελίτ, η Ελλάδα των λίγων και των εκλεκτών θέλει να βάλει φραγμό σε αυτή την πορεία", συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ότι “η καρδιά της Ελλάδας του μόχθου και της δημιουργίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προκοπής είναι μαζί μας. Η καρδιά του αληθινού πατριωτισμού χτυπάει σήμερα εδώ, στην Δυτική Μακεδονία”.
“Η μεγάλη πλειοψηφία το ελληνικού λαού γνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που κάναμε για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ήρθε η ώρα να μιλήσει η Ελλάδα των πολλών είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η Ελλάδα των ελίτ θέλει να βάλει φραγμό σε αυτή τη πορεία.
Μάλιστα τόνισε ότι “σταματήσαμε την ρεμούλα, την διαφθορά, το πάρτι της αισχροκέρδειας στον τομέα της Υγείας, και έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τα έργα που έγιναν ή υλοποιούνται στην Κοζάνη και γενικότερα στη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε:
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την τετραετία 2010-2014 εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ νέα έργα 172 εκατ. ευρώ ενώ τo 2015-2019 δώσαμε τα διπλάσια, 350 εκατ. ευρώ. Ενώ για έργα από το ΠΔΕ, 2010-2014: 20 εκατομμύρια, ενώ 2015-2019: 178 εκατομμύρια. Εννιά φορές πάνω.
Σημαντικό έργο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Διανομαρχιακό) είναι η ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου π/υ ύψους 12,62 εκατ. ευρώ.
Στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών εντάχθηκαν έργα όπως το υδραγωγείο Γρεβενών και η ύδρευση της Δεσκάτης, η κατασκευή του τμήματος Παναγία -Γρεβενά της Εγνατίας Οδού, το κλειστό κολυμβητήριο Γρεβενών κλπ.
Στην Καστοριά έχουμε έργα όπως η ύδρευση της πόλης και του Άργους Ορεστικού, η διευθέτηση της κοίτης του Αλιάκμονα.
Στην Κοζάνη η ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης λαμβάνει 30 εκατ. ευρώ ενώ έχουμε και την ανέγερση του νέου κέντρου υγείας στη Σιάτιστα, την ύδρευση στον Κρόκο και στην Άνω Κόμη, την αναβάθμιση του ΕΚΕΤΑ, το κτήριο της υποδειγματικής βιβλιοθήκης Κοζάνης, τις αναπλάσεις οδών στην Πτολεμαϊδα, και τις επεκτάσεις στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, τις βελτιώσεις του οδικού άξονα Κήπος - Καισάρεια.
Εδώ, στην Κοζάνη, προχωράμε και στην παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου «Μακεδονομάχων» και των κτηρίων μέσα σε αυτό καθώς και 19,5 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Ψυχογιού στο Δήμο Κοζάνης βάσει πρωτοκόλλου συνεργασίας υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Δήμου Κοζάνης.
Aποτρέψαμε τα σχέδια της βίαιης ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Πολύ σημαντικό ότι το εργοστάσιο το καινούργιο το "Πτολεμαΐδα V (πέντε) ", θα συνδεθεί με την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας και έτσι η θέρμανση της Πτολεμαΐδας διασφαλίζεται για πολλά ακόμη χρόνια.
Και να πω εδώ ότι είναι σημαντική η μείωση του ΦΠΑ στην τηλεθέρμανση από το 13% στο 6%, κάτι που αφορά την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο. Και ακόμη πιο σημαντική είναι η μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης και αφορά όλες τις περιοχές της Δ. Μακεδονίας.
Στην Φλώρινα έχουμε την αναβάθμιση της ύδρευσης στο Αμύνταιο και στα χωριά της περιοχής, το κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου, τις βελτιώσεις στο αποστραγγιστικό δίκτυο, τα έργα στο οδόστρωμα στο χιονοδρομικό του Πισοδερίου. Να θυμίσω και την πρόσφατη εκκίνηση της χρηματοδότησης για το κλειστό κολυμβητήριο Άργους Ορεστικού, το δίκτυο αποχέτευσης Νέου Κόμανου, το δίκτυο ύδρευσης Μικρόβαλτου, την ανοιχτή αγορά της Κοζάνης...
Μία από τις εμβληματικές δράσεις της κυβέρνησης μας στη Δυτική Μακεδονία είναι η θεαματική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μετά και από τις συνέργειες με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Το Πανεπιστήμιο γίνεται ένα πανεπιστήμιο που από 6 τμήματα και 4 σχολές, με τον νέο νόμο «αλλάζει πίστα» και μετατρέπεται σε πανεπιστήμιο 28 τμημάτων, 7 σχολών με πολύ ισχυρή παρουσία σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.
Η επιτυχία της εξαγωγής του κρόκου είναι πάρα πολύ σημαντική για την περιοχή και τη μετα-λιγνιτική περίοδο και πρέπει να τονιστεί σχετικώς, καθώς αποτελεί μία διέξοδο για κάθε οικογένεια στην Κοζάνη που θα μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημά της. Στο ταξίδι μας στην Κίνα μπήκε ως προτεραιότητα η προώθηση των εξαγωγών του Κρόκου και το 'τελείωσε' φέτος το Πάσχα φτάσαμε σε ένα στάδιο ωριμότητας με τη βοήθεια του περιφερειάρχη, του δημάρχου Κοζάνης και των βουλευτών της περιοχής.
Πριν από τον πρωθυπουργό χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης. Ο κ. Τσίπρας εξήρε το έργο του κ. Καρυπίδη και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να τον επανεκλέξουν από την πρώτη Κυριακή.
Το "παρών" στη συγκέντρωση έδωσαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου