Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Καταδικάστηκαν Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Κέρκυρας για τα απορρίμματα – Πως σχολίασε ο Περιφερειάρχης τη δικαστική απόφαση

Με ποινή φυλάκισης 8 ετών με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν από το τριμελές πλημμελειοδικείο Κερκύρας ο Δήμαρχος, Κώστας Νικολούζος, και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Σπύρος Ασπιώτης,για την κατηγορία της παράβασης περιβαλλοντολογικών διατάξεων, μετά τη μήνυση που τους ασκήθηκε από τον πολιτιστικό εξωραϊστικό σύλλογο Τεμπλονίου.  Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος έδωσαν εντολή σε υπάλληλο καθαριότητας του Δήμου να επιρρίψει απορρίμματα στο ήδη κλειστό κύτταρο β΄ του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.
Το Δικαστήριο έκρινε την ενοχή τους μετά από μαραθώνια δικαστική διαδικασία, που διήρκησε από το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι τα μεσάνυχτα και από το πρωί Παρασκευής μέχρι τις 21.30 περίπου το βράδυ.

Ιδιαίτερα επικριτικό σχόλιο για δικαστική Απόφαση έκανε, μέσω ανάρτησής του στο Facebook,ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτος.  
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.
Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης έχουν εκλεγεί με την ένδειξη “ΣΥΡΙΖΑ με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ” όπως αναγράφεται στα επίσημα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ανάρτηση* Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων:
« Η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί αναπόφευκτα ερωτηματικά:
1. πως καταδικάζεται η δημοτική αρχή εν ετει 2018 για "αποπειρα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος" στο Τεμπλόνι, όταν ο φάκελλος "Τεμπλόνι" με πλήρη τεκμηρίωση για καραμπινάτη επιβάρυνση ( και όχι απόπειρα επιβάρυνσης) του περιβάλλοντος έχει κατατεθεί στην εισαγγελία Κερκύρας στο τέλος του 2014,από τα χέρια του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων;
Γιατί όλοι και όλες αντιλαμβάνονται η γνωρίζουν που οφείλεται η σημερινή εικόνα του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου , γιατί τα έργα υποδομής και η επί τόπου διαχείριση αστόχησαν τραγικά!
Ποια ηθική δικαίου επιτρέπει την λήψη καταδικαστικής απόφασης με παράβλεψη του ενοχου παρελθόντος;
Ποια αρχή δικαίου επιτρέπει αρμοδιότητες θεσμικών οργάνων ,όπως των περιφερειών η των δήμων, να καταργούνται ,έστω με έμμεσο τρόπο, μέσω δικαστικών αποφάσεων;»

Ανακοίνωση* Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας:
«Για πρώτη φορά στα χρονικά της πολιτικής ιστορίας του νησιού, συλλαμβάνεται ένας δήμαρχος και οδηγείται σε δίκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, γεγονός που από την πρώτη στιγμή προκάλεσε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο πρόσωπό του. Χωρίς να επιθυμούμε να ασκήσουμε κριτική στην απόφαση του δικαστηρίου, θεωρούμε ότι τέτοια οξυμένα κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν στα ποινικά δικαστήρια.
Η επόμενη μέρα που διαμορφώνεται είναι μια μέρα με τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης μη αδειοδοτημένο και καμένο και με τον ΧΥΤΑ Τεμπλονιού απαγορευμένο για κάθε χρήση, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερο σήμερα παρά ποτέ απαιτείται συντονισμένη δράση Αυτοδιοίκησης – Κυβέρνησης – κοινωνίας για τη δρομολόγηση άμεσης λύσης. Τώρα, πλέον, δε χωράνε πολιτικές και μικροκομματικές ιδιοτέλειες, όπως τα περί παραίτησης δημάρχου–αντιδημάρχου που ζητάει η ΝΔ. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στη διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να αποβεί απολύτως καταστροφική για το νησί, με τρόπο μη αναστρέψιμο για πολλά χρόνια.»

*Πηγή corfutvnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: