Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Η Ήπειρος ανοίγει δρόμους για ΣΔΙΤ

Ως λαμπρό παράδειγμα των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα χαρακτηρίζεται η Ήπειρος, η οποία καλείται όχι απλώς να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, αλλά να ανοίξει και νέους, έχοντας τις… ευλογίες της κυβέρνησης





Η κατασκευή της Μονάδας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι, που βαίνει προς ολοκλήρωση, αλλά και το εν εξελίξει έργο «Αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιος οδοφωτισμός και κτίρια στην περιφέρεια Ηπείρου», που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό ELENA, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, όπως πολλές φορές τονίστηκε στην ημερίδα «Χρηματοδοτήσεις έργων διαχείρισης ενέργειας-Νέες προοπτικές», που οργάνωσε χθες η περιφέρεια Ηπείρου.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Νικόλαος Μαντζούφας αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στο έργο, που έχει να επιδείξει η περιφέρεια Ηπείρου. «Έχουμε μεγάλα προβλήματα στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη χώρα, αλλά υπάρχουν και λαμπρά παραδείγματα, όπως με τη Μονάδα Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο. Είστε στον σωστό δρόμο, που πρέπει να ακολουθήσει όλη η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας, ενώ ακόμη πιο γενναιόδωρος σε σχόλια ήταν ο κ. Μαντζούφας. «Η περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για τη χώρα, τόσο σε επίπεδο αντίληψης όσο και υλοποίησης», ανέφερε εισαγωγικά στην ομιλία του, ενώ καταλήγοντας, ανέφερε: «Αν κάποια περιφέρεια μπορεί να πρωτοστατήσει σε νέους τομείς, είναι η δική σας».
Στην αναγκαιότητα, που υπάρχει πλέον, για τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είχε αναφερθεί στο καλωσόρισμά του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, λέγοντας ότι «διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε πρόοδος, ούτε καινοτομία». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στα διαδικαστικά προβλήματα, που φρενάρουν την ολοκλήρωση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αυτό στο διοικητήριο της περιφέρειας, ενώ υπενθύμισε και την άρνηση που συνάντησε στην προσπάθεια αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού πανεπιστημίου με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΔΙΤ

Ένα μεγάλο μέρος της χθεσινής ημερίδας αφορούσε τα πλεονεκτήματα της μεθόδου ΣΔΙΤ, με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης να τη συγκρίνει με τον κλασικό τρόπο εκτέλεσης των δημόσιων έργων. «Ο τρόπος, που εκτελούνται, έχει πολλά προβλήματα σε χρόνο, σε χρήμα και σε ποιότητα», ανέφερε, για α προσθέσει πως μετά τα απορρίμματα, πρέπει να δούμε την αξιοποίηση του εργαλείου σε σχολικά κτίρια και νοσοκομεία.
Μια παρουσίαση των έργων ΣΔΙΤ, που εκτελούνται στην Ευρώπη, και αυτών, που έχουν ολοκληρωθεί ή εξελίσσονται στην Ελλάδα, έκανε ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφας, παρουσιάζοντας και πλούσιο οπτικό υλικό, κυρίως από σχολεία στην Αττική. Ειδική αναφορά έκανε στο εργοστάσιο απορριμμάτων της Ηπείρου, το οποίο θα είναι το ταχύτερα υλοποιημένο έργο αυτού του είδους στην Ελλάδα, καθώς θα ολοκληρωθεί μόλις σε 18 μήνες.
Ως βασικά πλεονεκτήματα παρουσιάστηκαν η υλοποίηση έργων εντός προκαθορισμένου κόστους και χρονοδιαγράμματος, η αποτελεσματική διαχείριση και συντήρηση έργων, η διαχείριση και μεταφορά ρίσκου στον ιδιωτικό τομέα, ο καλύτερος σχεδιασμός και ποιοτικότερη κατασκευή, η απελευθέρωση πόρων δημοσίου τομέα και η υλοποίηση δημόσιων έργων σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Κεντρική θέση στην ημερίδα είχε η παρουσίαση του μεγάλου έργου της περιφέρειας Ηπείρου στην εξοικονόμηση ενέργειας, το οποίο αφορά τον οδοφωτισμό στο εθνικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου, καθώς και τον αστικό φωτισμό σε Πρέβεζα, Άρτα, Ηγουμενίτσα και Πάργα, την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και την αντικατάσταση των πλοιαρίων στην Παμβώτιδα με υβριδικά πλωτά μέσα.
Την παρουσίαση ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της TREK Development Κωνσταντίνος Παπαπολύζος, ο οποίος σημείωσε πως το έργο του οδοφωτισμού στην Ήπειρο είναι το πρώτο, που θα εκτελεστεί στην Ελλάδα, ενώ στάθηκε και στη δωρεάν χρηματοδότηση 1,67 εκ. ευρώ για την τεχνική βοήθεια, που εξασφάλισε η περιφέρεια Ηπείρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά το έργο του οδοφωτισμού, πρόκειται να αντικατασταθούν 35.000 φωτιστικά σώματα με λαμπτήρες led, ενώ θα γίνουν και έργα υποδομής και τηλεδιαχείρισης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές μελέτες και στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται η προκήρυξή του.
Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ειδικές μελέτες και για την αντικατάσταση των πλοιαρίων και τη δημιουργία ήπιων λιμενικών υποδομών, προϋπολογισμού 12,7 εκ. ευρώ, ενώ συντάσσονται οι ειδικές μελέτες και αναμένεται η προκήρυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019 για το έργο της εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.), το οποίο θα καλύψει συνολικά 80.000 τ.μ. κτιρίων και θα διατεθούν 12,6 εκ. ευρώ.
Στην επιτυχή διεκδίκηση χρηματοδότησης της περιφέρειας Ηπείρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην ενίσχυση της συνεργασίας της περιφέρειας με τους δήμους, που επιτρέπει τη σχεδίαση έργων σε περιφερειακό επίπεδο και κλίμακα, και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και με την Ειδική Γραμματεία Συμβάσεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, στάθηκε η αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Τατιάνα Καλογιάννη.
Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι πως εξασφαλίζεται ο επανασχεδιασμός των εγκαταστάσεων καίριων υποδομών και συγκεκριμένα φωτισμού και σημάνσεων των οδικών κόμβων με υιοθέτηση νέων τεχνολογιών λειτουργίας και αυτοματισμών για την απόκτηση και διατήρηση της μέγιστης οδικής ασφάλειας, δημοσίων κτιρίων για την ενεργειακή αναβάθμισή τους και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς και της αναβάθμισης της λιμναίας συγκοινωνίας, ώστε να μειωθεί η ρύπανση της Παμβώτιδας και να γίνει περισσότερο ελκυστική προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Έντονα πολιτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση της κ. Καλογιάννη, η οποία άσκησε κριτική στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, που απέφυγε να ενστερνισθεί ένα έγκυρο και βάσιμο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασύνθεσης και ανασύνταξης, που θα αποδέσμευε τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και θα συμπεριλάμβανε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. «Η εκάστοτε αντιπολίτευση απέφευγε να παραδεχθεί ότι σημαντικό τμήμα των, προτεινόμενων από τους δανειστές, μεταρρυθμίσεων ήταν αναγκαίες, ενώ η εκάστοτε κυβέρνηση οριοθετούσε την πολιτική της παραγωγή στην θέσπιση ποικίλων φοροεισπρακτικών νομοθετημάτων, που κατά το μάλλον ή ήττον, αποδεικνύονται καθημερινά ανώφελα και αδιέξοδα. Στα μόνιμα και παρατεταμένα προβλήματα της χώρας -ως κοινωνία εν τέλει- απαντήσαμε πολλές φορές με λαϊκισμό, πολιτικές στενών οριζόντων και χωρίς μακροπρόθεσμη στρατηγική, με γνώμονα κυρίως το αποκαλούμενο πολιτικό κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από αυτή τη λογική διαχώρισε την περιφέρεια Ηπείρου, που προχώρησε στην αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών μέσων για την υλοποίηση έργων και κατέληξε λέγοντας: «Οι ασκούντες την πολιτική διαχείριση έχουμε εξουσιοδοτηθεί να ανοίξουμε τους νέους δρόμους. Οι δρόμοι αυτοί, όμως, δεν ανοίγονται με λόγια, αλλά μόνο με έργα. Επειδή, όμως, τα έργα δεν παράγονται δια της «Θείας επιφοιτήσεως», η υλοποίηση τους προϋποθέτει ότι το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να εργασθεί χωρίς μεμψιμοιρίες και αυτοεξαιρετισμούς, σοβαρά και κυρίως αρκετά, συνθήκη που είναι δύσκολο να εκπληρωθεί, καθ’ ότι οι πολιτικοί, στην συντριπτική τους πλειονότητα κι ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, έχουν αλλεργία σ' αυτό που οι απλοί άνθρωποι ονομάζουν κανονική εργασία. Στην Ήπειρο, όμως, τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς μας δείχνουν ότι είμαστε μία από τις εξαιρέσεις».

ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ

Ένα κομμάτι της εκδήλωσης αφορούσε και το ενεργειακό τοπίο, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου να θέτει το ζήτημα των μονάδων βιοαερίου. Αφού τόνισε πως η δημιουργία τους είναι χρήσιμη, γιατί διαφορετικά δε θα μπορεί να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη αποφάσεων, τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τον σεβασμό του περιβάλλοντος.
Ευθεία απάντηση δεν υπήρξε από τον κ. Πιτσιόρλα ούτε στον χαιρετισμό του, ούτε στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο υφυπουργός περιορίστηκε να αναφέρει πως πρέπει να παράγουμε ενέργεια με πολλούς τρόπους και να σταθούμε μακριά από ιδεοληψίες και κακοδαιμονίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: