Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Παρά τα αλλεπάλληλα έγγραφα του Αντιδημάρχου Ιτέας δεν ξεκίνησε η φροντίδα των δέντρων : Καταστρέφονται οι φοίνικες σε Ιτέα και Γαλαξίδι


Εγγράφως συνεννοούνται οι Αντιδήμαρχοι με τη συνάδελφό τους κ. Ανδρεοπούλου
 Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι αντιδήμαρχοι και πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων να συνεργαστούν με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι η διάσταση που λαμβάνει αυτή η δυσκολία, καθώς φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ οριακά στις σχέσεις της Δημοτικής Αρχής.
Ακόμη και για ζητήματα που απαιτούν άμεσα λύση, η κ. Ανδρεοπούλου δείχνει μια επιλεκτική αντίδραση και μια απολύτως αλαζονική συμπεριφορά.
Συνάδελφοί της φτάνουν στα όρια τους και πλέον συνεννοούνται μαζί της μόνο εγγράφως, κοινοποιώντας παράλληλα στο γραφείο Δημάρχου και τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
Ενδεικτικές είναι οι εκκλήσεις του Αντιδημάρχου Ιτέας κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλου για τους φοίνικες στην Ιτέα και το Γαλαξίδι, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι. Μετά από αλλεπάλληλες προφορικές οχλήσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος, όπως μας επιβεβαίωσε, χάνει την υπομονή του και απευθύνεται εγγράφως στις 6 Νοεμβρίου, μιας και τα φυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν. Το μόνο που πετυχαίνει είναι μια τρύπα στο νερό. Τέσσερις μέρες αργότερα και βλέποντας ότι δεν έχουν πολύ ζωή τα δέντρα, επανέρχεται και ζητεί άμεσα τη συνεργασία της υπηρεσίας. Τελικά, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος μέχρι και σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί, σαν να μην έλαβε ποτέ τα έγγραφα. Μόνο στην Άμφισσα ξεκίνησαν να κλαδεύουν κάποιους φοίνικες μέχρι στιγμής, όπως γράψαμε σε ρεπορτάζ μας πριν από δύο ημέρες.

Με το αρ. πρωτ.: οικ. 28468/6-11-2015 ο Αντιδήμαρχος Ιτέας απευθύνεται εγγράφως πια, μιας και η υπηρεσία Περιβάλλοντος δεν ανταποκρίθηκε μετά από προφορικές ενημερώσεις και ζητεί άμεση δράση από την υπηρεσία για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού που έχει προσβάλει τα δέντρα. Αναφέρει λεπτομερώς ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση στο πρόβλημα και καθοδηγεί βήμα – βήμα την Υπηρεσία. Το έγγραφο με θέμα «Προσβολή φοινίκων στην περιοχή Δ.Ε. Ιτέας & ΔΕ Γαλαξειδίου», κοινοποιείται επίσης στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, το Γραφείο Δημάρχου και τη Δημοτική Ενότητα Γαλαξιδίου.
Σημειώνει δε, τα εξής:
«Όπως σας έχουμε ενημερώσει, έχουμε προσβολές των φοινίκων από το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus στην περιοχή της ΔΕ Ιτέας και της ΔΕ Γαλαξιδίου.
Η εικόνα που παρουσιάζουν οι φοίνικες στην περιοχή είναι ανησυχητική και άμεσα πρέπει να προβούμε σε κάποιες ενέργειες, διότι οι βλάβες δεν γίνονται ορατές παρά μόνο στα τελικά στάδια της προσβολής, όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν. Να σημειώσουμε ότι μπορεί να έχουμε προσβολή χωρίς κανένα εξωτερικό σύμπτωμα.
Ως τμήμα έχουμε ενημερώσει ήδη τον φυτουγειονομικό ελεγκτή της περιοχής μας στην Π.Ε. Φωκίδας. Έχουμε παρατηρήσει ότι δυστυχώς ο αριθμός των προσβεβλημένων δέντρων αυξάνει.
Μετά από τα ανωτέρω χρειάζεται να μας διαθέσετε συνεργείο (τουλάχιστον δυο άτομα με εμεπιρία στο κλάδεμα των δέντρων, καλαθοφόρο, εργαλεία κλαδέματος) προκειμένου να προβούμε άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:
1. Στα δέντρα που παρουσιάζουν αρχικά στάδια προσβολής: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα από τα παρακάτω μέτρα:
-Μηχανική εξυγίανση ή δενδροχειρουργική (καλό καθάρισμα του δένδρου κόβοντας όλα τα προσβεβλημένα τμήματα και ιστούς, φυτοϋγειονομικά ασφαλής απομάκρυνσή τους και ταυτόχρονη χρήση εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος (εγκεκριμένη δραστική ουσία lambda – cychalothrin) από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο.
-Χρήση σκευασμάτων εντομοπαθογόνων νηματωδών (βιολογικά σκευάσματα), υπό τις οδηγίες γεωπόνου.
-Χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (εγκεκριμένη δραστική ουσία: lambda – cychalothrin) υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη γεωπόνου.

Προχωρημένα στάδια προσβολής: Εφόσον έχει προσβληθεί η καρδιά ( μεριστωματικοί ιστοί) τότε το δέντρο δεν υπάρχει περίπτωση να αναβλαστήσει και εφαρμόζονται τα παρακάτω μέτρα από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο.
-Κοπή των φύλλων σε απόσταση 20 cm από τη βάση τους (έτσι ώστε να μην περιλαμβάνει ασθενές τμήμα) και απομάκρυνσή τους.
Ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα των κομμένων μερών του φυτού, του χώρου γύρω από το φυτό και προληπτικά των γειτονικών υγιών φοικόειδών. Η εφαρμογή των εγκεκριμένων εντομοκτόνων θα πρέπει να πρέπει να πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη γεωπόνου και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με τους ψεκαστές, τους περίοικους, τα κατοικίδια ζώα, τις μέλισσες, τα επιφανειακά νερά και το περιβάλλον.
-Σχολαστικό τύλιγμα και δέσιμο, για την αποφυγή της διασποράς του εντόμου, του τμήματος των 2 m του κορμού από την κορυφή και κοπή του,
-Μεταφορά και φυτοϋγειονομική ταφή όλων των προσβεβλημένων τμημάτων σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων.
Με βάση τα ανωτέρω και δεδομένο ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, παρακαλούμε άμεσα για τη συνεργασία σας.
Ο Αντιδήμαρχος Δελφών
Ανδρέας Ν. Παναγιωτόπουλος
 

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος δεν ανταποκρίνεται και με το αρ. πρωτ.: οικ. 28709/10-11-2015 ο Αντιδήμαρχος Ιτέας επανέρχεται και κοινοποιεί δεύτερο έγγραφο προς την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και το Γραφείο Δημάρχου. Στο έγγραφο με θέμα «Προσβολή φοινίκων στην περιοχή Δ.Ε. Ιτέας», αναλυτικά σημειώνει:
Σε συνέχεια του ανωτέρου σχετικού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η κατάσταση που παρουσιάζουν οι φοίνικές στην Δ.Ε. Ιτέας είναι κρίσιμη.
Σήμερα πραγματοποιήσαμε αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή της ΔΕ Ιτέας, σε συνεργασία με τον φυτοϋγειονομικό ελεγκτή της περιοχής μας κ. Νικόλαο Αράχωβα, και διαπιστώσαμε ότι κάθε μέρα που περνάει αυξάνει τον κατάλογο με τα δένδρα στα οποία η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.
Εάν τις αμέσως επόμενες μέρες δεν διατεθούν συνεργεία για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι χειρισμοί εξυγίανσης των προσβεβλημένων φυτών καθώς η ασφαλής απομάκρυνσης και καταστροφή των καταστραμμένων φυτών, τότε η εικόνα της περιοχής θα είναι καταστροφικής.
Δεδομένο ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη παρακαλούμε άμεσα για τη συνεργασία σας.

Ο Αντιδήμαρχος Δελφών
Ανδρέας Ν. Παναγιωτόπουλος
 
 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή συγγνώμη. Ο Αντιδήμαρχος Ιτέας έστελνε σπαραξικάρδια έγγραφα στην αντιδήμαρχο περιβάλλοντος που ανήκουν στον ίδιο συνδυασμό υπό αυτόν τον απίθανο Δήμαρχο Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο και αυτηνής (της αντιδημάρχου) δεν ίδρωνε το αυτί της. Το τέλειο ξεχαρβάλωμα μιας παρεούλας άσχετων που διαλύουν μέρα με τη μέρα το Δήμο Δελφών.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ Α Μ Ε Σ Α . ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΠΩΣ ΘΑΝΑΙ Ο ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ; ΤΡΕΜΩ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΑΥΤΗ . ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΥΤΕΨΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Aς προσεχατε τι ψηφιζατε! Υπαρχουν και αλλοι δεξιοι, ας ψηφιζατε αυτους!

Ιτιωτισα είπε...

Τρεις λαλουν και δυο χορευουν... Τρωμε στην μαπα τα εσσωκοματικα τους και ρημαζει ο τοπος... Ποτε δεν υπηρχε τετοια καταντια... φοινικες, σκουπιδια,ακαθαριστα παρτερια, οι καδοι γυρω γυρω σφιζουν απο σκουπιδια.. παρατηρω εδω και μηνες τα σκουπιδια και την λεκανη απο τουαλετα εξω απο την πορτα μελους του τοπικου συμβουλιου... τα σκυλια αντι να τα μαζεψουν εκει που ηδη υπαρχουν μερικα τα οποια τα φροντιζουν ιδιωτεσ και παρεπιπτοντως γιατι στην Αμφισσα υπαρχει ανθρωπος που παει καθαριζει και ταιζει τα σκυλια και πληρωνεται απο τον Δημο? σε αυτο απαιτειται απαντηση απο τον-την καθ΄υλη υπευθυνο-η? Να σηκωθουν οι τοπικοι παραγοντες και να φυγουν να παραιτηθουν εφ΄οσον υπηρετουν συμφεροντα.. Ρε θα σας αρχισουν με τις ντοματες.. ακου αλληλογραφουν μεταξυ τους.. ποιοι ειστε ρε? ΠΩς ΤΗΝ ΕΙΔΑΤΕ?