Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Στο εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου είναι κοντά να περάσει ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Έχοντας τον περασμένο Οκτώβριο αποκτήσει το 30% από τον τουρκικό όμιλο Dogus Group, αντί του ποσού περίπου των 300 εκατ. ευρώ, φέρεται να εξαγοράζει και το υπόλοιπο 70% των μετοχών από τους Άραβες της Jermyn Street Real Estate Fund, με το τίμημα κατά τις πληροφορίες να ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ.
Τονίζεται πως τον Οκτώβριο του 2016 είχε ολοκληρωθεί η πώληση του 90% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης, με την υπογραφή της σχετικής συναλλαγής από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και της Apollo Investment Holdco.
Η Apollo Investment Holdco κατέβαλε συνολικά 393 εκατ. ευρώ, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τότε εισηγμένης εταιρείας. Στην επενδυτική κοινοπραξία συμμετέχουν δύο κρατικά επενδυτικά ταμεία από το Άμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, Άραβες επενδυτές, καθώς και ο τουρκικός όμιλος Dogus Group (σημειώνεται πως η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων AGC Equity Partners διαχειρίζεται το επενδυτικό ταμείο Jermyn Street Real Estate Fund IV LP. Το ταμείο αυτό είναι ο κύριος επενδυτής της Apollo Investment Holdco S.a.r.l. μέσω της οποίας έγινε η εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης).
Στη συνέχεια η Apollo Investment Holdco αποκτά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2017, ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταχώρισης της Apollo Investment Holdco ως κατόχου των υπολοίπων 1.040.794 κοινών ονομαστικών μετοχών, μέσω άσκησης δικαιώματος εξαγοράς που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 4 Απριλίου 2017. Με αυτή την ενέργεια, η Apollo Investment Holdco κατέστη κάτοχος του 100% των μετοχών της εταιρείας.
Τον Ιούλιο του 2017 το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει τη διαγραφή των μετοχών της Αστήρ Παλάς από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Την ίδια χρονιά ανακοινώνεται η συμφωνία για τη διαχείριση του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος από τη Four Seasons Hotels and Resorts.
Μετά την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Apollo Investment Holdco S.a.r.l., πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις και αλλαγές στην ιδιοκτησία των οικοπέδων της περιοχής. Η πρώτη φάση της επένδυσης επικεντρώθηκε στην ανακαίνιση των ξενοδοχείων του συγκροτήματος, με κόστος περίπου 140 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η επένδυση στην περιοχή της χερσονήσου του Αστέρα Βουλιαγμένης ξεπέρασε τα 650 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος εξαγοράς.
Σημειώνεται ότι το 2023 η Αστήρ Παλάς προχώρησε στην πώληση των υπολειπόμενων καθέτων ιδιοκτησιών (οικοπέδων) έναντι συνολικού τιμήματος 177,5 εκατ. ευρώ. Από τα 13 συνολικά οικόπεδα, τα 11 έχουν αποκτηθεί από τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και τα 2 από μέλη της οικογένειας Λάτση. Στις επενδύσεις περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της Μαρίνας Βουλιαγμένης, χωρητικότητας 59 θέσεων ελλιμενισμού, που πλέον φιλοξενεί και καταστήματα κορυφαίων brands πολυτελείας, όπως Hermes, Loro Piana και Louis Vuitton και δύο καταστήματα εστίασης, Cova και Bagatelle.
Το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη και ξεχωρίζει μεταξύ άλλων για τις τρεις ιδιωτικές αμμουδερές παραλίες και τις δύο πισίνες του, τα οκτώ εστιατόρια (ανάμεσά τους το βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin Pelagos και το Ταβέρνα37, και τo signature bar του. Διαθέτει περίπου 300 δωμάτια, σουίτες και πολυτελή μπανγκαλόους, εγκαταστάσεις αναψυχής, υπερσύγχρονους χώρους συνεδρίων και εκδηλώσεων.
Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου
Ο Γιώργος Προκοπίου θεωρείται μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στη διεθνή ναυτιλία, με σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία και την παγκόσμια ναυτιλία, γνωστός για την ίδρυση των ναυτιλιακών εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas. Ξεκίνησε την καριέρα του στη ναυτιλία το 1971, αγοράζοντας το πρώτο του πλοίο, ένα δεξαμενόπλοιο με το όνομα "Πενσυλβάνια". Το 2021, απέκτησε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με στόχο την αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Επιπλέον, το 2023, επένδυσε 120 εκατομμύρια ευρώ στο έργο του Ελληνικού μέσω της Lamda Development, με τη συνολική του επένδυση να αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του, ο όμιλός του αναμένεται να διαθέτει 240 πλοία μέχρι το τέλος του 2027, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως.
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Αστήρ Παλλάς
Όπως αναφέρεται στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Mονοπρόσωπη ΑΞΕ για το 2023, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 295,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μία σημαντική αύξηση της τάξης του 35% έναντι 218,3 εκατ. για το 2022. Η αύξηση αυτή προήλθε, όπως σημειώνεται, κυρίως από τις πωλήσεις των υπολειπόμενων κάθετων ιδιοκτησιών (οικοπέδων προς πώληση) κατά 29% καθώς και λόγω της εξαιρετικής επίδοσης της ξενοδοχειακής μονάδας και του F&B της Εταιρείας κατά 5,34%.
Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης για τη χρήση 2023 ανήλθαν σε κέρδη 177,1 εκατ. ευρώ (προερχόμενα από την πώληση των υπολειπόμενων καθέτων ιδιοκτησιών), έναντι κερδών 253,4 εακτ. το 2022 εκ των οποίων ποσό 136,5 εκατ. αφορά την πώληση της θυγατρικής της "Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης Μονοπρόσωπη Α.Ε.".
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, η εταιρεία παρουσίασε κέρδη ύψους 159,8 εκατ., έναντι κερδών ύψους 254,8 εκατ. το 2022. Μετά φόρων η εταιρεία παρουσίασε κέρδη ύψους 123,8 εκατ., έναντι κερδών ύψους 229,3 εκατ. για την προηγούμενη χρήση.
Σε επίπεδο ισολογισμού, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας κατά την 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν της τάξης των 18,5 εκατ. έναντι 51 εκατ. κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022. Τα ίδια κεφάλαια στο τέλος της χρήσης ήταν ύψους 413,3 εκατ. έναντι 322,5 εκατ. κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022. Ο συνολικός δανεισμός της ανέρχεται σε 347 εκατ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου