Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Πώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ νομιμοποιούν τους τζιχαντιστές στη Συρία

Οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο μετανοημένος τζιχαντιστής Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι και οι διαπραγματεύσεις της Δύσης με το νέο καθεστώς




Όλα δείχνουν ότι στο θέμα της Συρίας και του Μπασάρ αλ Άσαντ, η Δύση βρήκε τον τρόπο να χτυπήσει «με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια», καθώς και «ξεφορτώθηκε» τον φίλο των Ρώσων, Μπασάρ αλ Άσαντ και εξασφάλισε μία πιθανή λύση για τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν γίνει «καραμέλα» στο στόμα κάθε λαϊκιστή και ακροδεξιού πολιτικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανία σχεδιάζει συνομιλίες με αντιπροσώπους της Hayat Tahrir al Sham (ΧΤΣ), του Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι την Τρίτη στη Δαμασκό της Συρίας, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών επαφών της οργάνωσης που ανέτρεψε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Παράλληλα ο Γάλλος ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Ζαν-Φρανσουά Γκιγιόμ δήλωσε αινιγματικά ότι «η Γαλλία ετοιμάζεται να είναι στο πλευρό των Σύρων», λίγο μετά την άφιξή του στη Δαμασκό, όπου η γαλλική σημαία υψώθηκε στην πρεσβεία της χώρας, που παρέμενε κλειστή από το 2012.

Οι πρώτες συνομιλίες Γερμανών διπλωματών με αντιπροσώπους της διορισμένης από τη HTS προσωρινής κυβέρνησης θα επικεντρωθούν σε μια μεταβατική διαδικασία για τη Συρία και στην προστασία των μειονοτήτων, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενισχύσει τη σχέση της με την οργάνωση Hayat Tahrir al Sham που ανέλαβε την εξουσία στη Συρία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ. «Οφείλουμε τώρα να ενισχύσουμε την απευθείας σχέση με την Hayat Tahrir al Sham και άλλες οργανώσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Τουρκίας προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοί της δεν μπορούν να επιτρέψουν την αναβίωση του τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.



Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει τον επαναπατρισμό των Σύρων που εγκατέλειψαν την χώρα τους κατά την διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου.

Όλες αυτές οι φωνές υπέρ της σύναψης σχέσεων με την οργάνωση του Τζολάνι μπορεί να λύνουν κάποια προβλήματα ή τουλάχιστον να δίνουν την ελπίδα ότι αυτά τα προβλήματα θα λυθούν, δημιουργούν ωστόσο ένα νέο: την υποκρισία της Δύσης εις ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη σαλαφιστική οργάνωση ως «τρομοκράτες». Και αυτό διότι το 2011 η Ταχρίρ αλ Σαμ η οποία αποζητούσε τζιχαντισμό εντός των συνόρων της Συρίας ενώθηκε με το Μέτωπο αλ Νούσρα, το πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, το οποίο είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Αργότερα η Ταχρίρ αλ Σαμ ενώθηκε με άλλες μικρότερες ομάδες και σχημάτισαν άλλη οργάνωση, ενώ ο κύριος όγκος των τζιχαντιστικών οργανώσεων (όπως η Ansar al-Din) αποκολλήθηκε και μαζί με το Μέτωπο αλ Νούσρα σχημάτισαν την Hayat Tahrir al Sham (ΧΤΣ). 

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης της ΧΤΣ, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι είναι γνωστό ότι έχει υπάρξει ο άνθρωπος του Αλ Μπαγκντάντι (δημιουργός και ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους) στη Συρία (χάρη σε αυτόν το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» έγινε «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία»), υπήρξε εμίρης του Μετώπου αλ Νούσρα, ενώ στη συνέχεια επιζητώντας μονάχα να επιβιώσει αποστασιοποιήθηκε από τους πνευματικούς ηγέτες της αλ Κάιντα και άρχισε να «πλασάρεται» ως Ισλαμιστής. 

Η ΧΤΣ είναι η οργάνωση που θεωρείται ότι άνοιξε την πόρτα της Συρίας στην Τουρκία, ο Τζολάνι έπαψε να δηλώνει τζιχαντιστής, έβαλε κοστούμι, μιλάει ενωτικά για μια Συρία όλων των θρησκειών και εμμέσως πλην σαφώς προσπαθεί να πείσει άπαντες ότι ο τζιχαντισμός ήταν απλώς... μια φάση στη ζωή του, ενώ μάλλον φαίνεται πως επί του παρόντος περνάω μία φάση «δυτικισμού».

Όμως το πρόβλημα παραμένει για τη Δύση. Με τις δηλώσεις και τις κινήσεις τους οι χώρες της Δύσης δείχνουν ότι είναι διατεθειμένες να αγνοήσουν το ότι κάποιος είναι τρομοκράτης αν απλώς τους κάνει τη δουλειά. Τότε για ποιον λόγο οι δυτικές χώρες λένε ότι έχουν εξαπολύσει μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας;

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: