Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

«Με τη σωστή πλευρά της … διαπλοκής» ( του Νίκου Δρόλαπα )



     Χωρίς αμφιβολία, οι Ευρωπαϊκές εκλογές έχουν χαρακτηριστικά Εθνικών εκλογών. Αυτό οφείλεται τόσο στη κορύφωση των ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των Πολιτών, όσο και στη πλειάδα των σκανδάλων που συντάραξαν ολόκληρη τη κοινωνία και εξακολουθούν να την ταράζουν με το καθημερινό σχεδόν ξέσπασμα ολοένα και νέων σκανδάλων.  Έχουν προκαλέσει γενική αγανάκτηση, ιδιαίτερα με τους λανθασμένους χειρισμούς και τη συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης, που, έχουν φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, έτοιμα να τινάξουν το καπάκι της υπομονής και της ανοχής στον αέρα.

     Για τους λόγους αυτούς, ο κ.Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να ξεφύγει από αυτά που βαραίνουν τη Κυβέρνησή του και τον ίδιο, προσπαθεί να αλλάξει θεματολογία, μετακυλίοντας τον δημόσιο διάλογο στο δήθεν Ευρωπαϊκό διακύβευμα των εκλογών, αλλά κανένας δεν τον ακολουθεί. 

     Για ποια Ευρώπη να μιλήσουν, όταν αυτή έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων σε όλους τους τομείς, με τους σημερινούς ( Μικρούς ) Ηγέτες που κατέχουν μεγάλες θέσεις, χωρίς να απολείπουν και τα σκάνδαλα…


     Η Κυβέρνηση διολισθαίνει σε ένα προσωποπαγές, καθεστωτικό σύστημα εξουσίας, το οποίο απέχει πολύ από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Με τον τρόπο που ασκεί την εξουσία, κατάφερε να στρέψει εναντίον όχι μόνο όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και να δημιουργήσει μία  νέα, ευρεία κοινωνική αντιπολίτευση, με ολόκληρη τη Κοινωνία, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, να είναι εξοργισμένη με τη Κυβέρνηση και προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη. Και ενώ μέσα δεν πάμε καλά, δεν πάμε καλά και έξω :

     Η Ευρωπαία Εισαγγελέας, αναφερόμενη στην Εθνική Τραγωδία των Τεμπών, είπε ότι αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς Δικαιοσύνη,

     Μπλόκο στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη με φυτευτή διάταξη, για το ίδιο θέμα,

     Ευρωπαία Εισαγγελέας η οποία ασχολείται διεξοδικά με την σύμβαση 717 και το έγκλημα των Τεμπών είχε δηλώσει στις 14 Μαρτίου ότι :

« Μας μπλοκάρουν από τον εφαρμόσουμε Δικαιοσύνη, γιατί εάν σου απαγορεύσουν να κάνεις έρευνα δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια »,

     Μορφή χιονοστιβάδας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για μία σειρά από θέματα, αποτελεί το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για δύο διαφορετικές υποθέσεις που καίνε την Κυβέρνηση :  το σκάνδαλο της Novartis όπου η χώρα μας καταδικάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τις παρακολουθήσεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών ( Predator ),

     Η κομισιόν λέει, ότι η Ελλάδα υστερεί σε επενδύσεις.   

     O ΙΟΒΕ βλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και χτυπάει καμπανάκι για τον πληθωρισμό.  

     Στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας υπάρχουν γκρίζες ζώνες στα δημόσια  οικονομικά,  για το χρέος και για τα ταμειακά διαθέσιμα και τα στοιχεία αυτά αποσιωπώνται. Ο ρόλος του ταμείου ανάκαμψης και τα στοιχεία για την μαύρη οικονομία εξηγούν την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.  

     Πόσο έχει ανέβει το δημόσιο χρέος ( στα  380 δις ) ;

     Πόσο είναι το ιδιωτικό χρέος ; ( στα 400 δις) ; 

     Τότε, για ποιες επενδύσεις μιλάει ο Κυρ Μητσοτάκης ;  Για ποια οικονομία  ;


     Καλά η κυβέρνηση της σωστής πλευράς της ιστορίας, η τόσο πιστή και τόσο πρόθυμη στα Αμερικανικά και Γερμανικά κελεύσματα, δεν βρήκε μία λέξη να πει για την γενοκτονία στη Γάζα και ειδικά για τα κομματιασμένα μωρά στην Ράφα ; Έπρεπε να επισκεφθεί τη Παλαιστίνη ένας χθεσινός πολιτικός ηγέτης, ο κ. Κασσελάκης για να ξελασπώσει την Ελλάδα από αυτή την φοβερή στάση την οποία τήρησε η Κυβέρνησε απέναντι στη Παλαιστίνη και τον Αραβικό κόσμο ;


     Η γραμμή της Κυβέρνησης για την ακρίβεια έχει απαντήσεις ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος. 

     Αν το πρόβλημα είναι υπαρκτό η κυβέρνηση το γνωρίζει, για το πρόβλημα όμως η ευθύνη δεν ανήκει στην Κυβέρνηση αλλά σε εξωγενείς παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρότι δεν τα έχει καταφέρει ακόμα η Κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει. Μερικές φορές παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά έχει βελτιωθεί.   Σε σχέση με το παρελθόν, μπορεί η κυβέρνηση να μην τα έχει καταφέρει στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.


     Ο Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει ποτέ στο ερώτημα : γιατί δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ενώ η Ευρώπη ζητάει την φορολόγηση τους και για ποιο λόγο δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης εφόσον το πρότεινε και η Κομισιόν ;  Όλη η κοινωνία γνωρίζει, ότι ο ίδιος ευθύνεται για την ακρίβεια.


     Λίγες μέρες πριν τις εκλογές έχει δημιουργηθεί μία εύλογη απορία στους πολίτες, τι συμβαίνει και λίγες μέρες προ των εκλογών πέφτει η τιμή των καυσίμων ενώ δεν έχει αλλάξει καμιά από τις αρνητικές συγκυρίες που προκαλούσαν την αύξηση της όλο το χρόνο. Βέβαια, είναι γνωστό ότι το 60% της τιμής της βενζίνης είναι ΦΠΑ και Ειδικός φόρος κατανάλωσης, πως πέφτει λοιπόν η τιμή ;

     Άραγε κάποιοι αισχροκερδούν.  Μήπως είναι το επίσημο παρακράτος και κατεβάζουν τώρα τις τιμές για να βοηθηθεί Κυβέρνηση, για να δημιουργηθεί ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας ;  Εκεί φτάσαμε…


     Η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ στα τρόφιμα για να μην υπάρξει μεγάλη… κατανάλωση, κατά τον Υπουργό τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη  …


     Δέκα μήνες μετά την καταστροφή και οι Θεσσαλοί βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί δεν έγινε τίποτα μέχρι σήμερα όπως λένε οι πλημμυροπαθείς, πολλοί των οποίων είναι ακόμα χωρίς σπίτι.  Ούτε αποζημιώσεις πήραν, ούτε κάποιες αποκαταστάσεις στον Κάμπο έγιναν, ούτε καν υπόσχεση πήραν, ότι δεν θα… πλημμυρίσουν πάλι…!

     Οι Ολλανδοί με τις μελέτες για τη Θεσσαλία, έκαναν κάτι πανομοιότυπο με όσα είδαμε στον καμένο Ελαιώνα της Άμφισσας.  Συνέστησαν Φορέα Διαχείρισης του Κάμπου, για να εξασφαλισθούν τα δικά μας παιδιά…


     Και με την εταιρεία Γιαννίτσης υπάρχουν Κυβερνητικές ευθύνες από παραλείψεις στην υπόθεση της μαζικής δηλητηρίασης δεκάδων μαθητών στη Λαμία από σχολικά γεύματα μολυσμένα με σταφυλόκοκκο και τις σάπιες πρώτες ύλες που βρέθηκαν στα εργαστήρια που διασώθηκαν από τη φωτιά, ως και με την υπόθεση που πήρε πιο περίεργη τροπή, μετά από τη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς στις εγκαταστάσεις της εταιρείας λίγο προτού ο ΕΦΕΤ πραγματοποιήσει έλεγχο, τον οποίο, όλως περιέργως, δεν τον έκανε πριν, ή λίγο μετά, αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με τόσους  ασθενείς μαθητές στα νοσοκομεία.  Και, πριν καεί το εργοστάσιο, ο εργοστασιάρχης έσπευσε στην ασφαλιστική του εταιρεία να αυξήσει το ποσό του συμβολαίου……!!


     Επειδή είναι πολύ μικρός των φορολογικών Δηλώσεων οι οποίες έχουν υποβληθεί, αρκετοί Φοροτεχνικοί, αλλά και κόμματα συνιστούν στους φορολογούμενους πριν πάνε να ψηφίσουν να επικοινωνήσουν με τους Λογιστές τους για να ενημερωθούν ποίο ποσό θα κληθούν να καταβάλουν αμέσως μετά τις εκλογές.


     Μεγάλες ομάδες επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων έχουν μαζικά προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώδουν ως αντιυνταγματικό τον φορολογικό νόμο που θα τους γονατίσει.


      Βεβαίως, η…Ενημέρωση, σχεδόν στο σύνολό της, τα κανάλια, ακόμη και τα Κρατικά, οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα που έχουν ενσωματωθεί με την εξουσία , αντί να ασκεί το λειτούργημά της που είναι ο έλεγχος της εξουσίας, έχει επικεντρωθεί στη συγκάλυψη των γεγονότων, για να μην μαθαίνουν οι πολίτες την αλήθεια. 


     Όμως, έστω και αργά, ξεκίνησε η πορεία της φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ τα δύσκολα για την οικονομία έρχονται.  Ο πολιτικός περίπατος της Κυβέρνησης έχει λάβει τέλος και από δω και στο εξής ξεκινάει μία συνεχής διαδικασία φθοράς.  Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα της στοιχίσει πολιτικά, όχι μόνο γιατί έστειλε οπλικά συστήματα και πυρομαχικά τα οποία πήρε από τα νησιά του Αιγαίου, ή επειδή ετοιμάζεται να στείλει χειριστή  για να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στα F16, αναμιγνύοντας την Ελλάδα στο πόλεμο μεταξύ δύο αδελφών Ορθόδοξων Λαών. Γιατί, εάν οι Ρώσοι κερδίσουν θα έχει στηρίξει την πλευρά των ηττημένων και αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει πολιτικό τίμημα και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκνευρισμένοι και απογοητευμέοιμε τον κύριο Μητσοτάκη, αλλά, τον στηρίζουν να παραμείνει στην εξουσία όσο υπάρχει ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία.


     Ηλεκτροσόκ έρχεται με τις αυξήσεις στο ρεύμα με τις νέες εξοντωτικές αυξήσεις του Ιουνίου, στις οποίες σκέπτονται να προσθέσουν και τις απώλειες από τις Ρευματοκλοπές, που δεν μπορούν να ελέγξουν και να παρεμποδίσουν και θέλουν να τα φορτώσουν στο γνωστό υποζύγιο, τους Καταναλωτές…! ! 

     Ενώ, νέες αποκαλύψεις για τη Τραγωδία των Τεμπών ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από ελεύθερο κανάλι, μετά από ένα χρόνο και πλέον :  Στα 85 έφθασαν τα DNA των θυμάτων, ήτοι, οι δολοφονημένοι έφθασαν τους 85.



     Θα τα έκαναν αυτά άλλοι πρωθυπουργοί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ή, ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δικαιώνεται ακόμη περισσότερο σήμερα από την αποχώρησή του από την σημερινή διεφθαρμένη πολιτική κατάσταση ;


          Οι ευρωεκλογές θα οδηγήσουν σε σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα και θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις.    

     Όποιος ηττηθεί, θα αμφισβητηθεί.

     Ως ηττημένοι θα θεωρηθούν τα κόμματα τα οποία δεν θα καταφέρουν να προσεγγίσουν τα ποσοστά των προηγούμενων Ευρωεκλογών, ή, των Εθνικών εκλογών. 

     Η επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές ίσως κρύβει εκπλήξεις. 

     Η Νέα Δημοκρατία περιμένει να δει την έκταση της υποχώρησης που θα καταγράψει από το 41%.  Αν το ποσοστό της φθάσει γύρω στο 33%, θα συνεχίσει στην ίδια πολιτική γραμμή. Αν το ποσοστό είναι χαμηλό με το 2 μπροστά, τότε αναμένονται ευρύτερε εξελίξεις.  Λαμβάνοντας όμως υπόψη, κυρίως τα σκάνδαλα και την ακρίβεια, που κυριαρχούν και επηρεάζουν αρνητικά ακόμη και τους Μητσοτακικούς οπαδούς της ΝΔ και το γεγονός ότι, ολόκληρη η κοινωνία είναι στα κάγκελα, το πιθανότερο ποσοστό, ίσως βρεθεί κοντά στο 22%, ενώ το αντικειμενικό ποσοστό, θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερο, λόγω ύπαρξης σκανδάλων ικανών να προκαλέσουν τη παραίτηση του Κυρ. Μητσοτάκη, ή, τη πτώση της Κυβέρνησης.

     Στο ΠΑΣΟΚ, αν δεν καταγραφεί αισθητή άνοδος, θα αρχίσει σιγά-σιγά η αμφισβήτηση του Προέδρου του απ' όσους βιάζονται, καθώς το ζητούμενο είναι η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στο status quo ante. Υπάρχει όμως σοβαρό ενδεχόμενο η πτώση να είναι σημαντική αφού ο κ. Ανδρουλάκης δεν αντέδρασε και δεν αποτίναξε από πάνω του τη μομφή του εκβιαζόμενου λόγω παρακολουθήσεων.     Πάντως, ο νέος στόχος μετά τις ευρωεκλογές θα είναι η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας και η νέα πολιτική ηγεσία που θα την εκφράσει στις εθνικές εκλογές. 

     Το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να κάνει το deal σε αυτές τις εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον απίστευτα επικοινωνιακό Κασσελάκη, που μπορεί να κάνει την έκπληξη. 

     Δεν είναι τυχαίες οι σφοδρές επιθέσεις και ο εκνευρισμός του Μητσοτάκη εναντίον του, αφού όλα τα συστημικά πολιτικά κόμματα της Ευρώπης, όπως είναι η Ν.Δ., φοβούνται τα μη συστημικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη, για τον εμφανέστατο κίνδυνο εκτόπισής τους από αυτά.  Ως κυρίαρχος λόγος, για την άνοδο των μη συστημικών κομμάτων στην Ευρώπη, και όχι μόνο, αναφέρεται η εύλογη δυσαρέσκεια των πολιτών, εναντίον των συστημικών κομμάτων τα οποία, ουδόλως ενδιαφέρθηκαν για το Λαό και τη Μεσαία τάξη, αλλά μόνο για τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους.- 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: