Όλες οι φυλές της κεντροαριστεράς στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ ομαδοποιούνται και φτιάχνουν συμμαχίες, αναζητώντας τη συνταγή της ανάκαμψης που θα τους οδηγήσει ξανά στην εξουσία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν την ενότητα των δυνάμεων των δύο χώρων, αλλά οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ του ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, μέσω του οποίου επιχειρεί να διορθώσει το πολιτικό του προφίλ και να επανεμφανιστεί ως μετριοπαθής και ήρεμη δύναμη, όλοι τον είδαν να αστειεύεται και να συνομιλεί χαλαρά με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ότι οι δύο άνδρες έχουν έρθει κοντά και συνομιλούν είναι γνωστό στους παροικούντες, και μάλλον παλιό νέο.
Πάνε πάνω από δέκα χρόνια που ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε τον Γιώργο Παπανδρέου για εκτροπή και εθνική καταρράκωση, καταγγέλλοντάς τον ότι μας έβαλε στα κρυφά στο ΔΝΤ και συμφώνησε δανειακές συμβάσεις υποτέλειας. Αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα για τον ΓΑΠ, ίσως όμως όχι για τους περισσότερους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Αλλά οι πολιτικοί είναι πιο κυνικοί, δεν επηρεάζονται εύκολα από συναισθηματισμούς, καθώς εξετάζουν ψυχρά ποια επιλογή είναι κάθε φορά η πιο χρήσιμη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρει βαρέως όλα αυτά τα χρόνια όσα ακολούθησαν μετά το πρώτο μνημόνιο και, σύμφωνα με ορισμένους πρώην συνεργάτες του, φαίνεται να πιστεύει πως «αυτοί που τον σπίλωσαν είναι αυτοί που μπορούν και να τον καθαρίσουν». Αυτό ίσως εξηγεί πολλά για τις άτυπες συνομιλίες και τους ανοιχτούς διαύλους που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν ξεχνούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε την εξουσία κάποτε σφυροκοπώντας το ΠΑΣΟΚ και προσπαθώντας να επωφεληθεί από την πτώση του· όπως και ότι στη συνέχεια επέλεξε να συμμαχήσει με την ακροδεξιά και να αποσιωπήσει σε μεγάλο βαθμό τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τη χρεοκοπία.
Θα τα καταφέρει η κεντροαριστερά να επιβιώσει και να βγει ενισχυμένη από τη νέα περιπέτεια στην οποία μπαίνει; Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν πολλές διεργασίες και πολιτικές εξελίξεις από δω και πέρα και για πολύ καιρό ακόμα.
Θα μπορέσει να τα ξεχάσει αυτά ο κόσμος που απέμεινε στο ΠΑΣΟΚ, όπως τα άφησε πίσω του ο Γιώργος Παπανδρέου; Ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι οι μεταγραφές περιθωριοποιημένων στελεχών της ΝΔ συνεχίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά την πτώση (Αντώναρος, Σπηλιωτόπουλος), θεωρεί –και το είπε δημόσια στην πρόσφατη εκδήλωση– ότι τώρα πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις στην κεντροαριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις να μην εξουδετερώνουν η μία την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφυλίους. Στηλίτευσε, επίσης, το ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου «παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες, καθεμιά στην αυτάρκειά της».
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, από τους παλιούς εκσυγχρονιστές, που δεν θεωρεί την ένωση των δύο πολιτικών χώρων εφικτή και χαρακτηρίζει ως τοξικό τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίαζε χθες ιδιαίτερα αρνητικά τις υποδείξεις του πρώην προέδρου του προς την κεντροαριστερά. «Ο Τσίπρας συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, πλήγωσε την αριστερά, έχασε τρεις φορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους εγκατέλειψε χωρίς αυτοκριτική, παραδίδοντάς τους στον Κασσελάκη και τώρα κουνάει το δάχτυλο και δίνει οδηγίες πώς να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης. Αν ήξερε, γιατί δεν τα έκανε ο ίδιος;».
Τις απόψεις αυτές δεν τις συμμερίζονται όλοι. Στο ΠΑΣΟΚ, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πολυδιάσπαση, καθώς έχουν δημιουργηθεί πολλές ομαδοποιήσεις, οι οποίες δεν είναι πάντα σταθερές. Η (άτυπη) συμμαχία, όμως, που κινεί τα νήματα τελευταία και έχει σημαντική υποστήριξη είναι αυτή που επιδιώκει τη σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου