Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Καιρός: «Εκρηκτικό» κοκτέιλ ζέστης και ισχυρών ανέμων- Ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 36 με 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου





Η πιο επικίνδυνη ημέρα από πλευράς ανέμων θα είναι σημερινή, σύμφωνα τους μετεωρολόγους, καθώς οι βοριάδες θα φτάνουν έως και τα 8 μποφόρ οι οποίοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ.

Ειδικότερα, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 36 με 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, για σήμερα Παρασκευή θα επικρατεί ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) στην Αττική σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).Παράλληλα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου
– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου).

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 36 με 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

«Καμπανάκι» από τους μετεωρολόγους για την Αττική

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για σήμερα, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ αναφέρει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς το ενισχυμένο μελτέμι, η ζέστη και η ξηρασία αυξάνουν την επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς, ειδικά σήμερα Παρασκευή.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η ζέστη θα είναι αισθητή και κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να «σπάσει» λόγω του μελτεμιού.


Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας έκανε λόγο για ένα δύσκολο 48ωρο στην Αττική, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν. Αναφέρει ότι η Αττική θα βρεθεί σε κατάσταση συναγερμού από σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: