Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Θησαυρίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες στην Ευρώπη – Στα ύψη οι μετοχές των μονοπωλίων όπλων

Το 2023 οι στρατιωτικές δαπάνες από τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ έφτασαν τα 1,34 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 5,2% σε..

Το 2023 οι στρατιωτικές δαπάνες από τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ έφτασαν τα 1,34 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 5,2% σε σύγκριση με το 2022!! «Το 2024 θα μείνει στη μνήμη μας ως η χρονιά που οι δαπάνες για την Άμυνα της Ευρώπης θα σπάσουν κάθε ρεκόρ. Μια αύξηση κατά  30% το 2024, δεν μπορεί να αποκλειστεί». Αυτό δήλωσε ο  στρατιωτικός αναλυτής, Τόμ Μπέιλι της HANetf.



Ο λογαριασμός αυτών των ξέφρενων ρυθμών αγοράς όπλων από τα κράτη μέλη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, φορτώνεται στις πλάτες των λαών, οι οποίοι καλούνται να αποπληρώσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ της «λυκοσυμμαχίας».  


Οι δαπάνες του ΝΑΤΟ αντιπροσώπευαν το 55% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών το 2023, με τα ευρωπαϊκά κράτη να αντιστοιχούν στο 28% του συνόλου του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας.



Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι λαοί καλούνται να πληρώσουν μέσω των κρατικών προϋπολογισμών τα συγκεκριμένα ιλιγγιώδη ποσά κάποιοι αυγατίζουν κέρδη. Οι μέτοχοι των πολεμικών βιομηχανιών κάνουν πραγματικό πάρτι. Σύμφωνα με το Reuters:  

— Η μετοχή της γερμανικής Rheinmetall αυξήθηκε κατά 75% από την αρχή του χρόνου και της Ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας Leonardo κατά 54% τους πρώτους πέντε μήνες και κατά 135% τον τελευταίο χρόνο.


— Η Airbus είδε επίσης τη μετοχή της να ενισχύεται  κατά 24% σε ένα χρόνο και 10% από τον Ιανουάριο.

— Αύξηση 25% είδε επίσης η γαλλική Thales, που παράγει πυραύλους και άλλα αμυντικά συστήματα.

— Η γαλλική Safran επίσης κατέγραψε άνοδο 35% από την αρχή του χρόνου και 60% σε ένα χρόνο, από έτος σε έτος.


— Η Ισπανική Indra βρίσκεται στο +55% από τον Ιανουάριο και στο +85% από τον Ιούνιο του 2023.

— Η σουηδική Saab, που κατασκευάζει όπλα και θωρακισμένα οχήματα πέτυχε αύξηση 70%.

Τα εξοπλιστικά βασικό όπλο στα χρηματιστήρια!

Η πολεμική βιομηχανία έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα για πολλούς κεφαλαιοκράτες ένα ασφαλές καταφύγιο για να ρίξου κεφάλαια επιδιώκοντας υψηλές αποδόσεις στο χρηματιστήριο.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (EDIS) που πρότεινε η Επιτροπή της ΕΕ πριν από τρεις εβδομάδες.

Η ΕΕ στερείται κοινής αγοράς εξοπλισμών, τα κράτη μέλη παραγγέλνουν ελάχιστα μαζί, και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να αγοράσουν ακόμη περισσότερα από άλλες χώρες, εκτός Ευρώπης, από ό,τι είχαν ήδη κάνει μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Ιουνίου 2023

Οι παραδόσεις όπλων από τρίτες χώρες στην ΕΕ ήταν το 78% του συνόλου, με τις ΗΠΑ να είναι με μεγάλη διαφορά ο σημαντικότερος προμηθευτής  οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Η Κομισιόν στοχεύει να δημιουργήσει μια λιγότερο κατακερματισμένη αγορά οπλικών συστημάτων, να μειώσει το μερίδιο των αμυντικών εισαγωγών όπλων, να αυξήσει το ενδοκοινοτικό εμπόριο όπλων στο 35% του συνολικού όγκου έως το 2030 και τις κοινές προμήθειες όπλων στο 40% την ίδια περίοδο. Αυτό το μερίδιο ήταν μόλις 18% το 2022.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ακούσετε τον Μακρόν ή κάποιο άλλον ευρωπαίο αξιωματούχο να κάνουν λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των στρατιωτικών εξοπλισμών των κρατών – μελών της ΕΕ, να έχετε στο μυαλό σας τα τεράστια κέρδη των Ευρωπαϊκών μονοπωλίων όπλων… 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: