Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ : «Πρόσκληση άμεσης επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ».





ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84                                                           ΛΑΡΚΟ 12/06/2024

ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437

ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164

EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com

SITE: www.openlarco.com  

Αρ. Πρωτ.:  - 196 -     


Προς:

  1. Υπουργείο Ενέργειας

  2. Υπουργείο Οικονομικών

  3. Υπουργείο Εργασίας

  4. Ειδική διαχείριση ΛΑΡΚΟ


Κοινοποίηση:

Πρωθυπουργό 


Θέμα: «Πρόσκληση άμεσης επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ».


Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Στις 10/05/2024 δημοσιεύτηκε ΚΥΑ η οποία προέβλεπε την απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στις 12/05/2024.


Επίσης στις 10/05/2024, η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου εξέτασε το αίτημα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για «προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων» που  έχουμε καταθέσει. 


Στις 13/05/2024 η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου ενέκρινε το αίτημα και εξέδωσε «προσωρινή  διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18/06/2024».


Επίσης στις 13/05/2024, πραγματοποιήθηκε  συνάντηση μεταξύ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ,  του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών. 


Στην συνάντηση ο Πρωθυπουργός πήρε την πολιτική δέσμευση «να παραμείνει η κατάσταση έως έχει, μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας». Επίσης, τα σωματεία παρέδωσαν για ενημέρωση στον Πρωθυπουργό, αντίγραφο του σχετικού φακέλου που έχουμε κατατεθεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος περιέχει τις αναλυτικές εκθέσεις επικινδυνότητας και προβλημάτων που θα προκύψουν με την απόλυση των εργαζομένων. 


Το απόγευμα της Τετάρτης 05/06/2024, μετά από βραχυκύκλωμα προβολέα σε γερανογέφυρα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα προκλήθηκε πυρκαγιά,  οι συνέπειες της οποίας περιορίστηκαν στο ελάχιστο μετά από την επέμβαση του εξειδικευμένου προσωπικού. Το ίδιο συνέβη με την διαρροή μαζούτ, καθώς και με τις διαδοχικές ζημίες στο δίκτυο υδροδότησης του οικισμού, όπου όλα εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τους εργαζόμενους,  διασφαλίζοντας έτσι την άμεση αποκατάσταση τους.


Το άρθρο 21 του ν.4664/2020 προβλέπει τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη  και για την διασφάλιση αυτού του σκοπού, την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι τη μεταβίβαση.


Το συμφωνητικό μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη, συνδιαμορφώθηκε με τους ενδιαφερόμενους νέους ιδιοκτήτες, έχει εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για να συνεχίσει η διαδικασία.

 

Αποδεικνύεται περίτρανα πως αν δεν ήμασταν στις 13 του Μάη μέσα στο εργοστάσιο, όπως προέβλεπε η ΚΥΑ, αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να είχε προκληθεί ένα βιομηχανικό ατύχημα απροσδιόριστης έκτασης με ότι αυτό συνεπάγεται γενικά για το εργοστάσιο, τις εγκαταστάσεις, αλλά και τους οικισμούς και τα χωριά τριγύρω από την ΛΑΡΚΟ.


Ίδια εξίσου είναι η επικινδυνότητα σε όλα τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ.


Ευτυχώς που η προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, μας κράτησε μέσα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ σε εργοστάσιο και μεταλλεία. 


Σε λίγες μέρες εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα και λήγει η προσωρινή διαταγή, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια από την ειδική διαχείριση και τα υπουργεία για ουσιαστικό διάλογο, στη βάση διασφάλισης της  περιουσίας της ΛΑΡΚΟ, την προοπτική επαναλειτουργίας της, τις θέσεις εργασίας και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.


Απεναντίας, ο συνεργάτης της Ειδικής Διαχείρισης από την εταιρεία ILTA, κ. Λιγνός και η προσπάθεια που έκανε την Τρίτη 04/06/2024, να φέρει εταιρεία απομάκρυνσης καυσίμων, χωρίς σχέδιο και χωρίς συζήτηση συνολικών μέτρων, μόνο καχυποψία γεννά στο κοινό αίσθημα.


Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί χρήζει άμεσης συζήτησης και ουσιαστικού διαλόγου και σε αυτή τη βάση τα σωματεία μας έχουν προτάσεις, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλα διασφαλίζουν την  περιουσία της ΛΑΡΚΟ, την προοπτική επαναλειτουργίας της, τις θέσεις εργασίας και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.


Σε αυτή τη βάση την επιθυμία μας να σας φιλοξενήσουμε, σας καλούμε να ορίσετε ημερομηνία και ώρα επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε να διαπιστώσετε από κοντά την κατάσταση. 


Αναμένουμε απάντησή σας.


Πρόεδρος Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Πολίτης Παναγιώτης 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6937887924


Με εκτίμηση,



C:\Documents and Settings\Somateio SEL\Desktop\test 001.jpg





Δεν υπάρχουν σχόλια: