Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Συμμετοχή Υφυπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιωάννη Μπούγα, στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference)




Αθήνα, 31.05.2024

Αύξ. αριθμ. 43/299

Δελτίο Τύπου


Θέμα: Συμμετοχή Υφυπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιωάννη Μπούγα, στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference).


Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Μπούγας, συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, ως ομιλητής στην ενότητα με θέμα «Η τοπική εταιρικότητα, η συνεργασία και η δικτύωση ως συντελεστές καινοτομίας και ανάπτυξης – Η περίπτωση του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER  Αιτωλικής Αναπτυξιακής» στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (12th Regional Growth Conference), που διεξάγεται από τις 30 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο πάνελ συμμετείχαν, επίσης, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Τοπικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ιωάννης Κοβάνης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ. Βασίλης Γκίζας, ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γεώργιος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., κ. Πάνος Λούκας, το μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΟΚΕ και Πρόεδρος Εμποριοβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου, κ. Κωνσταντίνος Πασσιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης με συντονιστή το Δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA TV, κ. Βαγγέλη Γιακουμή.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του προγράμματος CLLD/LEADER ως προς αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγροτικές περιοχές ενώ ειδικότερα εστίασε στα έργα του προγράμματος CLLD/LEADER που υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.

Ο κ. Μπούγας σημείωσε ότι έχουν ενταχθεί προς υλοποίηση στο τοπικό πρόγραμμα 15 έργα δημοσίου χαρακτήρα και 31 ιδιωτικές επενδύσεις που κινούν συνολικά επενδύσεις 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, ανέφερε το έργο ανάπλασης της Πενταγιούς και της δημιουργίας του Βοτανικού κήπου ως παράδειγμα καλής πρακτικής, καινοτομίας και τοπικής συνεργασίας καθώς για την υλοποίησή του έχουν συνεργαστεί ο Δήμος Δωρίδος ως φορέας υλοποίησης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος με παραχώρηση παλιάς πέτρινης κτηριακής υποδομής, ο τοπικός πληθυσμός, όπως ιδιώτες που έχουν παραχωρήσει για δημόσια χρήση στον Δήμο Δωρίδας ιδιωτικά οικόπεδα εντός σχεδίου της Τ.Κ Πενταγιών, ενώ συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» συνεισφέροντας επιστημονικά, στην καταγραφή και συλλογή βοτάνων και γενετικού υλικού.

Ερωτώμενος για τον οδικό άξονα Λαμία – Άμφισσα, ο κ. Μπούγας επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο έργο υποδομής της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, που θα κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.»

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του οδικού έργου Μπράλος –Άμφισσα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έργο υποδομής και ανάπτυξης εθνικής σημασίας, το οποίο με μελέτη και στρατηγική μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά για όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας. 

Όπως τόνισε «θα βγάλει πολλούς οικισμούς της Φωκίδας από την οδική απομόνωση και θα αναδείξει την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητά τους. Ταυτόχρονα, θα μειωθεί ο χρόνος της διαδρομής από τη Δυτική Ελλάδα προς τη Στερεά και τη Θεσσαλία, αλλάζοντας εντελώς τις οδικές μεταφορές και μετακινήσεις».

Τέλος, ο κ. Μπούγας πρόσθεσε ότι με την υλοποίηση του έργου δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών. Οι επωφελείς συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή είναι πολλές, τόσο κατά το στάδιο κατασκευής του έργου, κυρίως λόγω των πολλών άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, όσο και μετά την κατασκευή του, λόγω της αμεσότερης και ασφαλέστερης πρόσβασης στο οδικό δίκτυο.

Η συζήτηση στο πάνελ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει το τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών καθώς και την ανάγκη συνεργασίας των Δήμων, Περιφερειών, Επιμελητηρίων, τοπικών Συλλόγων και Πανεπιστημίων για 

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη συμβολή του Υφυπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιωάννη Μπούγα, στη διεκδίκηση και υλοποίηση του έργου Μπράλος – Άμφισσα ως μέρος του οδικού άξονα Λαμία – Άμφισσα.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπούγα νερό για να ποτίσουμε τις Ελιές θα έχουμε; Αυτό το Αρδευτικό έργο πόσα εκατομμύρια θέλει ακόμα;
Μέχρι να γίνει (αν βρείτε πρώτα νερό) ο ελαιώνας θα έχει καεί κανα δυο φορές ακόμα.Κοιμηθείτε ήσυχα η ανάπτυξη έρχεται.