Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Αλβανία / Ο τουρισμός μεταμορφώνει τη χώρα



Η Αλβανία βιώνει μια άνευ προηγουμένου τουριστική έκρηξη, που μετατρέπει μια κάποτε φτωχή και απομονωμένη χώρα σε δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό. Από 5,9 εκατομμύρια τουρίστες το 2018, ο αριθμός εκτινάχθηκε στα 10,1 εκατομμύρια το 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ τον πληθυσμό της χώρας (2,8 εκατομμύρια).

Αυτή η ραγδαία ανάπτυξη, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Το χαμηλό κόστος των διακοπών, με πακέτα all-inclusive να κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 ευρώ την εβδομάδα, σε συνδυασμό με την ομορφιά των ακτών και των βουνών, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες.

Ενώ η πλειονότητα των ξένων τουριστών προέρχεται από τη γύρω περιοχή (Κοσσυφοπέδιο, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία), η χώρα προσελκύει επίσης ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες από τη Δυτική Ευρώπη, χάρη στην εξάπλωση των αεροπορικών συνδέσεων χαμηλού κόστους, ιδίως εκείνων που διαχειρίζεται η Wizz Air.

Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυτή η ουγγρική αεροπορική εταιρεία πρόσθεσε νέες πτήσεις προς την Αλβανία και εξυπηρετεί πλέον πενήντα πόλεις: Μαδρίτη, Λονδίνο, Λυών, Νίκαια. Και η τάση αυτή θα συνεχιστεί: ένας νέος διάδρομος προσγείωσης κατασκευάζεται στο αεροδρόμιο των Τιράνων και ένα δεύτερο αεροδρόμιο αναμένεται να λειτουργήσει το 2026 στην Αυλώνα. 

Θα κατασκευαστούν επίσης δύο μαρίνες για να προσελκύσουν τα σκάφη που πλέουν μεταξύ Κροατίας και Ελλάδας.

ALBANIA
EUROKINISSI

Η κατασκευή ξενοδοχείων αυξάνεται, τροφοδοτούμενη από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Ο αριθμός των δωματίων αυξήθηκε κατά 40% μέσα σε πέντε χρόνια και έχουν ανακοινωθεί πολυάριθμα έργα, όπως το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο Γ. Κούσνερ, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, κοντά στο δέλτα του Αώου ποταμού, ένα από τα τελευταία παρθένα ποτάμια της Ευρώπης. Το έργο, βέβαια, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η κατασκευή ξενοδοχείων, επίσης, πολλαπλασιάζεται, με μεγάλα ονόματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας (Marriott, Accor, Hyatt, Hilton) να επενδύουν στην χώρα. Η αύξηση του τουρισμού έχει σημαντικές κοινωνικές συνέπειες. Θετικές κι αρνητικές.

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον τομέα φιλοξενίας αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, ενώ η εικόνα των επαγγελμάτων του τουρισμού δεν είναι ιδιαίτερα θετική. Η ανάγκη για περισσότερους εργαζόμενους καλύπτεται εν μέρει με μετανάστες από χώρες όπως το Μπαγκλαντές και οι Φιλιππίνες.

Παράλληλα, για πολλούς νέους Αλβανούς, που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, η τουριστική ακμή δημιουργεί μια ευκαιρία για επιστροφή στην πατρίδα, την ώρα μάλιστα που η Αλβανία εκμεταλλεύεται την οικονομική ανάπτυξη για να ενισχύσει την προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: