Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Τουρκία: Συζητάμε με ΗΠΑ για πυρηνικούς αντιδραστήρες - Κοντά σε συμφωνία με Rosatom για Πόντο

ΤΟΥΡΚΙΑ :  ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΡΩΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ Η.Π.Α !

«Οι ΗΠΑ δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για τον στόχο της Τουρκίας να αυξήσει την πυρηνική της ενεργειακή ικανότητα», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας

Τουρκία: Συζητάμε με ΗΠΑ για πυρηνικούς αντιδραστήρες - Κοντά σε συμφωνία με Rosatom για Πόντο
φωτ.: Akkuyu Nuclear



Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών μεγάλης κλίμακας και μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.

«Οι ΗΠΑ δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για τον στόχο της Τουρκίας να αυξήσει την πυρηνική της ενεργειακή ικανότητα και να χτίσει νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής», δήλωσε στο Reuters ο Γιουσούφ Τζεϊλάν, Γενικός Διευθυντής Πυρηνικής Ενέργειας και Διεθνών Έργων, του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, σε συνέδριο για τους πυρηνικούς σταθμούς. Ερωτηθείς για τα υπό συζήτηση έργα, είπε: «Μπορούμε να εξετάσουμε τις περιοχές των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας». «Διαπραγματευόμαστε με τις ΗΠΑ τόσο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μεγάλης κλίμακας όσο και για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες. Αυτή είναι μια δήλωση πρόθεσης», είπε.

Ο Τζεφ Φλέικ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, είχε πει τον περασμένο μήνα ότι η Άγκυρα «μίλησε σε εμάς και σε άλλους για (την κατασκευή) μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων». Συνεργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την εξάρτησή τους (από τη Ρωσία) με όποιον τρόπο μπορούμε», πρόσθεσε.

Ο Τζεϊλάν είπε ότι συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία για έναν δεύτερο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Σινώπης και με την κινεζική SPIC για έναν τρίτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή της Θράκης της βορειοδυτικής Τουρκίας.

Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού ισχύος 4.800 MW της Τουρκίας από τη ρωσική Rosatom συνεχίζεται στο Ακουγιού στην περιοχή της Μερσίνας στα βόρεια της Κύπρου. Η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς τεσσάρων αντιδραστήρων και να τους συμπληρώσει με SMR για συνολική δυναμικότητα παραγωγής 20.000 MW για να διαφοροποιήσει το μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Τουρκία δίνει τα χέρια με τη Ρωσία για πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη

Η Rosatom είναι 90% έτοιμη να αποκτήσει το δεύτερο τουρκικό πρότζεκτ πυρηνικής ενέργειας (NPP) στη Σινώπη του Πόντου προς υλοποίηση, δεδομένων των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της ρωσικής εταιρείας, είχε δηλώσει προ μερικών εβδομάδων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Κρατικής Δούμας, Πάβελ Ζαβάλνι. 

Η ρωσική πλευρά θέλει να συμμετάσχει στην κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη, είπε ο Ζαβάλνι στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η Rosatom έχει τα δικά της ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. «Πρώτον, έχει την εμπειρία της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Δεύτερον, έχει τους καλύτερους αντιδραστήρες στον κόσμο», είπε. Αυτό το πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη θα δημιουργηθεί από τη Ρωσία και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Ζαβάλνι και προσέθεσε: «και το πιο σημαντικό πράγμα - το κόστος. Η τουρκική πλευρά θα λάβει την τελική απόφαση και νομίζω ότι θα ληφθεί μέσα στον επόμενο χρόνο».

Ανέφερε επίσης ότι στη Σινώπη σχεδιάζεται να κατασκευαστούν δύο μπλοκ με δύο αντιδραστήρες το καθένα, ισχύος 1.250 MW το καθένα.

Τι είχε πει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Rosatom στην περιοχή της Σινώπης στον Πόντο, μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ ATOMEXPO-2024 στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Μπαϊρακτάρ εξέφρασε την επιθυμία του να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Rosatom στο έργο της Σινώπης και παρατήρησε ότι η Κίνα και η Νότια Κορέα ενδιαφέρονται επίσης να επενδύσουν στην πυρηνική αγορά της Τουρκίας. Υπενθυμίζοντας τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP28) που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι πέρυσι, όπου τονίστηκε η ανάγκη να τριπλασιαστεί η παγκόσμια ικανότητα πυρηνικής ενέργειας έως το 2050, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε: "Αυτή η ευθύνη ευθυγραμμίζεται καλά με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας μας".

πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τουρκία με πυρηνικά και Ελλάδα εξορκίζουσα το κακό με ...ανεμόμυλους !