Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

«Ο Αυγενάκης και το τέλος της ανοχής» (της Βασ.Σιούτη)

Το πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το «διπλό χτύπημα» από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή αυτή την εβδομάδα δεν άφησαν κανένα περιθώριο στη Νέα Δημοκρατία ακόμα και να σκεφτούν να συγκαλύψουν το περιστατικό με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ειδικά μετά τη μεγάλη και αρνητική δημοσιότητα που έλαβε αυτό.



ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΑΦΝΙΑΣΤΗΚΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν έγινε γνωστή η επίθεση σε εργαζόμενο του αεροδρομίου από τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έφτανε στα αυτιά τους ένα αρνητικό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον συγκεκριμένο βουλευτή. 

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές οι αγρότες ήταν έξαλλοι μαζί του και τον είχαν καταγγείλει για αλλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά. Ακόμα και αγροτοσυνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας τού ασκούσαν έντονη κριτική και τον θεωρούσαν ακατάλληλο.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η τοποθέτηση του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (από 27/6/2023 έως 14/6/2024) ήταν μια ατυχής επιλογή, κάτι που εμμέσως αναγνώρισε ο πρωθυπουργός με το να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό.

Παράπονα για τον Λευτέρη Αυγενάκη είχαν φτάσει ξανά στο παρελθόν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο πρωθυπουργός τον διατηρούσε σε υπουργικές θέσεις, παρότι ούτε ο ίδιος ήταν ενθουσιασμένος με τις επιδόσεις του.

«Το περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς του Αυγενάκη κατά εργαζόμενου δεν μπορούσε να αποσιωπηθεί ούτε να μην έχει επιπτώσεις για τον ίδιο, όπως θα ήθελε» ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.

Είναι γεγονός ότι αυτή η συγκυρία δεν επέτρεπε καμία συγκάλυψη. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να μην υπήρχαν τόσο έντονες αντιδράσεις. Αυτή την περίοδο όμως, που η κυβέρνηση έχει βγει τραυματισμένη από τις ευρωεκλογές και η αλαζονεία είναι ένας από τους λόγους που της χρεώνουν για την κακή επίδοση που είχε, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο να κρυφτεί κάτω από το χαλί, όπως συνέβη με άλλα στο παρελθόν. 


Μετά την «επανεκκίνηση» που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και πριν προλάβει να πάρει εμπρός, η κυβέρνηση δέχθηκε τη συντονισμένη κριτική των δύο πρώην πρωθυπουργών στο Πολεμικό Μουσείο, η οποία αναστάτωσε τη Νέα Δημοκρατία. Κι ενώ το Μαξίμου δεν είχε τελειώσει ακόμα με το damage control για την παρέμβαση Καραμανλή-Σαμαρά, αποκαλύφθηκε το αρνητικό περιστατικό με πρωταγωνιστή κυβερνητικό βουλευτή, το οποίο είχε συμβεί πριν από λίγες μέρες.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία έκπληξη στην κυβέρνηση και ότι πράγματι ο Λευτέρης Αυγενάκης προσπάθησε στην αρχή να αποφύγει όσα ακολούθησαν. Η Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, αφού έλαβε το πράσινο φως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα μετά τη μαζική αποδοκιμασία που ακολούθησε η αποκάλυψη της επίθεσης κατά του εργαζόμενου.

Παράπονα για τον Λευτέρη Αυγενάκη είχαν φτάσει ξανά στο παρελθόν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο πρωθυπουργός τον διατηρούσε σε υπουργικές θέσεις, παρότι ούτε ο ίδιος ήταν ενθουσιασμένος με τις επιδόσεις του. Ο Αυγενάκης είναι «πολιτικό παιδί» της Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία είχε ακολουθήσει όταν (επί Σαμαρά) έφυγε από τη ΝΔ για να κάνει το δικό της κόμμα. 

Αυτά όμως είναι τα παλιά. Στα πιο πρόσφατα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Ελέγχου και Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων) η οποία έγινε πριν από μερικούς μήνες, με τον παραιτηθέντα να δηλώνει ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον τότε υπουργό (Αυγενάκη), ενώ τον περασμένο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση, λόγω σοβαρών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στη λειτουργία του οργανισμού, τη νομιμότητα των πληρωμών και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: