Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Καμπανάκι για παγκόσμια ύφεση


Τα σύννεφα μαζεύονται βαριά πάνω από την παγκόσμια οικονομία και οι οικονομολόγοι χτυπούν πλέον καμπανάκι για τον κίνδυνο ύφεσης και μάλιστα πολύ σύντομα αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

«Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή νέων δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων –όπως έχει ήδη προειδοποιήσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ– και η Κίνα ανταποδώσει, τότε θα μπορούσαμε να μπούμε σε παγκόσμια ύφεση μέσα σε τρία τρίμηνα», προειδοποίησε o επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Chetan Ahya σε έκθεσή του προς τους πελάτες της αμερικανικής τράπεζας.

Ο οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι οι αγορές έχουν υποβαθμίσει τις επιπτώσεις της εμπορικής σύγκρουσης. «Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η εμπορική διένεξη θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά φαίνεται να αγνοούν τον πιθανό αντίκτυπό της στις μακροοικονομικές προοπτικές παγκοσμίως», τονίζει συμπληρώνοντας ότι αν η διαμάχη συνεχιστεί, η ανάπτυξη θα υποφέρει, καθώς το κόστος θα αυξάνεται, η ζήτηση από τους καταναλωτές θα υποχωρεί και οι επιχειρήσεις θα μειώσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan, Bruce Kasman, που προειδοποίησε από την πλευρά του ότι η παγκόσμια οικονομία δείχνει στην παρούσα φάση να διολισθαίνει στους επόμενους μήνες του έτους χαμηλότερα από την τάση που είχε. Καμπανάκι όμως χτύπησαν και οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέποντας κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις τους υπάρχουν πλέον 60% πιθανότητες επιβολής δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση στις υπόλοιπες εισαγωγές 300 δισ. δολαρίων από την Κίνα αλλά και 70% επιβολής δασμού 5% σε μεξικανικά προϊόντα, μετά τη σχετική απειλή του Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αμερικανική τράπεζα μείωσε ακόμη τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο β’ εξάμηνο κατά 0,5% στο 2%, ενώ θεωρεί ότι οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed είναι πλέον μεγαλύτερες.

Οι παραπάνω προειδοποιήσεις έρχονται ενώ οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου (G20) ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τη συνάντησή τους στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η συνάντηση θα προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής του G20, η οποία πραγματοποιείται στο τέλος του μήνα και στην οποία αναμένεται να συναντηθούν ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογό του.

Συρρίκνωση

Τα καμπανάκια των οικονομολόγων συνάδουν απόλυτα με τα τελευταία στοιχεία από τον τομέα της μεταποίησης σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στις ΗΠΑ η μεταποίηση επιβραδύνθηκε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών.

Στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε σε επίπεδα αναπνοής από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 ετών –που καταγράφηκε τον Μάρτιο–, ενώ στη Βρετανία χτύπησε χαμηλό δεκαετίας.

Στην Κίνα, ο επίσημος δείκτης (PMI) για τον κλάδο της μεταποίησης –που εξάγεται από δημοσκόπηση στις μεγάλες και τις κρατικές επιχειρήσεις– έδειξε συρρίκνωση τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, ιδιωτική έρευνα (Caixin) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα –και περιλαμβάνει μεγαλύτερο μείγμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων– έδειξε ότι τα πράγματα ίσως ήταν λίγο καλύτερα, όχι τόσο όμως ώστε να τροφοδοτούν αισιοδοξία για τη συνέχεια.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: