Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Τα «θεαματικά» κέρδη του Βρετανικού στέμματος προέρχονται , κυρίως , από επενδύσεις σε offshore αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα Ανάκτορα

Τα έσοδα του Crown Estate, που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία της βασιλικής οικογένειας, ανήλθαν σε 1.1 δισ. λίρες το τρέχον έτος σε αντίθεση με το 2023, που ήταν 443 εκατ. λίρες

Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα  

Θεαματική είναι η αύξηση των εσόδων της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας για το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά, που έδωσε στην δημοσιότητα το Crown Estate -  η εταιρεία που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία του μονάρχη, η οποία δεν αποτελεί ούτε κρατική ιδιοκτησία, ούτε μέρος της ιδιωτικής περιουσίας του βασιλιά. 

Σύμφωνα με την αναφορά, τα εισοδήματα από την δημόσια περιουσία της βασιλικής οικογένειας μέσα σε ένα έτος εκτινάχθηκαν στο αστρονομικό ποσό του 1.1 δισ. λίρες, δηλαδή, σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, που τα έσοδα του Crown Estate ήταν 443 εκατ. λίρες.  

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προέρχεται από επενδύσεις σε offshore αιολικά πάρκα αλλά και από τις ξεναγήσεις στα ανάκτορα της βασιλικής οικογένειας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η επισκεψιμότητα στα παλάτια του Βρετανού μονάρχη επανήλθε την φετινή χρονιά σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα.  

Ως αποτέλεσμα των εντυπωσιακών κερδών της δημόσιας βασιλικής περιουσίας, η οικογένεια του 75χρονου μονάρχη θα αυξήσει τα έσοδα που λαμβάνει από την κυβέρνηση - ειδικότερα, από τον οργανισμό που είναι γνωστός ως Sovereign Grant - με αποτέλεσμα οι γαλαζοαίματοι να εισπράξουν συνολικά 132 εκατ. λίρες για το έτος 2025 - 2026, δηλαδή 86.3 εκατ. λίρες αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Επί αιώνες τα καθαρά κέρδη από το Crown Estate πήγαιναν στην κυβέρνηση ως ανταπόδοση του ετήσιου ποσού που παρείχε στην βασιλική οικογένεια για την άσκηση των δημοσίων καθηκόντων της. 

Όμως από το 2012 ιδρύθηκε ο οργανισμός Sovereign Grant, στο οποίο καταλήγουν τα έσοδα της δημόσιας περιουσίας του μονάρχη - εκτάσεις γης, ακίνητα, εταιρείες - και από τον οποίο η βασιλική οικογένεια λαμβάνει ετησίως ένα ποσοστό από τα κέρδη. Το ποσοστό αυτό ήταν 25% μέχρι το περασμένο έτος αλλά μειώθηκε στο 12% εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των κερδών από τα offshore αιολικά πάρκα. 

Ο βασιλιάς Κάρολος είχε ζητήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ ένα μέρος της αναμενόμενης αύξησης των κερδών από τα αιολικά πάρκα να χρησιμοποιηθεί για δημόσιο όφελος. Για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση Σούνακ μείωσε το ποσοστό της βασιλικής οικογένειας από 25% σε 12%, διαφορετικά οι γαλαζοαίματοι θα εισέπρατταν αντί 132 εκατ. λίρες, 275 εκατ. λίρες.  Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο υποστηρίζουν πως αν αυτό συνέβαινε, η βασιλική οικογένεια θα έθετε σε κίνδυνο την δημοφιλία της σε μία περίοδο που οι Βρετανοί παλεύουν με το υψηλό κόστος ζωής. 

Παράλληλα με την αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα το Crown Estate, αναφορά των βρετανικών ανακτόρων επισημαίνει ότι ο αριθμός των επισκεπτών στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στο Κάστρο του Ουίνδσορ επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα από τον Απρίλιο του 2024. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση των βασιλικών εισοδημάτων, τα οποία ανήλθαν σε 19.8 εκατ. λίρες, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο έτος. Η ίδια αναφορά τονίζει τα κόστη από την επί 10 έτη συνεχιζόμενη ανακαίνιση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ενώ και στο Κάστρο του Ουίνδσορ πραγματοποιούνται έργα αναβάθμισης.  

Οι εργασίες ανακαίνισης στο παλάτι του Μπάκιγχαμ υπολογίζεται πως κόστισαν 369 εκατ. λίρες ενώ η καθυστέρηση κατά δύο χρόνια στην ανατολική πτέρυγα αύξησε το κόστος κατά 78% περισσότερο σε σχέση με το εκτιμώμενο ποσό. Σύμφωνα με την αναφορά, μετά την πανδημία, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας συμμετείχαν συνολικά σε 2.300 δημόσιες εμφανίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό. Πριν την πανδημία η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ και τα μέλη της οικογένειάς της είχαν συμμετάσχει σε 3.200 επίσημες εμφανίσεις, εντός και εκτός της Γηραιάς Αλβιώνας. 

Οι γαλαζοαίματοι που εκτελούν δημόσια καθήκοντα έχουν μειωθεί μετά την αποχώρηση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ από τα βρετανικά ανάκτορα το 2020, τους θανάτους του πρίγκιπα Φίλιππου το 2021 και της βασίλισσας Ελισάβετ το 2022 και την απομάκρυνση του πρίγκιπα Άντριου από το παλάτι, μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Αμερικανού παιδόφιλου Επστάιν.  

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο βασιλιάς Κάρολος ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο και στις 22 Μαρτίου η Κέιτ Μίντλετον έκανε γνωστό δημόσια με ένα συγκινητικό βίντεο πως δίνει μάχη με τον καρκίνο και ζήτησε χώρο, χρόνο και ιδιωτικότητα για να επικεντρωθεί στην θεραπεία της. Ο 75χρονος μονάρχης απείχε σχεδόν δύο μήνες από τα δημόσια καθήκοντα και επέστρεψε με φυσική παρουσία στις 30 Απριλίου. Η μέλλουσα βασίλισσα έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση για το 2024 στις 15 Ιουνίου, στην ετήσια στρατιωτική παρέλαση Trooping The Colour για τα γενέθλια του μονάρχη. Στις 14 Ιουλίου η Κέιτ Μίντλετον εμφανίστηκε στον τελικό των ανδρών στο Γουίμπλεντον και απένειμε το τρόπαιο στον νικητή Κάρλος Αλκαράθ. 

Με πληροφορίες από New York Times

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: