Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Το Βρώμικο Μυστικό της Αιολικής Ενέργειας που διαφημίζεται ως “καθαρή, πράσινη, ανανεώσιμη” πηγή

Το Βρώμικο Μυστικό της Αιολικής Ενέργειας

Κίνδυνοι για την υγεία από τα αιολικά πάρκα εντοπίστηκαν το 2009, αλλά οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να τους αγνοούν. Η αιολική ενέργεια είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Διαφημίζεται ως “καθαρή, πράσινη, ανανεώσιμη” πηγή…




τεχνολογία

Κίνδυνοι για την υγεία από τα αιολικά πάρκα εντοπίστηκαν το 2009, αλλά οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να τους αγνοούν.

Η αιολική ενέργεια είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Διαφημίζεται ως “καθαρή, πράσινη, ανανεώσιμη” πηγή ενέργειας.

Σε αυτήν την εντυπωσιακά γραμμένη, αξιολογημένη από ομότιμους έκθεση ενός MD και Ph.D. στο Πρίνστον (Πληθυσμιακή Βιολογία) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ανακαλύπτουμε το βρώμικο μυστικό της αιολικής ενέργειας.

Το σύνδρομο ανεμογεννήτριας (“WTS”).

Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (1,25 μίλια) από αυτούς τους γίγαντες που περιστρέφονται αρρωσταίνουν. Ο θόρυβος και οι δονήσεις που προέρχονται από τις μεγάλες ανεμογεννήτριες ευθύνονται για την αύξηση των καρδιακών παθήσεων, της ημικρανίας, των κρίσεων πανικού και άλλων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανής γιατρού.

Όπως ανέφερε ο Independent το 2009, η διαβίωση πολύ κοντά σε ανεμογεννήτριες μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, εμβοές, ίλιγγο, κρίσεις πανικού, ημικρανίες και στέρηση ύπνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Δρ. Nina Pierpont, κορυφαία παιδίατρος της Νέας Υόρκης.

Η Δρ. Pierpont, υπότροφος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, εκπαιδεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και απέκτησε το διδακτορικό της στην Βιολογία Πληθυσμού από το Πρίνστον.

Μελέτησε συμπτώματα ανθρώπων που ζούσαν κοντά σε ανεμογεννήτριες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τον Καναδά για περισσότερα από πέντε χρόνια. Ως αποτέλεσμα της μελέτης της, εντόπισε έναν νέο κίνδυνο για την υγεία: το σύνδρομο ανεμογεννήτριας (“WTS”), την διαταραχή ή την ανώμαλη διέγερση του αιθουσαίου συστήματος του εσωτερικού αυτιού από τον υπέρ-ήχο και τον θόρυβο χαμηλών συχνοτήτων των ανεμογεννητριών. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του WTS είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που η Δρ. Pierpoint ονομάζει σπλαχνική δονητική αιθουσαία διαταραχή (“VVVD”).

Προκαλούν προβλήματα που κυμαίνονται από εσωτερικούς παλμούς, τρέμουλο, νευρικότητα, φόβο, καταναγκασμό σε φυγή, σφίξιμο στο στήθος και ταχυκαρδία – αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Ο θόρυβος της τουρμπίνας μπορεί επίσης να προκαλέσει εφιάλτες και άλλες διαταραχές στα παιδιά καθώς και να βλάψει την γνωστική ανάπτυξη των νέων, ισχυρίστηκε. Ωστόσο, η Δρ Pierpont κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε τουρμπίνες ευπαθείς.

Στα τέλη του 2009, δημοσίευσε ένα βιβλίο 66 σελίδων με τίτλο «Σύνδρομο ανεμογεννητριών». Εκείνοι που προωθούν την ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ/Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ισχυρίζονται ότι η αιολική ενέργεια είναι «καθαρή, πράσινη, ανανεώσιμη».

Η Wind είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο και εκείνοι που πρόκειται να βγάλουν πολλά χρήματα από αυτήν δεν θα ήθελαν οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ή στο περιβάλλον να μπουν εμπόδιο στο δρόμο τους. Έτσι, ήταν άσχημα νέα γι’ αυτούς όταν η έκθεση της Dr. Pierpont, η οποία έχει αξιολογηθεί από ομότιμους, αποκάλυψε το βρώμικο μυστικό της αιολικής ενέργειας.

Οι λεπίδες που περιστρέφονται γρήγορα παράγουν έναν αδύναμο αλλά διακριτικό θόρυβο, καθώς και διαταραχές στην πίεση του αέρα. Ο θόρυβος δημιουργείται από την κίνηση των πτερυγίων μέσω του αέρα, καθώς και από τα μηχανήματα του στροβίλου. Ο υπέρηχος είναι ήχος με συχνότητα χαμηλότερη από 20 Hz ή κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Αυτό είναι το «φυσιολογικό» όριο της ανθρώπινης ακοής.

Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε απόσταση 1,25 μιλίων ή 2 χλμ. από αυτούς τους γίγαντες που περιστρέφονται αρρωσταίνουν. Πολύ συχνά εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Κλειδώνουν την πόρτα και φεύγουν. Κανείς δεν θέλει να αγοράσει τα ακουστικά τοξικά σπίτια τους. Οι “τυχεροί” εξαγοράζονται αθόρυβα από τους κατασκευαστές αιολικών εγκαταστάσεων – οι οποίοι αρνούνται σταθερά να αναγνωρίσουν την ύπαρξη WTS. Οι εργολάβοι αιολικών εγκαταστάσεων πολύ “προσεκτικά” περιλαμβάνουν μια ρήτρα εμπιστευτικότητας στην συμφωνία πώλησης, που απαγορεύει στο θύμα τους να συζητήσει περαιτέρω το θέμα.

Η Δρ. Pierpont είπε στην Independent:

  • «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλινική μου έρευνα δείχνει ότι ο υπόηχος έως ο υπερηχητικός θόρυβος και οι δονήσεις που εκπέμπονται από τις ανεμογεννήτριες προκαλούν τα συμπτώματα που ονομάζω “Σύνδρομο Ανεμογεννητριών”. Υπάρχουν περίπου 12 διαφορετικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το WTS και αυτά κυμαίνονται από ταχυκαρδία, διαταραχές ύπνου, πονοκεφάλους, εμβοές, ναυτία, θόλωση της όρασης, κρίσεις πανικού με αισθήσεις αισθήματα εσωτερικού τρόμου έως γενικότερη ευερεθιστότητα. Η αιολική βιομηχανία θα προσπαθήσει να με δυσφημήσει και να με απαξιώσει, αλλά μπορώ να το αντιμετωπίσω… Η αιολική βιομηχανία, εννοείται, δεν αποτελείται από κλινικούς γιατρούς, ούτε από ανθρώπους που υποφέρουν από τις ανεμογεννήτριες».

Μετά την δημοσίευση του βιβλίου της στα τέλη του 2009, η Pierpont ενημερώθηκε από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι το WTS δεν περιορίζεται μόνο στο να ζει κάποιος στην σκιά των βιομηχανικών ανεμογεννητριών (“IWT”). Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι υποφέρουν από πανομοιότυπα συμπτώματα ζώντας κοντά σε σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου, βιομηχανικούς σταθμούς άντλησης λυμάτων, βιομηχανικά κλιματιστικά και άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας.

  • “Οι άνθρωποι περιγράφουν τον θόρυβο σαν ένα αεροπλάνο που δεν φτάνει ποτέ.”

Σε κάθε περίπτωση, ο θόρυβος χαμηλών συχνοτήτων και ο υπέρηχος φαίνεται να είναι ο κύριος ένοχος που προκαλεί την ασθένεια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε η Independent, ο Δρ. Christopher Hanning, ιδρυτής της British Sleep Society, ο οποίος υποστήριξε την έρευνά της, είπε:

  • “Η λεπτομερής καταγραφή από την Δρ. Pierpont για την βλάβη που προκαλεί ο θόρυβος των ανεμογεννητριών θα θέσει γερές βάσεις για μελλοντικές έρευνες. Θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό ανάγνωσμα για όλους τους μελετητές που εξετάζουν το ενδεχόμενο αιολικών πάρκων”.

Η Daily Mail σημείωσε ότι το 2009 υπήρχαν 219 αιολικά πάρκα στην Βρετανία και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Εντ Μίλιμπαντ είχε σχέδια για την εγκατάσταση περίπου 4.000 επιπλέον ανεμογεννητριών.

  • “Οι ανεμογεννήτριες είναι ήσυχες, ασφαλείς και βιώσιμες.” (Βρετανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας)

Το 2013, τρεις Καναδοί – ένας οικογενειακός γιατρός, ένας συνταξιούχος φαρμακοποιός και ένας λογιστής – δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις των IWT στην υγεία. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι γιατροί μπορούν να περιμένουν να δουν αυξανόμενους αριθμούς αγροτικών ασθενών που αναφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις από την έκθεση σε IWT.

Οι άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται σε κοντινή απόσταση από IWT έχουν παρουσιάσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν μειωμένη ποιότητα ζωής, ενόχληση, στρες, διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλο, άγχος, κατάθλιψη και γνωστική δυσλειτουργία. Μερικοί έχουν επίσης νιώσει θυμό, θλίψη ή αίσθημα αδικίας.

Οι προτεινόμενες αιτίες των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό θορύβου ανεμογεννήτριας, υπέρηχων, βρώμικου ηλεκτρισμού, ρεύματος γείωσης και τρεμοπαίγματος σκιών. Οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ασθενείς που αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες από IWT μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που είναι έντονα και διάχυτα.

αιολική ενέργεια

Ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία των βιομηχανικών ανεμογεννητριών (δείτε το ακόλουθο pdf Ηealth effects- wind turbines), Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, Μάιος 2013. Στο άρθρο του 2009, η The Independent σημείωσε:

  • «Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση και οι αιολικές εταιρείες αρνούνταν οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία που σχετίζεται με τους ισχυρούς θορύβους και τους κραδασμούς που εκπέμπουν οι ανεμογεννήτριες».

Το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημέρωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον θόρυβο για την Ευρώπη. (Δείτε το ακόλουθο pdf Noise guidelines for Europe)

  • Σε σύγκριση με προηγούμενες οδηγίες του ΠΟΥ για το θόρυβο, αυτή η έκδοση περιέχει πέντε σημαντικές εξελίξεις: Ισχυρότερα στοιχεία των καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιπτώσεων του περιβαλλοντικού θορύβου. Συμπερίληψη νέων πηγών θορύβου, συγκεκριμένα του θορύβου ανεμογεννητριών και του θορύβου αναψυχής, επιπλέον του θορύβου από τις μεταφορές (αεροπορικά, σιδηροδρομικά και οδικά)…

Παρόλα αυτά, η άρνηση των κινδύνων για την υγεία των ανεμογεννητριών συνεχίζεται.

Για παράδειγμα, η SP Wind, η αποκλειστική δραστηριότητα της οποίας είναι η παροχή εκπαίδευσης για το προσωπικό που εργάζεται στην αιολική βιομηχανία, αναφέρει στον ιστότοπό της ότι τα συμπτώματα του WTS είναι ψυχολογικά (!)

αιολική ενέργεια
Για άλλη μια φορά, η υγεία του κοινού υποβαθμίζεται για χάρη των κερδών της εταιρείας και της ατζέντας της «κλιματικής αλλαγής».

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:

  • Ο θόρυβος της ανεμογεννήτριας ως κίνδυνος για την υγεία.
  • “Υπό όρους”, αναγνωρίζεται ο παλμός (παρορμητική τροποποίηση πλάτους, όπως το αποκαλεί ο Steven Cooper) και το ILFN (Θόρυβος Υπέρυθρων και Χαμηλής Συχνότητας), η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογραμμίζει την αποτυχία των υφιστάμενων κανονισμών για την διαχείριση επιπτώσεις στην υγεία από βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις παγκοσμίως. Αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι η αιολική βιομηχανία έχει λάβει μια ρυθμιστική πορεία προς τα κέρδη με μια ανεξιχνίαστη άδεια να βλάψει με την μορφή στέρησης ύπνου (και συναφούς ασθενειών) για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Ο Master Resource ανέφερε σχετικά με τα ευρήματα της Επιλεγμένης Επιτροπής της Αυστραλιανής Γερουσίας για τις Ανεμογεννήτριες (29 Ιουνίου 2015). Αυτό το δικαστήριο διαπίστωσε ότι υπάρχει άμεση οδός για την ασθένεια που προκύπτει από τον θόρυβο της ανεμογεννήτριας. (masterresource 2018)
  • Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, λένε οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ. Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ακοής, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεν υπάρχει καθαρή «πράσινη ενέργεια»

Μια σχολαστική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Energies, που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών του CERES, έθεσε εκπληκτικά και ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με την σκοπιμότητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κατά την περίοδο 2011-2018, ο κόσμος δαπάνησε 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έργα για την κλιματική αλλαγή – το 55% των οποίων δαπανήθηκε σε έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Παρ’ όλα αυτή η αιολική και ηλιακή ενέργεια εξακολουθούν να παράγουν μόνο το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας το 2018. Όχι μόνο είναι ακριβά και αναποτελεσματικά, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι αυτά τα έργα μερικές φορές συμβάλλουν σε προβλήματα που σχεδιάστηκαν να λύσουν.

Τόσο τα αιολικά όσο και τα ηλιακά πάρκα προκαλούν από μόνα τους την τοπική κλιματική αλλαγή. Και, έχουν και καταστροφικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα.

Το παρακάτω δημοσιεύτηκε αρχικά από το CERES Science την 1η Οκτωβρίου 2022 και ενημερώθηκε στις 13 Μαρτίου 2022. Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε μαζικές επενδύσεις σε νέες πολιτικές «πράσινης ενέργειας» που αποσκοπούν στην μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου («GHG») και άλλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Ο κόσμος δαπάνησε 3.660 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα για την κλιματική αλλαγή κατά την οκταετία 2011-2018. Συνολικά το 55% αυτού του ποσού δαπανήθηκε για ηλιακή και αιολική ενέργεια, ενώ μόνο το 5% δαπανήθηκε για προσαρμογή στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

αιολική ενέργεια


Αιφνιδιαστικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μερικές φορές συμβάλλουν σε προβλήματα που σχεδιάστηκαν να λύσουν. Για παράδειγμα, μια σειρά διεθνών μελετών έχει βρει ότι τόσο τα αιολικά όσο και τα ηλιακά πάρκα προκαλούν τα ίδια την τοπική κλιματική αλλαγή. Τα αιολικά πάρκα αυξάνουν την θερμοκρασία του εδάφους κάτω από αυτά και αυτή η θέρμανση προκαλεί τα μικρόβια του εδάφους να απελευθερώνουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ η αιολική ενέργεια μπορεί να μειώνει εν μέρει τις ανθρώπινες «εκπομπές άνθρακα», αυξάνει επίσης τις «εκπομπές άνθρακα» από φυσικές πηγές.

Οι τεχνολογίες πράσινης ενέργειας απαιτούν 10πλάσια αύξηση της εξόρυξης ορυκτών σε σύγκριση με την ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Ομοίως, η αντικατάσταση μόλις 50 εκατομμυρίων από τα 1,3 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα του κόσμου με ηλεκτρικά οχήματα θα απαιτούσε υπερδιπλασιασμό της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής κοβαλτίου, νεοδυμίου και λιθίου και χρήση πάνω από το ήμισυ της τρέχουσας ετήσιας παραγωγής χαλκού στον κόσμο.

Τα ηλιακά και τα αιολικά πάρκα χρειάζονται επίσης 100 φορές μεγαλύτερη έκταση από ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και αυτές οι αλλαγές στην χρήση γης μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα. Οι επιπτώσεις της βιοενέργειας στη βιοποικιλότητα είναι χειρότερες και η αυξημένη χρήση καλλιεργειών όπως το φοινικέλαιο για βιοκαύσιμα, συμβάλλει ήδη στην καταστροφή των τροπικών δασών και άλλων φυσικών οικοτόπων.

Περίπλοκες οικονομικές επιπτώσεις.

Παραδόξως, πάνω από το ήμισυ (55%) του συνόλου των παγκόσμιων δαπανών για το κλίμα κατά τα έτη 2011-2018 δαπανήθηκαν για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια – συνολικά 2.000 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρόλα αυτά, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια εξακολουθούν να παράγουν μόνο το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας το έτος 2018, ενώ τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακας και φυσικό αέριο) παρήγαγαν το 85%. Αυτό εγείρει πιεστικά ερωτήματα σχετικά με το πόσο θα κόστιζε η μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως προτείνουν ορισμένοι ερευνητές.

Όπως λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Coilín ÓhAiseadha:

  • “Κόστισε στον κόσμο 2 τρισεκατομμύρια δολάρια η αύξηση του μεριδίου της ενέργειας που παράγεται από την ήλιο και τον άνεμο από 0,5% σε 3% και χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να γίνει αυτό. Πόσο θα κόστιζε η αύξηση του ποσοστού αυτού στο 100%; Και πόσος χρόνος θα χρειαζόταν;”

αιολική ενέργειαΠαγκόσμια κατανάλωση ενέργειας ανά πηγή, 2018. Στοιχεία από την BP (2019)

Τρομακτικές προκλήσεις μηχανικής.

Οι μηχανικοί γνώριζαν πάντα ότι τα μεγάλα ηλιακά και αιολικά πάρκα μαστίζονται από το λεγόμενο «πρόβλημα διαλείπουσας λειτουργίας». Σε αντίθεση με τις συμβατικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες παρέχουν συνεχή και αξιόπιστη ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο κατά παραγγελία, τα αιολικά και ηλιακά πάρκα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μόνο όταν υπάρχει άνεμος ή ηλιακή ακτινοβολία.

  • «Το μέσο νοικοκυριό αναμένει ότι τα ψυγεία και οι καταψύκτες του θα λειτουργούν συνεχώς και θα μπορούν να ανάβουν και να σβήνουν τα φώτα όποτε το επιλέξουν. Οι παραγωγοί αιολικής και ηλιακής ενέργειας πρέπει να αρχίσουν να παραδέχονται ότι δεν είναι σε θέση να παρέχουν αυτό το είδος συνεχούς και κατ’ απαίτηση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνική κλίμακα που έχουν συνηθίσει οι σύγχρονες κοινωνίες», λέει ο Δρ Ronan Connolly, συν-συγγραφέας της νέας ανασκόπησης.

Το πρόβλημα δεν λύνεται εύκολα με μεγάλης κλίμακας αποθήκευση μπαταριών, διότι θα απαιτούσε τεράστιες μπαταρίες που θα κάλυπταν πολλά εκτάρια γης.

Η Tesla κατασκεύασε μια μεγάλη μπαταρία για να σταθεροποιήσει το δίκτυο στην Νότια Αυστραλία. Έχει ισχύ 100 MW/129 MWh και καλύπτει ένα στρέμμα γης. Ένα από τα έγγραφα που εξετάστηκαν σε αυτή την νέα μελέτη εκτιμήθηκε ότι, εάν η πολιτεία της Αλμπέρτα, στον Καναδά, μεταπηδούσε από άνθρακα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο και αποθήκευση μπαταριών ως εφεδρεία, θα απαιτούσε 100 τέτοιες μεγάλες μπαταρίες για να ανταποκριθεί στην κάλυψη της αιχμής ζήτησης.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι οι διακυμάνσεις στην παραγωγή ενέργειας μπορούν να εξομαλυνθούν με την κατασκευή ηπειρωτικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, π.χ., ένα δίκτυο που συνδέει αιολικά πάρκα στην βορειοδυτική Ευρώπη με ηλιακά πάρκα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά αυτό απαιτεί τεράστιες επενδύσεις.

Είναι πιθανό να δημιουργήσει σημεία συμφόρησης όπου η χωρητικότητα των διασυνδέσεων είναι ανεπαρκής και δεν εξαλείφει την υποκείμενη ευπάθεια στις διακοπές του ήλιου και του ανέμου που μπορεί να διαρκέσουν για μέρες.

Πλήττοντας τους φτωχότερους.

Μια σειρά μελετών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα δείχνουν ότι οι φόροι άνθρακα τείνουν να επιβαρύνουν τα πιο φτωχά νοικοκυριά και τους κατοίκους της υπαίθρου. Αν και το πρωταρχικό κίνητρο για τις πολιτικές πράσινης ενέργειας είναι η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, μόνο το 5% των κλιματικών δαπανών έχει αφιερωθεί στην προσαρμογή του κλίματος. Η προσαρμογή του κλίματος περιλαμβάνει την βοήθεια των αναπτυσσόμενων χωρών να ανταποκριθούν καλύτερα σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες.

Η ανάγκη δημιουργίας υποδομών προσαρμογής στο κλίμα και συστημάτων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ενδέχεται να έρχεται σε σύγκρουση με την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επειδή τα ορυκτά καύσιμα είναι γενικά η πιο άμεσα διαθέσιμη πηγή φθηνής ενέργειας για ανάπτυξη.

Όσον αφορά τους αυτόχθονες πληθυσμούς, η ανασκόπηση υπογραμμίζει το γεγονός ότι όλες οι ενεργειακές τεχνολογίες μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες, ιδίως εάν δεν ζητείται η δέουσα διαβούλευση με αυτές.

Η εξόρυξη κοβαλτίου, που απαιτείται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρονικά οχήματα, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών και των παιδιών σε κοινότητες εξόρυξης, όπου η εξόρυξη γίνεται συχνά σε μη ελεγχόμενα, μικρής κλίμακας, «βιοτεχνικά» ορυχεία. Η εξαγωγή λιθίου, που απαιτείται επίσης για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρονικά οχήματα, απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και μπορεί να προκαλέσει ρύπανση και ελλείψεις γλυκού νερού για τις τοπικές κοινωνίες.

Τα βρώμικα μυστικά των «καθαρών» ηλεκτρικών οχημάτων.

Κίνδυνοι ακτινοβολίας EMF από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Δεν μπορείτε να δείτε την ακτινοβολία EMF που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά οι επιπτώσεις σε έντονες ή μεγάλες δόσεις περιλαμβάνουν κυτταρική βλάβη, κατακερματισμό του DNA, προβλήματα γονιμότητας και νευρολογικές επιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές υγείας και προβλήματα συμπεριφοράς.

Μια εργασία του καθηγητή Tom Butler από το University College Cork στην Ιρλανδία ισχυρίστηκε ότι: «Υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι η οξειδωτική βλάβη στις κυτταρικές πρωτεΐνες, τα λιπίδια και το DNA είναι η βασική αιτία πολλών από τις αρνητικές επιπτώσεις της RFR μικροκυμάτων».

Επιπλέον, μια ερευνητική εργασία αναφέρει: «Η οξειδωτική βλάβη στο κυτταρικό DNA μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις και, επομένως, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην έναρξη και την εξέλιξη της καρκινογένεσης πολλαπλών σταδίων…»

αιολική ενέργεια

Η ακτινοβολία EMF εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF) εκπέμπεται από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, που προέρχονται από τις μπαταρίες, τα εξαρτήματα και τα εσωτερικά τους κυκλώματα. Η ακτινοβολία EMF ραδιοσυχνοτήτων (RF) εκπέμπει μόνο από συσκευές που διαθέτουν ασύρματες συνδέσεις. Σκεφτείτε την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας, το Bluetooth και το WiFi.

Η ακτινοβολία ELF εκπέμπει σε χαμηλότερη συχνότητα από την ακτινοβολία RF, αλλά και οι δύο μπορούν να προκαλέσουν βιολογικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στον πομπό ή την μπαταρία μιας ηλεκτρονικής συσκευής, τόσο περισσότερο εκτίθεστε σε αυτή την ακτινοβολία και τόσο περισσότερο κινδυνεύετε να αναπτύξετε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας.

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μια μεγάλη μπαταρία χρησιμοποιείται κοντά στο σώμα σας, με ηλεκτρονικά κυκλώματα να τρέχουν γύρω σας. Αυτό μπορεί να σας εκθέσει σε αυξημένες ποσότητες ακτινοβολίας ELF. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να συνδέονται και να φορτίζονται, όπως και κάθε άλλη επαναφορτιζόμενη συσκευή με μπαταρία. Κατά την φόρτιση, η ακτινοβολία EMF που εκπέμπεται από το σημείο σύνδεσης είναι μεγαλύτερη από τα παρωχημένα πρότυπα ICNIRP για τα επίπεδα ακτινοβολίας.

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα εναντίον Αυτοκινήτων με Αέριο.

Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα (EV) χρησιμοποιούν μια μπαταρία για να αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί τον κινητήρα. Τα συμβατικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν συνεχή ρεύματα (DC), αλλά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μετατρέπουν τα συνεχή ρεύματα σε εναλλασσόμενα ρεύματα (AC) μέσω ενός μετατροπέα ισχύος.

Κάποιοι λένε ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα – δεδομένου ότι μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση και να λειτουργεί σε υψηλότερη συχνότητα – μπορεί να είναι πιο επιβλαβές από τα συνεχή ρεύματα (DC) των συμβατικών αυτοκινήτων, τα οποία ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή μονής κατεύθυνσης.

Μια ματιά στα αυτοκίνητα Tesla.

Όχι μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λειτουργούν διαφορετικά από τα συμβατικά αυτοκίνητα, αλλά και η δομή τους είναι ριζικά διαφορετική. Η Tesla Inc., είναι μια Αμερικανική εταιρεία αυτοκινήτων και ενέργειας που ξεκίνησε από τον επιχειρηματία Elon Musk. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα στοιχεία εγγραφής έδειξαν ότι η Tesla κατείχε σχεδόν το 80% της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων των ΗΠΑ. Αυτή η δημοτικότητα έκανε την Tesla να αυξηθεί κατά 350% σε αξία το 2020, καθιστώντας τον Elon Musk έναν από τους δύο πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Η αποστολή της Tesla είναι να μεταφέρει τον κόσμο στην ‘βιώσιμη’ ενέργεια.

Οι ιδρυτές του πιστεύουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όχι μόνο θα μπορούσαν να επιτύχουν παρόμοια λειτουργικότητα με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά θα μπορούσαν να τα ξεπεράσουν χωρίς το κόστος της ρύπανσης και της συντήρησης του κινητήρα. Οι περισσότερες κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων τοποθετούν τον φορτιστή, τον μετατροπέα ισχύος, τα ηλεκτρονικά χειριστήρια και τον ηλεκτροκινητήρα στο χώρο του κινητήρα στο καπό του αυτοκινήτου.

Ωστόσο, η Tesla ενσωμάτωσε αυτά τα εξαρτήματα σε μέρη του αυτοκινήτου που δεν μπορείτε να δείτε. Η πολύ μεγάλη μπαταρία, για παράδειγμα, βρίσκεται σε ένα επίπεδο κουτί κάτω από το κάτω πλαίσιο του αυτοκινήτου. Περιέχει τις κυψέλες αποθήκευσης ενέργειας μαζί με ψύξη και ηλεκτρονικά χειριστήρια και μια ασπίδα τιτανίου το προστατεύει από το δρόμο. Αυτό αφήνει χώρο κάτω από την κουκούλα για έναν αποθηκευτικό χώρο, που ονομάζεται “frunk”, αλλιώς γνωστός ως μπροστινός κορμός.

Παραγωγή ενέργειας Tesla

Η Tesla χρησιμοποιεί ενεργειακές κυψέλες που κατασκευάζονται στην κοινή κυλινδρική μορφή του 18650, η οποία είναι η ίδια με τους περισσότερους φορητούς υπολογιστές και tablet (απλά πολύ μεγαλύτερη). Οι κυψέλες Tesla χρησιμοποιούν χημεία Νικελίου-Κοβαλτίου-Αλουμινίου-Λιθίου και έχουν περίπου 50% περισσότερη ενεργειακή πυκνότητα από άλλες κυψέλες ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV), γεγονός που οφείλεται στην μεγάλη εμβέλεια του Tesla.

Αν και η απόδοση και η βιωσιμότητά του είναι αρκετά αξιοσημείωτες, η ακτινοβολία EMF που προέρχεται από την μπαταρία προκαλεί ανησυχία, ειδικά δεδομένης της τοποθέτησής της κάτω από ολόκληρο το κάτω μέρος της κύριας καμπίνας. Άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες τοποθετημένες στο πορτμπαγκάζ ή το καπό δεν σας εκθέτουν πολύ λιγότερο από την ELF.

Ο Δρ. Joel Moskowitz, Διευθυντής του Κέντρου Οικογενειακής και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπέρκλεϋ, αναφέρει ότι τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να είναι καρκινογόνα καθώς εκπέμπουν αυξημένα επίπεδα ELF.

αιολική ενέργεια

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει τα ELF με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, κατάθλιψης και αποβολών και πολλές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η έκθεση μπορεί να έχει άμεσες in vivo και in vitro βιοεπιδράσεις. Τα ELF μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει το DNA, να περιλαμβάνει υπεροξείδωση λιπιδίων και να προκαλέσει άλλες διαταραχές του συστήματος του σώματος.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θεωρεί τα μαγνητικά πεδία ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Αυτή η αρχή ασφάλειας υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες πρέπει να σχεδιάζουν προϊόντα για να ελαχιστοποιούν την έκθεση σε ακτινοβολία EMF, καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με την διάρκεια της έκθεσης σε αυτές τις αόρατες εκπομπές. (Δες το ακόλουθο pdf CARCINOGENIC RISK)

Το ίδιο το πλαίσιο του αυτοκινήτου μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που αυξάνει επίσης την έκθεσή σας στην ακτινοβολία EMF. Καθώς η τεχνολογία στα αυτοκίνητα συνεχίζει να προοδεύει, αυξάνονται και οι κίνδυνοι από την ακτινοβολία, ειδικά με το 5G και τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό να έρχονται στο επίκεντρο.

Η βραχυπρόθεσμη ακτινοβολία EMF αυτοκινήτου κατά την οδήγηση έχει βρεθεί ότι συμβάλλει σε πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία και θολή όραση, δυσκαμψία του αυχένα και ευερεθιστότητα, ενώ η μακροχρόνια ακτινοβολία EMF αυτοκινήτου λέγεται ότι οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο διαφόρων καρκίνων οργάνων, ειδικά για ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω του υψηλού επιπέδου EMF από κάτω από τα καθίσματά τους.

Επιπλέον κίνδυνοι ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

1. Ηλεκτροπληξία

Είτε στο σπίτι είτε σε δημόσιο σταθμό, οι υψηλές τάσεις που απαιτούνται για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων – ένας φορτιστής AC απαιτεί 110-240 V – αφήνουν τους χρήστες ευάλωτους όταν φορτίζουν τα οχήματά τους όταν συνδέουν, αποσυνδέουν και χειρίζονται καλώδια. Ζημιές στα καλώδια και στον εξοπλισμό φόρτισης, όπως ζημιά στην καλωδίωση και το βύσμα λόγω φθοράς, το φούσκωμα του καλωδίου, από το σύρσιμο και τις καιρικές συνθήκες, μπορούν να αυξήσουν τον υπάρχοντα κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης είναι επιπλέον ευάλωτοι σε κλοπές χαλκού και βανδαλισμούς, αφήνοντας τις καλωδιώσεις εκτεθειμένες με κίνδυνο τον τραυματισμό ή ακόμα και τον θάνατο.

2. Πυρκαγιές υψηλής τάσης που σχετίζονται με μπαταρίες ιόντων λιθίου

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που είναι υπεύθυνες για την τροφοδοσία όλων των ηλεκτρικών οχημάτων στο δρόμο είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία. Σχεδιασμένα για να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά, ενώ έχουν υψηλή χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας, ενδέχεται να υποστούν ζημιά λόγω υπερθέρμανσης ή όταν υποβάλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες μέσω θερμικής αντίδρασης.

Σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο, το βραχυκύκλωμα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, αλλά το εύφλεκτο υγρό ηλεκτρολυτών που περιέχεται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να προκαλέσει ένα απότομη έκρηξη υψηλής τάσης, καύση σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων τοξικών αερίων. Επιπλέον, η ένταση της πυρκαγιάς σε συνδυασμό με την λίγη εμπειρία που έχουν οι ομάδες διάσωσης με τα ηλεκτρικά οχήματα, σημαίνει ότι αυτές οι φλόγες μπορεί να χρειαστούν μέρες και δεκάδες χιλιάδες γαλόνια νερού για να σβήσουν – αποτελώντας συνεχή απειλή για τους ανθρώπους, την ιδιοκτησία και το περιβάλλον.

3. Σφάλμα στα καλώδια φόρτισης.

Τα καλώδια που χρησιμοποιούνται για τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μεγαλύτερα και πιο ορατά από τα τυπικά ηλεκτρικά καλώδια, αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού. Οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης είναι συχνά απασχολημένοι λόγω της έλλειψης τους και είναι επιρρεπείς σε κακό προγραμματισμό και χαμηλό φωτισμό ειδικά την νύχτα.

Η φόρτιση στο σπίτι προσφέρει άλλες προκλήσεις, όπως η κακή θέση του σταθμού φόρτισης, η απαίτηση τοποθέτησης καλωδίων στα πεζοδρόμια ή να κρέμονται επικίνδυνα στον αέρα, όπου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό μέσω των σκαλοπατιών και πτώσεων και ζημιά στο EV ή στην συσκευή φόρτισης.

4. Κυβερνοεπιθέσεις.

Τα ηλεκτρικά οχήματα συχνά βασίζονται σε δεδομένα, λογισμικό και αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης για τον συντονισμό των λειτουργικών συστημάτων, την διευκόλυνση και την βελτίωση της οδηγικής εμπειρίας. Αυτή η συνδεσιμότητα προέρχεται από τους κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζουν άλλες συσκευές, από κακόβουλους παράγοντες και κακόβουλες επιθέσεις, hacking, παραβίαση δεδομένων και διακοπές λειτουργίας του συστήματος.

Η φόρτιση του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου σε δημόσιο σταθμό όπου το όχημά σας είναι συνδεδεμένο σε δίκτυο αυξάνει την ευπάθειά σας σε αυτές τις επιθέσεις. Οι χάκερ μπορούν να απειλήσουν την ανθρώπινη ζωή σβήνοντας τα φώτα, κόβοντας τα φρένα και παρακάμπτοντας τις δυνατότητες διεύθυνσης. Το προσωπικό σας απόρρητο μπορεί επίσης να τεθεί σε κίνδυνο εάν η ταυτότητάς σας αντιγραφεί και χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση συναλλαγών ή για παραβίαση του λογαριασμού σας σε εφαρμογές για κινητά που σχετίζονται με EV.

5. Συγκρούσεις με πεζούς και οχήματα.

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα EV είναι πολύ πιο αθόρυβα από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Χωρίς τον θόρυβο του κινητήρα, μπορεί να είναι δύσκολο να ακουστούν και να προκαλέσουν συγκρούσεις με ευάλωτους χρήστες του δρόμου, όπως ποδηλάτες και πεζούς – ειδικά από εκείνους με προβλήματα όρασης ή/και ακοής.

6. Φωτιά σε Tesla χρειάστηκε 45 τόνους νερό για να σβήσει!

Ένα Tesla Model S στην Πενσιλβανία ήταν η τελευταία προσθήκη στον κατάλογο των καμένων EVs, όταν ενώ κινείτο στον αυτοκινητόδρομο χτύπησε κάτι από κάτω. Ο οδηγός του ανέφερε πως λίγες στιγμές αργότερα άρχισε να βγαίνει καπνός από το δάπεδο, πιθανότατα γιατί υπήρξε ρήγμα στην συστοιχία της μπαταρίας. Αμέσως έκανε στην άκρη, βγήκε έξω μαζί με δυο επιβάτες και κάλεσε την πυροσβεστική, η οποία έσπευσε στο σημείο με δυο οχήματα. Κατευθείαν ξεκίνησε η επιχείρηση της κατάσβεσης, με αδιάκοπη ρίψη νερού. Συνολικά, 15.141 λίτρα εκτοξεύτηκαν από τις μάνικες των δυο πυροσβεστικών.

Κι όμως, δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αρκετά. Άλλα 3 οχήματα κατέφθασαν για να συνδράμουν, επίσης ρίχνοντας διαρκώς νερό. Τελικά η φωτιά έσβησε, αλλά όχι πριν περάσουν 2 ώρες και πέσουν στο κουφάρι του Model S 45.425 λίτρα νερού! Όπως ανέφερε ο επικεφαλής αξιωματικός, η μπαταρία κρατούσε αμείωτη την θερμοκρασία και προκαλούσε συνεχείς μικροεκρήξεις, οι οποίες με την σειρά τους αναζωπύρωναν την φλόγα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα κανονικό, θερμικό αυτοκίνητο η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς απαιτεί το πολύ 2.000 λίτρα!

Τα βρόμικα μυστικά συνεχίζονται…

Η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι «βρόμικα» και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα είναι «καθαρά» έχει γίνει πάγιο στοιχείο των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και υποθέσεων πολιτικής σε όλο το πολιτικό φάσμα στις ανεπτυγμένες χώρες.

Πράγματι, το απόλυτο ερώτημα που οδηγούμαστε να πιστεύουμε είναι πόσο γρήγορα μπορούν οι πεφωτισμένες δυτικές κυβερνήσεις, καθοδηγούμενες από μια υποτιθέμενη επιστημονική συναίνεση, να «απανθρακοποιήσουν» με καθαρή ενέργεια έναν αγώνα ώστε να “‘σώσουν” τον κόσμο από την επικείμενη κλιματική καταστροφή.

Αυτή η “καραμέλα” που πιπιλίζουν και που ζητά τον πλήρη μετριασμό των εκπομπών άνθρακα εντός τριών δεκαετιών, είναι τώρα ξεκάθαρο κάλεσμα από κυβερνήσεις και διακυβερνητικούς φορείς σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Διεθνή Ενέργεια Οργανισμός και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εξορύξεις εκτός οπτικού πεδίου και προσοχής.

Ας ξεκινήσουμε με το Tesla του Έλον Μασκ. Σε ένα εκπληκτικό επίτευγμα για μια εταιρεία που έχει πλέον τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα κερδών, η Tesla είναι πλέον η πολυτιμότερη εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο. Η ζήτηση για EV αναμένεται να εκτοξευθεί, καθώς οι κυβερνητικές πολιτικές επιδοτούν την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων για την αντικατάσταση των κινητήρων εσωτερικής καύσης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και καθώς η κατοχή ενός «καθαρού» και «πράσινου» αυτοκινήτου γίνεται η νέα ηθική ευθύνη των αγοραστών.

Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς κάτω από το καπό των ηλεκτρικών ηλεκτρικών οχημάτων «καθαρής ενέργειας» που λειτουργούν με μπαταρία, η “βρωμιά” που θα βρεθεί θα τον εκπλήξει. Το πιο σημαντικό στοιχείο του EV είναι η επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου που βασίζεται σε κρίσιμα ορυκτά προϊόντα όπως το κοβάλτιο, ο γραφίτης, το λίθιο και το μαγγάνιο.

Μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (δες το ακόλουθο pdf ditccom2019_en) προειδοποιεί ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι από χώρες όπου οι περιβαλλοντικοί και εργατικοί κανονισμοί είναι αδύναμοι ή ανύπαρκτοι.

Έτσι, η παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα οδηγεί σε έκρηξη στην μικρής κλίμακας ή «τεχνική» παραγωγή κοβαλτίου στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία προμηθεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής του ορυκτού. Αυτά τα βιοτεχνικά ορυχεία, που αντιπροσωπεύουν έως και το ένα τέταρτο της παραγωγής της χώρας, έχει διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα και χρησιμοποιούν παιδική εργασία.

Άλλο ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ναυσιπλοΐα όταν τα ηλεκτρικά επικρατήσουν, είναι το βάρος τους. Ένα ηλεκτρικό ζυγίζει 30-40% παραπάνω από ένα ίδιας κατηγορίας και διαστάσεων συμβατικό. Ήδη έχει αναφερθεί κατάρρευση parking στις ΗΠΑ εξ’ αιτίας αυτού.

αιολική ενέργεια

Παιδιά που σκάβουν για ορυκτά στην Αφρική για την καθαρή και πράσινη εικόνα της υψηλής τεχνολογίας. Μμμμ… πολύ ωραία εικόνα.

  • “Η όρεξη για ηλεκτρικά αυτοκίνητα οδηγεί σε έκρηξη στην παραγωγή κοβαλτίου μικρής κλίμακας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου ορισμένα ορυχεία έχουν βρεθεί ότι είναι επικίνδυνα και χρησιμοποιούν παιδική εργασία.
  • Η παραγωγή από τα λεγόμενα βιοτεχνικά ορυχεία αυξήθηκε τουλάχιστον κατά το ήμισυ πέρυσι (2016), σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων τριών από τους μεγαλύτερους διεθνείς προμηθευτές μετάλλου, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν για το θέμα. Ο κρατικός ανθρακωρύχος Gecamines εκτιμά ότι η βιοτεχνική παραγωγή αντιπροσώπευε έως και το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής της χώρας το 2017.
  • Αυτό ανησυχεί για τις αυτοκινητοβιομηχανίες από τον Όμιλο Volkswagen έως την Tesla, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμες προμήθειες υλικών της μπαταρίας, αλλά δεν θέλουν να φαίνονται εμπλεκόμενοι σε ένα σκάνδαλο σχετικά με ανήθικες πρακτικές εξόρυξης. Οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Apple και η Microsoft, υπέστησαν κακή δημοσιότητα μετά από μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 2016 που ανέφερε ότι παιδιά στέλνονταν σε ορυχεία του Κονγκό για να ψάξουν για κοβάλτιο που προοριζόταν για τα gadget τους. Οι καταρρεύσεις λάκκων και σήραγγας σκότωσαν δεκάδες λιλιπούτειους εργάτες το 2015.” (Automotive News Europe)

Έχοντας επίγνωση του τι μπορεί να προκαλέσει η εικόνα των παιδιών που ψάχνουν με τα χέρια για ορυκτά στην Αφρική στην καθαρή και πράσινη εικόνα της υψηλής τεχνολογίας, οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας και αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν κοβάλτιο και άλλα τοξικά βαρέα μέταλλα αποφεύγουν την άμεση θέασή τους για προμήθεια από τα ορυχεία. Η Tesla Inc. σύναψε συμφωνία το 2018 με την Ελβετική Glencore Plc για την αγορά έως και 6.000 τόνων κοβαλτίου ετησίως από τα ορυχεία της τελευταίας στο Κονγκό.

Ενώ η Tesla έχει δηλώσει ότι στοχεύει στην εξάλειψη των κινδύνων φήμης που συνδέονται με την προμήθεια ορυκτών από χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη, η Glencore “διαβεβαιώνει” τους αγοραστές ότι δεν επεξεργάζεται κοβάλτιο που σκάβεται με τα χέρια στα μηχανοκίνητα ορυχεία της.

Υπάρχουν 7,2 εκατομμύρια EV με μπαταρία ή περίπου το 1% του συνολικού στόλου οχημάτων σήμερα. Για να πάρουμε μια ιδέα της κλίμακας της εξόρυξης πρώτων υλών που εμπλέκονται στην αντικατάσταση των παγκόσμιων αυτοκινήτων με βενζίνη και ντίζελ με ηλεκτρικά, μπορούμε να πάρουμε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου όπως το παρέθεσε ο Michael Kelly, ο ομότιμος καθηγητής τεχνολογίας του πρίγκιπα Φίλιππου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Kelly, αν αντικαταστήσουμε όλο τον στόλο οχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υποθέτοντας ότι χρησιμοποιούν τις πιο φειδωλές σε πόρους μπαταρίες επόμενης γενιάς, θα χρειαστούμε τα ακόλουθα υλικά: περίπου το διπλάσιο της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου, τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής ανθρακικού λιθίου, σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής νεοδυμίου και περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού το 2018. !!!

Και αυτό είναι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής Kelly εκτιμά ότι εάν θέλουμε να μεταφέρεται ολόκληρος ο κόσμος με ηλεκτρικά οχήματα, οι τεράστιες αυξήσεις στην προσφορά των πρώτων υλών που αναφέρονται παραπάνω θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα γνωστά αποθέματα.

Μπορούμε να φανταστούμε τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της τεράστιας επέκτασης της εξόρυξης αυτών των υλικών – ορισμένα από τα οποία είναι εξαιρετικά τοξικά κατά την εξόρυξη, μεταφορά και επεξεργασία – σε χώρες που πλήττονται από διαφθορά και κακή καταγραφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η καθαρή και πράσινη εικόνα των ηλεκτρικών οχημάτων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα της κατασκευής μπαταριών.

Μηδενικές εκπομπές …και μπούρδες.

Οι υποστηρικτές των ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσαν να αντικρούσουν λέγοντας ότι παρά τα προφανή περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την εξόρυξη σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου, τα ηλεκτρικά οχήματα συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με βενζίνη και ντίζελ.

Σύμφωνα με την επικρατούσα αφήγηση για την κλιματική αλλαγή, είναι τελικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απειλούν περιβαλλοντική καταστροφή σε παγκόσμια κλίμακα. Για χάρη της σωτηρίας του κόσμου, οι οι σταυροφόροι του κλίματος των πλουσιότερων εθνών μπορεί να είναι πρόθυμοι να αγνοήσουν την τοπική ρύπανση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την εξόρυξη ορυκτών και σπάνιων γαιών στην Αφρική, την Κίνα, τη Λατινική Αμερική και αλλού.

Ενώ θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει την εγγενή ανισότητα στην επιβολή ενός τέτοιου συμβιβασμού, τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων στην εκπομπή χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα υπερεκτιμώνται σύμφωνα με μια μελέτη κύκλου ζωής που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους που συγκρίνει συμβατικά και ηλεκτρικά οχήματα (δες το ακόλουθο pdf Comparative Environmental Life Cycle).

Αρχικά, περίπου οι μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την διάρκεια ζωής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου προέρχονται από την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του αυτοκινήτου, ειδικά στην εξόρυξη και την επεξεργασία των πρώτων υλών που απαιτούνται για την μπαταρία. Αυτό συγκρίνεται δυσμενώς με την κατασκευή ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου που αντιπροσωπεύει το 17% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου.

Όταν ένα νέο EV εμφανίζεται στην αίθουσα έκθεσης, έχει ήδη προκαλέσει 30.000 λίβρες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Το αντίστοιχο ποσό για την κατασκευή ενός συμβατικού αυτοκινήτου είναι 14.000 λίβρες.

Μόλις βγουν στο δρόμο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των ηλεκτρικών οχημάτων εξαρτώνται από το καύσιμο παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την επαναφόρτιση της μπαταρίας τους. Εάν προέρχεται κυρίως από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, θα οδηγήσει σε περίπου 15 ουγγιές διοξειδίου του άνθρακα για κάθε μίλι που διανύει – τρεις ουγγιές περισσότερες δηλαδή από ένα παρόμοιο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.

Ακόμη και χωρίς αναφορά στην πηγή ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την φόρτιση των μπαταριών, εάν ένα EV διανύσει 50.000 μίλια κατά την διάρκεια της ζωής του, οι τεράστιες αρχικές εκπομπές από την κατασκευή του σημαίνει ότι το EV θα έχει στην πραγματικότητα απελευθερώσει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ένα παρόμοιου μεγέθους βενζινοκίνητο αυτοκίνητο που διένυσε τον ίδιο αριθμό μιλίων.

Ακόμα κι αν το EV οδηγηθεί για 90.000 μίλια και η μπαταρία φορτιστεί από καθαρότερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, θα προκαλέσει μόλις 24% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Όπως το θέτει ο σκεπτικιστής περιβαλλοντολόγος Bjorn Lomborg, «Αυτό απέχει πολύ από τις «μηδενικές εκπομπές ρύπων».

Καθώς οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι έχουν επίγνωση του περιορισμένου προϋπολογισμού τους, επιλέγουν οικονομικά βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, οι “ειδικοί” και οι σύμβουλοι πολιτικής σε όλο τον κόσμο αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να κλίνουν υπέρ των EV. Οι επιδοτήσεις EV είναι αστείες δεδομένου του υψηλού αρχικού τους κόστους, τα EV είναι προσιτά μόνο για νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος. Είναι εξωφρενικό ότι οι επιδοτήσεις EV χρηματοδοτούνται από τον μέσο φορολογούμενο, έτσι ώστε οι πλούσιοι να μπορούν να αγοράζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα σε επιδοτούμενες τιμές.

Η τάση να μην θέλουμε να ξέρουμε ή να κοιτάμε αλλού όταν τα γεγονότα προσβάλλουν τις πεποιθήσεις μας είναι μια μόνιμη ηλιθιότητα της ανθρώπινης φύσης. Η διάθεση για ομαδική σκέψη και προκατάληψη επιβεβαίωσης, καθώς και η θέληση να επιβεβαιωθεί η “επιστημονική συναίνεση” και να περιθωριοποιηθούν οι σκεπτικιστές, είναι διάχυτη στις εκτιμήσεις των λεγόμενων “ειδικών” που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την αγαπημένη τους – συμφέρουσα – υπόθεση.

Τα βρώμικα μυστικά της “καθαρής ενέργειας” θα έπρεπε να φαίνονται σε όλους, αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχουν χειρότεροι τυφλοί από αυτούς που δεν θέλουν να δουν.

@Rhoda Wilson, @Tilak Doshi @Ion Maggos / 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: