Την έκδοση τριών ψηφισμάτων ενέκρινε το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Συγκεκριμένα τα ψηφίσματα αφορούν τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την καταδίκη της τουρκικής εισβολής και της παράνομης για 50 έτη συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του ανεξάρτητου Κυπριακού Κράτους και την έκπτωση του Έλληνα εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.
Η ΚΕΔΕ στο ψήφισμα για τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας μεταξύ των άλλων τονίζει ότι «επιτεύχθηκε, σε κρίσιμες συνθήκες, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την ανυπόκριτη σύμπραξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, το δύσκολο εγχείρημα για την ομαλή μετάβαση της χώρας από την επτάχρονη δικτατορία στην πιο στέρεη και μακρά Δημοκρατία που γνώρισε ποτέ ο τόπος» και ότι «χρέος όλων μας είναι η διαρκής προάσπιση της δημοκρατίας μας, των δημοκρατικών θεσμών της. Να κάνουμε πράξη τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας».
Στο ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο η ΚΕΔΕ μεταξύ των άλλων τονίζει ότι 50 χρόνια μετά δυστυχώς συνεχίζεται η προκλητική κατοχή του ενός τρίτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τονίζει ότι «αυτή η αδιανόητη εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ατιμωρησία της Τουρκίας, όταν μάλιστα συνοδεύεται και από την προκλητική άρνησή της να δεχθεί επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος κατά τρόπο σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, δεν είναι επιτρεπτό ούτε και ανεκτό να συνεχισθεί».
Σημειώνει τις μεγάλες ευθύνες που φέρουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Κοινότητα, πρωτίστως δε οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, το ΝΑΤΟ διότι ανέχθηκαν και ανέχονται, για τόσες δεκαετίες, τις επιπτώσεις και τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και υπογραμμίζει ότι «είναι πλέον καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Κοινότητα, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και το ΝΑΤΟ, ύστερα από 20 χρόνια που η Κυπριακή δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δείξουν έμπρακτα ανάλογη ευαισθησία, με αυτήν που έδειξαν και δείχνουν υπέρ της Ουκρανίας και κατά της παράνομης Ρωσικής εισβολής».
Στο ψήφισμα για την έκπτωση του Έλληνα εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη μεταξύ των άλλων «η ΚΕΔΕ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της και καταγγέλλει τις πρακτικές της Κυβέρνησης της Αλβανίας, με τις οποίες παραβιάσθηκε το τεκμήριο αθωότητας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και καταπατήθηκε κάθε έννοια δημοκρατικής αρχής με την «κατάληψη» του δήμου Χειμάρρας».
Οικονομική κατάσταση ΟΤΑ – Τα αιτήματα της ΚΕΔΕ ενόψει της κατάρτισης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025
Η οικονομική κατάσταση των δήμων επανήλθε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου να υπογραμμίζει ότι αυξάνει ανησυχητικά ο αριθμός των δήμων που παίρνουν προκαταβολές από την τακτική τους επιχορήγηση για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένες λειτουργικές δαπάνες.
«Τα χρήματα δεν επαρκούν και οι όποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί έχουν απορροφηθεί με την παρακράτηση του τέλους ταφής, την αύξηση του μισθολογικού και ενεργειακού κόστους» ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η συνάντηση μεταξύ ΥΠΟΙΚ, ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ για να δοθεί έκτακτη και προσωρινή λύση στη δυσχερή οικονομική κατάσταση των δήμων με την εκταμίευση μέχρι το τέλος του 2024 τριών έκτακτων μηνιαίων επιχορηγήσεων ύψους 140 εκ. εκάστη.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε και επί του σχεδίου ΚΥΑ ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ για τους προϋπολογισμούς των δήμων για το οικονομικό έτος 2025 και διατύπωσε τις εξής παρατηρήσεις:
- Να καταργηθεί το τέλος ταφής και να επιστραφούν οι παρακρατήσεις που γίνονται από τους ΚΑΠ.
- Να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήμων, των νομικών τους προσώπων και των ΔΕΥΑ και να χρηματοδοτηθούν προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις υποδομές τους.
- Να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες ο Ν.3852/2010 για τις ετήσιες αποδόσεις από τον προϋπολογισμό στους δήμους και να καταργηθούν διατάξεις που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα.
- Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων και μη αποδοθέντων πόρων.
- Να επιστρέψουν στους δήμους τέλη που τους αφαιρέθηκαν.
Η ΚΕΔΕ για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»
Η ΚΕΔΕ μεταξύ των άλλων ζητά να παραμείνει το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης ως έχει δηλαδή ως Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες που θα συνάψουν σύμβαση με τον καινούριο φορέα Ε.Ο.Π.Α.Ε., ώστε και να διασφαλίζεται ο τοπικός χαρακτήρας της δράσης τους, αλλά και ο συντονισμός των δράσεων για το σύνολο της επικράτειας.
Τέλος το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε την άσκηση παρέμβασης ενώπιον του ΣτΕ υπέρ του Δήμου Αλίμου και κατά της προσφυγής της ΕΤΑΔ Α.Ε. με την οποία η εταιρεία ζητά ακύρωση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία καθόριζε το ύψος των δημοτικών τελών στην παραλία του, ισχυριζόμενη ότι το παραλιακό ακίνητο δεν είναι κοινόχρηστη αλλά ιδιωτική έκταση.
Αναλυτικά τα ψηφίσματα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου