Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

«ΑΛΚΥΩΝ» : ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ 2024




ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ "Η ΑΛΚΥΩΝ"

Τ.θ. 34 ΑΙΓΙΟ 25100    e-mail :  info@alcyon.gr

    web:http://www.alcyon.gr

   

Federation of the Corinthian Gulf Ecological Organizations "ALKYON",

P.O. Box 34 Egion  25100 e-mail: info@alcyon.gr - web:http://www.alcyon.gr


 Κορινθιακός: Eνιαία περιοχή, με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση


                                                                      ΑΙΓΙΟ  30/11/2024


                 Έρευνα για τη ρύπανση στον Κορινθιακό


Από τις αρχές Ιουνίου 2024 ξεκίνησε μεγάλη έρευνα για τη ρύπανση στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Κορινθιακός – Ώρα για Δράση».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ερευνητική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης OZON σε συνεργασία με το Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ορθολογική Ανάπτυξη του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) «ο ΑΡΙΩΝ», την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «η ΑΛΚΥΩΝ», και το Σύλλογο Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ». Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια παλαιότερου – αν και μικρότερης κλίμακας – έργου  που υλοποιήθηκε στον Κορινθιακό το 2019-20, με επαναλαμβανόμενες δράσεις καταγραφής των συγκεντρώσεων θαλάσσιων απορριμμάτων και μικροπλαστικών σε επιλεγμένες παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές.

Στόχος του προγράμματος είναι η λήψη δεδομένων για τον Κορινθιακό κόλπο, που είναι ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα ρύπανσης, να αξιολογηθούν και να τεθούν προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.  

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ομάδα της ΟΖΟΝ ξεκίνησε τον Ιούνιο από το λιμάνι της Κορίνθου ένα θαλάσσιο ταξίδι 650 χιλιομέτρων που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2024. Ο περίπλους του Κορινθιακού παρείχε τη δυνατότητα εντοπισμού και λεπτομερούς αποτύπωσης των προβλημάτων στο σύνολο της ακτογραμμής (επισκέψιμης, δυσπρόσιτης και απρόσιτης) και ταυτόχρονης φωτογραφικής τεκμηρίωσης της ρύπανσης από θάλασσα και αέρα. Τα ευρήματα της έρευνας θα απεικονισθούν σε ψηφιακούς χάρτες που θα βοηθήσουν στον καλύτερη κατανόηση της γεωγραφικής κατανομής της ρύπανσης, στον εντοπισμό περιοχών υψηλής συσσώρευσης απορριμμάτων, στην κατανόηση των πηγών μικρών και μεγάλων απορριμμάτων, των τρόπων μεταφοράς τους στο θαλάσσιο περιβάλλον και των ποιοτικών παραμέτρων του ρυπαντικού φορτίου. 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συλλογής και ανάλυσης των δεδομένων θα ακολουθήσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις παραθαλάσσιες κοινότητες του Κορινθιακού. Παράλληλα, θα γίνει αναλυτική ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς (Δήμους, Περιφέρειες, ΟΦΥΠΕΚΑ) και θα ασκηθεί πίεση για την υλοποίηση μέτρων που θα δώσουν λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2023», μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες».


Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο του έργου, στην ιστοσελίδα www.ozon-ngo.gr/korinthiakos

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύτιμη μελέτη απο την μία, επικίνδυνη να γίνει πλυντήριο για βρώμικες αλήθειες απο την άλλη. Αν δηλαδή υπάρχει κάποιος που ρυπαίνει αλλά "δεν τον πιάσει " , μετά αυτός που ρυπαίνει θα έχει να λέει " να , κοιτάξτε αυτή την μελέτη, δεν βρήκε τίποτα !!!!"

Αλήθεια, οι αέριοι ρύποι στον κόλπο της Αντίκυρας εξακολουθούν να παρακολουθούνται απο μηχάνημα παλαιάς τεχνολογίας που πάει κάποιος εργαζόμενος του ελεγχόμενου (εργοστάσια αλουμινίου και ενέργειας) κάθε μέρα και γράφει την ένδειξη σε ένα χαρτί ;;;; Απο μόνο του για γέλια το πόσο σοβαρή είναι η πολιτεία και πως θέλει να μας πείσει ότι προστατεύει την δημόσια υγεία αλλά , ......... . Γιατί κάθε φορά που περνάω ξημέρωμα απο τον δρόμο της Δεσφίνας για Δίστομο και δεν έχει πολύ δυνατό αέρα, φαίνεται εντελώς τριτοκοσμική και άθλια η κατάσταση των αέριων ρύπων του εργοστασίου και πώς αυτοί απλώνονται πάνω απο όλο τον κόλπο και τους οικισμούς!!! Άσε που όποτε πάω Αντίκυρα ή Άσπρα σπίτια χωρίς δυνατό αέρα , με όσους και να είμαι παρέα , μέσα σε το πολύ έχει χοντρύνει όλων ο λαιμός μας. Αλλά κατά τα άλλα όλα καλά!!! Κα;ι απο υγεία ο πληθυσμός του κόλπου της Αντίκυρας , πειραματόζωο γνωστό σε όλα τα καρκινονοσοκομεία της Ελλάδας και όχι μόνο.