Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Constellation ή Constellation « Χριστίνες» (άρθρο Δήμου Γ.Παπαδήμα)

Μεγάλη συζήτηση γίνεται αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ για την Αμερικανική LOA (Letter Offer and Acceptance=Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής) καινούριου και μεταχειρισμένου στρατιωτικού εξοπλισμού προς την χώρα μας.

Στο πακέτο της προσφοράς , συνολικού ποσού 8,6 δις Ευρώ ,συμπεριλαμβάνονται και οκτώ(8) σκάφη της υπό κατασκευήν φρεγάτας Constellation , χωρίς καμμία Ελληνική κατασκευαστική συμμετοχή και χωρίς οπλισμό .

Οι φρεγάτες αυτές , κατασκευάζονται από τους Αμερικανούς για να αντικαταστήσουν τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke που αποσύρονται .

Η επιχειρησιακή αποστολή των νέων φρεγατών είναι να συνοδεύουν και να παρέχουν στα αεροπλανοφόρα αντιαεροπορική και ανθυποβρυχιακή κάλυψη πυρός , καθώς και προστασία έναντι πλοίων επιφανείας.

Κατασκευαστικά , η νέα φρεγάτα έχει το σκαρί της Γαλλο-Ιταλικής FREEM μεγαλύτερο όμως σε μήκος κατά 17 μέτρα και κατά 6 μέτρα σε πλάτος , εξοπλισμένη με τα , τελευταίας τεχνολογίας , οπλικά συστήματα Αμερικανικής προέλευσης.


Εάν λοιπόν οι εν λόγω φρεγάτες που θα μας παραδώσουν οι Αμερικανοί είχαν τις ίδιες προδιαγραφές μ’ αυτές που εξοπλίζουν την δική τους πολεμική μηχανή , τότε σας διαβεβαιώνω ότι ο Τούρκος ναύαρχος , ο οραματιστής της «γαλάζιας πατρίδας» θα έχανε τον ύπνο του..


Ο Ελληνικός στόλος θα γινόταν ο απόλυτος κυρίαρχος της Ανατολικής Μεσογείου.


Όπως και σε προηγούμενα άρθρα μου έχω αναφέρει , σαν έφεδρος αξιωματικός , λόγω γνώσης της αγγλικής γλώσσας , υπηρέτησα στην Αμερικανική JUSMAG ,  υπηρεσία στρατιωτικών προμηθειών και εκπαίδευσης.

Το ναυτικό δεν είναι στο εμπειρικό -κυρίως- γνωστικό πεδίο μου , αλλά γνωρίζω πως τα προβλήματα προμηθειών οπλικών συστημάτων είναι διαχρονικά και δυστυχώς μέχρι σήμερα τα διαχειρίζονται άσχετα πρόσωπα που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων κατά βάση λόγω κομματικών κριτηρίων και όχι λόγω ικανοτήτων , με αποτέλεσμα να μη μπορεί κανείς αμερόληπτος τρίτος να πει με βεβαιότητα ότι προμήθειες οπλικών συστημάτων τόσων δις Ευρώ γίνονται με διαφάνεια , αμεροληψία και  ελεύθερη βούληση έναντι των προμηθευτών. 


Εν ολίγοις , δεν μπορεί κάποιος να αποφανθεί με βεβαιότητα,  ότι η αγορά αυτών των οπλικών συστημάτων είναι η καταλληλότερη για την αντιμετώπιση του Τουρκικού επεκτατισμού.


Στο «πακέτο Μπλίνκεν» υπάρχουν 4 παράκτια περιπολικά σκάφη ανοιχτής θαλάσσης , αλουμινοκατασκευής , αποτυχημένης όμως ναυπήγησης με προβλήματα πλεύσης μη επιδεχόμενα αναβάθμιση.


Ο λαός που καλείται κάθε φορά να επωμισθεί τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες πρέπει να είναι επαρκώς πληροφορημένος και με ειλικρίνεια ώστε να αποφεύγει την παγίδα  των πολιτικών διενέξεων , έχοντας σαν γνώμονα μόνον το συμφέρον της πατρίδας του.


Οι προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού από την Αμερική γίνονται πάντα με γνώμονα να μη δυσαρεστηθεί η «φίλτατη σύμμαχος» Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Ουδέποτε επιτράπηκε στην χώρα μας ισοπλία ή υπεροπλία έναντι της Τουρκίας και όποιος δεν το έχει κατανοήσει , είναι το λιγότερο αφελής.


Δεχόμενοι την προσφορά με το «πακέτο Μπλίνκεν» , εγκαταλείπουμε τις προσφορές Γάλλων και Ιταλών, για την άριστη φρεγάτα FREEM . Να σημειωθεί πως η τιμή της φρεγάτας FREEM είναι η μισή της αντίστοιχης Αμερικανικής «Constellation» , που προανέφερα.

Επίσης να αναφερθεί ότι η φρεγάτα FREEM έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία , λόγω κατασκευής της σε ελληνικά ναυπηγεία , ο δε εξοπλισμός της είναι της επιλογής του ελληνικού ναυτικού , χωρίς καμμία έγκριση του Αμερικανικού Πενταγώνου !


Δυστυχώς , οι υπό ναυπήγηση δύο πρώτες Γαλλικές φρεγάτες FDI BELHARRA για το Ελληνικό ναυτικό , θα φέρουν τον οπλισμό του Γαλλικού ναυτικού που κρίνεται αναποτελεσματικός για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του δικού μας στόλου και μόνον η τρίτη και η τέταρτη  , υπό αίρεση κατασκευής , θα φέρουν εξοπλισμό κατάλληλο για τις ανάγκες του στόλου μας.

Υποθέτω πως κάποιοι έχουν πιέσει του Γάλλους για να κερδίσουν χρόνο οι Τούρκοι.


Δεν θα παραλείψω να υπενθυμίσω ότι τον αντιαεροπορικό και αντιαρματικό εξοπλισμό Ρωσικής προέλευσης (ΤΟΜΑ) αξίας περίπου 4,5 δις Ευρώ , που δωρεάν αποκτήσαμε από την κατάρρευση του Ανατολικογερμανικού στρατού  καθώς και εκείνον που αγοράσαμε (αντιαρματικά KORNET) ,αναγκαστήκαμε να αφήσουμε αναβάθμιστο και στην ουσία να αχρηστεύσουμε με βάση τις απαγορευτικές ΑμερικανοΝατοϊκές οδηγίες , CAATSA . Μέρος αυτού του στρατιωτικού υλικού παραδώσαμε στην Ουκρανία και ετοιμαζόμαστε αφιλοκερδώς να παραδώσουμε και τον υπόλοιπο , υπακούοντας στις διαταγές ΗΠΑ και ΝΑΤΟ , επισύροντας την μήνιν των Ρώσων.


Πιο πάνω ανέφερα πως τα προβλήματα των στρατιωτικών εξοπλισμών είναι διαχρονικά . Διότι και τα χρήματα που διακινούνται είναι πάρα πολλά , οι πειρασμοί αμέτρητοι οι δε πιέσεις δυσβάσταχτες και πανταχόθεν.Ας θυμηθεί κανείς τον ανεκδιήγητο Τζοχατζόπουλο ,κάποτε υπουργό Εθνικής Αμύνης και θα καταλάβετε τις σκέψεις και την επιφυλακτικότητα μου για τα θέματα αυτά.


Διαβάζοντας κανείς για το τι χρήμα , συμφέροντα και γεωπολιτικά παιχνίδια παίζονται γύρω απ τους εξοπλισμούς μπορεί να κατανοήσει εν μέρει τον λόγο για τον οποίο το πρώτο πράγμα που απαξιώθηκε με τα μνημόνια στην πατρίδα μας , ήταν η πολεμική βιομηχανία ! Έτσι , η χώρα μας στερήθηκε και στερείται το εργαλείο απεξαρτοποίησής της από ξένους εξοπλισμούς καθώς και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα αυτό που απασχολείται σε βιομηχανικές πολεμικές μονάδες άλλων κρατών.


Πολλά τα κακά στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος που μας έχουν καταντήσει τον ουραγό της Ευρώπης και όχι μόνον . Μπορεί κανείς να απαριθμήσει τόσα και τόσα μεταξύ των οποίων θα ξεχώριζα την « πελατειακή πολιτική» , σαν την αγιάτρευτη πληγή της ελληνικής Δημοκρατίας και την εξ αυτής αναξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα του Δημοσίου βίου . Κατόπιν θα στηλίτευα το αχαλίνωτο προσωπικό συμφέρον του νεοέλληνα και την έλλειψη φιλοπατρίας , τον «ραγιαδισμό» στις εντολές των ξένων και τέλος την επικράτηση του «Δυτικού τρόπου ζωής» με την συνακόλουθη αλλοίωση στον αξιακό κώδικα που είχαμε σαν λαός.


Έγραψα για τα προσφερόμενα προς αγορά σκάφη του πολεμικού μας Ναυτικού , άνευ οπλισμού, αποκαλώντας τα «Χριστίνες» από το όνομα της θρυλικής θαλαμηγού ιδιοκτησίας Αριστοτέλη Ωνάσση που μετετράπη σε πλοίο αναψυχής ,αφού πρώτα αφοπλίστηκε από κορβέτα του Καναδικού πολεμικού Ναυτικού όπως αρχικά είχε ναυπηγηθεί. 


Έτσι , συνειρμικά , το ναυτικό μας δεν έχει ανάγκη θαλαμηγών αλλά πλοίων κατάλληλων και διαρκώς αξιόμαχων εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας.


Η φρεγάτα που θα στείλουμε στην «Ερυθρά θάλασσα» να υπερασπισθεί την ασφαλή διέλευση του εμπορικού μας στόλου , διαβάζω ότι στερείται των ανάλογων οπλικών συστημάτων προκειμένου να αποκρούσει πυραυλικές επιθέσεις των Χούτι και γιαυτό το λόγο θα τεθεί υπό την επίβλεψη και προστασία του Αμερικανικού στόλου..


Δηλαδή σαν να λέμε ακόμη μια «Χριστίνα» πλοίο αναψυχής εν μέσω πολέμου..


Δήμος Γ.Παπαδήμας , Ιτέα Φεβρουάριος 2024



Δεν υπάρχουν σχόλια: