Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

«ΔΕΛΦΟΙ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ : ΜΙΑ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ;»



Για να μιλήσει ένα μέλος της ακαδημαϊκής – επιστημονικής κοινότητας  σοβαρά για τον ρόλο και την προοπτική μιας δραστηριότητας σε ένα τόπο, οφείλει να τηρήσει μια βασική προδιαγραφή.  


Εκτός από το πόσο θα ωφελήσει  μια δραστηριότητα   θα πρέπει να γίνει αναφορά και στο πόσο θα ζημιώσει αυτή η δραστηριότητα  σε όλες τις πτυχές του θέματος. Από το άθροισμα των υπέρ και των κατά σε όλες τις πτυχές μπορεί να βγεί κάποιο συμπέρασμα αν τελικά συμφέρει ή όχι - και ποιους - το να γίνει αυτή η δραστηριότητα.  


Η νομοθεσία, υποχρεώνει μία επιχείρηση που θέλει να αναπτύξει μία  δραστηριότητα εκτός πόλης, να καταθέσει για έλεγχο και έγκριση μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).  

Μια ΜΠΕ  καταγράφει  τα χαρακτηριστικά  όλων των πτυχών του  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ στο οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί η δραστηριότητα και αξιολογεί τις  αναμενόμενες επιπτώσεις από αυτή. 

Στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ επιστημονικά περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές του. Είδη   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ είναι το  Φυσικό, το Οικιστικό , το Πολιτιστικό, το Οικονομικό – Παραγωγικό κ.λπ.. Μια μελέτη είναι υποχρεωτικό να έχει ένα κεφάλαιο για κάθε είδος «περιβάλλοντος», να καταγράφει  τι υπήρχε, τι υπάρχει και τι εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει από το καθένα και τι επιπτώσεις θα έχει η υπό μελέτη δραστηριότητα.  


Ποιο είναι το Οικονομικό - Παραγωγικό περιβάλλον μιας περιοχής  (π.χ. των Δελφών) και τι μπορεί να χρειάζεται ο έλεγχος σε μια ΜΠΕ για αυτό;

           

Σύμφωνα με την νομοθεσία όλων των χωρών και όλων των σχετικών επιστημών, κάποιες δραστηριότητες λέγονται μεταξύ τους «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ». Όταν δηλαδή αναπτύσσεται μία δραστηριότητα, δημιουργείται πρόβλημα στην  άλλη. 

            

Ανταγωνιστική είναι π.χ. η ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ δραστηριότητα με την ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ .Όταν π.χ. αποφασιστεί να γίνει μια πόλη κοντά σε μία βιομηχανική περιοχή, ή το αντίστροφο,  υπάρχει σοβαρή πιθανότητα στο άμεσο μέλλον οι κάτοικοι της πόλης να ζητάνε να κλείσουν τα εργοστάσια γιατί ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα της πόλης.   

            

Ανταγωνιστική είναι η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ δραστηριότητα με την ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ. Που αφορά πολύ σοβαρά τους Δελφούς.  Όπου υπάρχει βιομηχανική εγκατάσταση, μόνο ένας τρελός θα επένδυε χρήματα να φτιάξει μια τουριστική εγκατάσταση.  

Όσοι  δεν αντιλαμβάνονται τον αυτονόητο λόγο, ας έχουν κατά νου ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αναγνωρισμένη τουριστική περιοχή με θέα  σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. 

Κάποιος λόγος υπάρχει και ας μην μπορεί να γίνει  αρχικά κατανοητός...

Αντίστοιχα , όπου υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις, απαγορεύεται να εγκατασταθούν βιομηχανικές μονάδες που θα γίνονται αντιληπτές από  τους επισκέπτες  με οποιονδήποτε τρόπο (θέα, σκόνη, οσμές κλπ.). 

Οι επιστήμες χωροταξικού σχεδιασμού, προβλέπουν ,εάν είναι δυνατόν σε ποια περιοχή , σε ποια έκταση  και σε ποια μορφή μπορούν να αναπτυχθούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε τουριστικές περιοχές. Η λογική αφορά πάντα το να μην γίνονται αντιληπτές από τους επισκέπτες με κανένα τρόπο. 

             

Οι Δελφοί σήμερα είναι μια περιοχή με πανελλαδικά κορυφαία παρακμή όλων των οικονομικών , πληθυσμιακών κλπ  μεγεθών. Η τελευταία περίοδος που άκμασε η περιοχή ήταν την δεκαετία του 70, με την παρακμή να αρχίζει σιωπηρά την δεκαετία του  80 και να φτάνει στο σήμερα όπου γίνεται πλέον αντιληπτή χρόνο με το χρόνο , όλο και πιο έντονη.

             

Καθοριστικό ρόλο  στην χάραξη του μέλλοντος των Δελφών παίζει το τι θα συμβεί τελικά με το Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Δεκέμβριο του  2018.  Το Χωροταξικό αυτό προβλέπει ότι στο σύνολό του σχεδόν η γη και η θάλασσα του Δήμου Δελφών (και όλη η Φωκίδα) είναι βιομηχανικής προτεραιότητας .   

Προβλέπει ότι θα υπάρχει και ο ελαιώνας που δεν ενοχλεί ούτε ενοχλείται από καμία άλλη δραστηριότητα, και κάποια τουριστική δραστηριότητα λόγω Δελφών, χαλαρά και χωρίς μεγάλες προσδοκίες διότι, δεν είναι αυτή η προτεραιότητα...!

Για να εγκριθεί αυτό το Χωροταξικό, είχε προηγηθεί μια ΜΠΕ η οποία είχε θεωρητικά ελεγχθεί και βρέθηκε επαρκής και σωστή... 

Στην πραγματικότητα όμως ήταν ελλιπέστατη  και παραπλανητική. Το γιατί εγκρίθηκε από τις Υπηρεσίες, επαφίεται στην αντίληψη του αναγνώστη..


Τι δεν έλεγε όμως η μελέτη αυτή;

 

-Δεν έλεγε πόσο  απαξιώνεται η αξία των προϊόντων της ελιάς (και κάθε αγροτικού προϊόντος),   εάν παράγεται σε μία επίσημη περιοχή  εξόρυξης βωξίτη. 

-Δεν έλεγε πόσο υποβαθμίζει πολιτιστικά του Δελφούς, όταν το χωροταξικό αυτό καταλήγει να προτείνει εξορύξεις μέχρι και δύο χιλιόμετρα από τον ναό του Απόλλωνα πάνω στην Εθνική οδό που οδηγεί σ' αυτόν.  

-Δεν έλεγε ότι  προβλέποντας εκτεταμένες και ορατές μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι των Δελφών , ταυτόχρονα αποκλείεται  κάθε σοβαρή συζήτηση για τουρισμό σε όλο τον Δήμο. 

-Δεν έλεγε ότι γεμίζοντας τις κορυφογραμμές γύρω από την κοιλάδα και την θάλασσα των Δελφών με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα , αποκλείεται κάθε σοβαρή συζήτηση για τουρισμό και χωρίς μεταλλευτικά τοπία. Αυτοί που θα πρέπει να  έρθουν σαν επισκέπτες, θεωρούν κάτι τέτοιο απαράδεκτο να συμβαίνει εκεί  που έχουν την μόνιμη κατοικία τους, σε απλές πόλεις που οι άνθρωποι δεν περιμένουν επισκέπτες, δεν  μπορεί να επιλέξουν για διακοπές ένα τέτοιο μέρος! 

-Δεν έλεγε ότι προβλέποντας εκτεταμένες ιχθυοκαλλιέργειες  σε όλες τις  προσβάσιμες   παραλίες και μη του κόλπου των Δελφών και κυρίως σε όλο το δυτικό τμήμα του κόλπου που βρίσκεται το Γαλαξίδι της ναυτοσύνης, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση  για τουρισμό. 

             

Εάν η προσωπική αισθητική αντίληψη περί τοπίου κάποιου/ων δεν ενοχλείται από όλα αυτά, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο προβληματισμός γίνεται για το δημόσιο συμφέρον και για την κοινή αντίληψη περί τοπίου. Οπότε εάν δεν μπορεί να κατανοήσει το αυτονόητο των πιο πάνω και δεν του αρκεί ότι το προβλέπουν σε όλες τις χώρες οι νόμοι και όλες οι επιστήμες, ας   κρατήσει την πραγματικότητα: Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αναγνωρισμένη τουριστική περιοχή με θέα  σε βιομηχανικές κλπ εγκαταστάσεις

Αν δεν μπορούν να μην γίνονται αντιληπτές στον επισκέπτη , δεν μπορούν να υπάρχουν αλλιώς δεν θα υπάρξει ποτέ επισκέπτης. Και όποιος έρθει κατά λάθος ή επειδή η περιοχή έχει την τύχη να έχει «Δελφούς» , θα δει και θα φύγει και όταν θα διηγείται στους φίλους του την εμπειρία, θα τους βοηθά να μην κάνουν το λάθος να κλείσουν το επόμενο καλοκαίρι  πολυήμερες διακοπές επειδή ο μπαμπάς τους θυμάται την περιοχή των Δελφών από το 1970... 

               

Πώς έγινε όμως και η Μελέτη του Χωροταξικού συγκάλυψε το «λάθος» και οδήγησε στο συμπέρασμα ότι  το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στους Δελφούς είναι  εξόρυξη βωξίτη, ΑΠΕ, ιχθυοκαλλιέργειες με ευχές να έρθουν και επισκέπτες  και να πωληθούν και με καλή τιμή τα προϊόντα ελιάς στην μεταλλευτική περιοχή;

          

Οι μελετητές ως απλοί επαγγελματίες ,  χωρίς να προβάλουν περγαμηνές και διεθνής διακρίσεις , «ξέχασαν» στον έλεγχο του ιστορικού των παραγωγικών δραστηριοτήτων στους Δελφούς, να καταγράψουν το παρελθόν της τουριστικής δραστηριότητας και τις προοπτικές τους. 

«Ξέχασαν» να καταγράψουν ότι το παραγωγικό  μοντέλο που προτείνουν  για την περιοχή είναι αυτό που ήδη κυριαρχεί τις τελευταίες τρείς δεκαετίες με αποτέλεσμα την συνεχή παρακμή της περιοχής από κάθε άποψη και ότι η τελευταία περίοδο ανάπτυξης και ευημερίας  ήταν το 70 όταν κυρίαρχη δραστηριότητα ήταν ο τουρισμός. 

        

Σε αυτό το Χωροταξικό αντέδρασαν με προσφυγή στο ΣτΕ  όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο Δήμος Δελφών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , Ο ΣΠΟΑΚ, και τρείς μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας. Στο αποκορύφωμα όλων αυτών, έγινε και προσφυγή στην UNESCO να κηρύξει το μνημείο των Δελφών σε κίνδυνο. Έχει ενδιαφέρον το τι έγινε με αυτές τις προσφυγές, το θέμα  επί του παρόντος είναι  ποια είναι η δικαιολογία για το πώς έγινε τέτοιο λάθος σε αυτή την Μελέτη (μιας και τελικά όλοι διαφώνησαν ενεργά)... 

         

Στο ανεπίσημο, εκεί που αναπτύσσεται  όμως η «λάσπη» και η συκοφαντία  και το φόρτωμα ευθυνών «στον άλλο», ένα πρόσωπο με περγαμηνές  , η κα Λένα Κάρκα,   Δρ Γεωγραφίας Πανεπ. Paris I - Panthéon – Sorbonne, έγινε το εξιλαστήριο θύμα. Ύπουλα, ανεπίσημα ως «έξοδος κινδύνου».  Εάν υπήρχε η στοιχειώδης σοβαρότητα στην Ελληνική Πολιτεία, καμία κα Κάρκα δεν θα αρκούσε για μια τόσο απαράδεκτη Χωροταξική απόφαση. 

           

Λίγες εβδομάδες πριν να δημοσιευτεί το απαράδεκτο σύμφωνα με όλους Χωροταξικό Της Στερεάς Ελλάδας, κάποιοι (;) διοργάνωσαν επίσημη εκδήλωση στις 9 Νοεμβρίου 2018 με τίτλο «Ορυκτές Πρώτες Ύλες και Χωροταξικός Σχεδιασμός»!!!!  Μία εκ των ομιλητών ήταν και η κα Κάρκα με θέμα "Ο Νομός Φωκίδας ως περίπτωση συγκερασμού χωρικών διεκδικήσεων υπερ-εθνικής εμβέλειας- Η εξόρυξη βωξίτη σε συνθήκες υπερ-ρύθμισης». 

       

Η Κα Κάρκα ήταν η μόνη από τον επιστημονικό κόσμο, που και σε προηγούμενη αναφορά της στην περιοχή των Δελφών , αλλά και σε αυτή, ανέφερε ότι η θεσμοθέτηση του Δελφικού Τοπίου έγινε με την απόφαση του 1981 όπου αναφέρονται τα πλήρη εξωτερικά όρια του Δελφικού Τοπίου και όχι οι μεταγενέστερες που αναφέρονται μόνο στις ζώνες Α και Β.  Στην ομιλία αυτή όμως  , στο σημείο που θα έπρεπε να αναφερθεί στη σχέση της εξόρυξης βωξίτη με τον τουρισμό , ανέφερε στην διαφάνειά της:

 

.........................................


•Η Φωκίδα αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις νομών της χώρας, όπου ο τουρισμός αναπτύχθηκε στο ορεινό και όχι στο παράκτιο τμήμα του

• Η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στη δεκαετία 1970 είχε ως επίκεντρο τον διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικό πόλο των Δελφών»

• Τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τη Φωκίδα ήταν

περιορισμένα, λόγω της εντελώς έκκεντρης θέσης της περιοχής σε σχέση με το σύνολο του νομού και της μικρής σχετικά απόστασής της από την Αθήνα.

                  

............................................

        

Προφανώς η κα Κάρκα εμπιστεύτηκε λάθος συνεργάτες για συλλογή δεδομένων. Η «δουλειά» τελικά έγινε όμως για αυτούς που έχουν συμφέρον στην «βιομηχανοποίηση» των Δελφών. Και σε αυτούς δεν ανήκουν ούτε οι κάτοικοι των Δελφών, ούτε η Εθνική Οικονομία. 

         

Σύμφωνα με την   πραγματικότητα που κατέγραψε η κα Κάρκα (και το Χωροταξικό που ακολούθησε), όσοι μιλάνε για τουρισμό Δελφών με θάλασσα, για Ιτέα και Γαλαξίδι, δεν ξέρουν τι τους γίνεται και ότι και να κάνουν είναι μάταιο! Για τουρισμό στην Άμφισσα μόνο ως ανέκδοτο.   


Στους Δελφούς τουρισμός μόνο στα βουνά!!!!!!!!

         

Το 70, δεν ήταν ο άξονας Δελφοί – Ιτέα που αναπτύχθηκε τουριστικά με το λιμάνι της Ιτέας κύρια πρόσβαση στην περιοχή. Ήταν μόνο το χωριό των Δελφών!  Τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία της Ιτέας και όλα αυτά που θυμούνται οι μεγαλύτεροι, ήταν στα όνειρά τους!

         

Και  όλα αυτά, επειδή οι Δελφοί ήταν κοντά στην Αθήνα, που  και σήμερα θες τρεισήμισι ώρες με το ΚΤΕΛ Αθήνα - Δελφοί.  Όχι ότι είναι άλλη κατηγορία οι επισκέπτες που επιλέγουν Αστικό Τουρισμό και  άλλη κατηγορία αυτοί που επιλέγουν Ελληνική παραλία με ενδοχώρα. Ειδικά για τους Δελφούς, όποιοι έρχονταν εδώ με πρόθεση να μείνουν σε μια παραθαλάσσια περιοχή με πλούσια ενδοχώρα , «μεταμορφώνονταν» μυστηριωδώς σε άλλο είδος που θέλουν να μένουν σε μεγάλη πόλη και έφευγαν! 

         

Και έτσι, με λίγο χιούμορ παρότι τραγικό, για την κα Κάρκα , το συμπέρασμα είναι ότι οι κάτοικοι της Φωκίδας ζουν μια χαρά και ευημερούν από την εξόρυξη βωξίτη, οπότε ναι στην κυριαρχία της εξόρυξης βωξίτη.  

        

Και έτσι λίγες εβδομάδες  μετά την δημοσίευση του χωροταξικού της Στερεάς Ελλάδας, όσοι συνυπογράφοντες το έγκλημα που «είχαν διαβάσει καλά το μάθημα», όταν  στριμώχνονταν σε συζήτηση με ανθρώπους που δεν επιδέχονται  «δούλεμα», είχαν να πουν ότι από μακριά μπορεί  βάση  εμπειρίας  να είναι επιφυλακτικοί  με τον μελετητή της ΜΠΕ γιατί  είναι συχνό το φαινόμενο λειψών  ΜΠΕ «κατά παραγγελία»αλλά την κα Κάρκα, πως γίνεται να την αμφισβητήσουν; 



Από αναγνώστη

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάνω την σκέψη μ'αυτά που διάβασα ότι η «επιστήμονας» και το τουριστικό (ουάου) συνέδριο έρχονται σε μια περίοδο που αναμένεται η μεταλλευτική αναδιάρθρωση της περιοχής από τον νέο επενδυτή , τον άρτι αφιχθέντα «βαρώνο της ενέργειας».
Τότε , το 2018 , η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το χαλί στις εξορύξεις προκειμένου χωροταξικά να δοθεί βαρύτητα στην βωξιτική εκμετάλλευση και τώρα με την ίδια επιστήμονα ετοιμάζονται να μας πούνε τα ίδια και χειρότερα . Πως ο Νομός είναι μεταλλευτικός και οι Δελφοί δεν επηρεάζονται τουριστικά...και όσοι επισκέπτες θέλουν ας περνάνε να πίνουν ένα καφέ και μετά να φορτώνονται τα μπαγάζια τους και να πηγαίνουν σε άλλες , πλην των Δελφών , παραλίες...
Επίσης επ ευκαιρία του 1ου Συνεδρίου Τουρισμού (!!) , Περιφέρεια και Δήμος , θα προσφέρουν γη και ύδωρ στον νέο άρχοντα της περιοχής ανανεώνοντας τα παλαιότερα οσφυοκαμπτικά συμβόλαιά τους ...
Τώρα καταλαβαίνω...

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΜΠΤΙΑΤΙΚΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ - ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ- ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΟΣΜΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΗ
ΟΛΑ ΒΟΛΙΚΑ - ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΑΡΜΕΝΕΣ.
ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΑΙΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΒΗΛΟΥΣ.