Πηγή: Ημεροδρόμος
«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο αγαθό»! Με αυτό το σύνθημα προμετωπίδα, οι κάτοικοι στις Σταγιάτες Πηλίου, μαζί με πολλές συλλογικότητες και πρωτοπόρους ανθρώπους, αγωνίζονται και αντιστέκονται σθεναρά εδώ και χρόνια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού.
Το 2020, ο ανεκδίκητος δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος είχε επιτεθεί εναντίον των κατοίκων του χωριού με κάθε μέσο επειδή αντέδρασαν μαζικά στα στην παράδοση της πηγής της Κρύας Βρύσης σε ιδιωτικά συμφέροντα. Οι Σταγιάτες εδώ και περίπου 350 χρόνια υδροδοτούνται από την επονομαζόμενη πηγή Κρύα Βρύση. Αυτή την ιστορική υδροδότηση ο Μπεος επιχείρησε να την καταργήσει και να την αντικαταστήσει με εφεδρικό δίκτυο από άλλο χωριό (Πορταριά), που παρέμενε χωρίς χρήση για 14 χρόνια.
Τα συμφέροντα και τα «ντου» του Μπέου
Πίσω από τις κινήσεις Μπέου οι κάτοίκοι κατήγγειλαν ότι ήταν ιδιωτικά συμφέροντα. Συμφέροντα που χρησιμοποιούν τύπους σαν τον Μπέο – που βρέθηκε στη θέση του δημάρχου – για να βάλουν στο χέρι φυσικά αγαθά προκειμένου να εξασφαλίσουν χρυσά κέρδη.
Το στίγμα εξάλλου το είχε δώσει ο τότε νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης, επιχειρηματίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων και διορισμένος από τον Αχ. Μπέο, ο οποίος δήλωνε στα τοπικά ΜΜΕ: «Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τις πηγές του ξακουστού σε όλον τον κόσμο Πηλίου και να μην εμφιαλώσουμε το άριστης ποιότητας νερό του, ώστε να πωλείται σε όλη την Ελλάδα;»
Ο δήμαρχος Βόλου επιχείρησε αρχικά να πείσει ότι το νερό ήταν μολυσμένο. Η απάντηση των κατοίκων ήταν το συγκεκριμένο νερό είναι αγαθό που ανήκει σε όλους μας, το εποφθαλμιούν εδώ και χρόνια οικονομικά συμφέροντα, αφού είναι από τα καθαρότερα νερά στην Ελλάδα.
Ο Μπέος συνέχισε με απειλές, εκφοβισμούς και «επιδρομές». Έφτασε στο σημείο να σφραγίσει δύο δημόσια κτήρια, στα οποία γίνονται εδώ και πολλά χρόνια πολιτιστικές δραστηριότητες, σε αντίποινα για την αντίδραση των κατοίκων. Πρόκειται για το παλιό σχολείο και το κοινοτικό κέντρο παράδοσης και πολιτισμού.
Αφού δεν απέδωσαν και αυτά έκανε «ντου» στο χωριό συνοδεία αστυνομίας. Επιτέθηκε με ύβρεις. Οι κάτοικοι τον έδιωξαν. Εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν να διαχειρίζονται μόνοι τους την υδροδότηση του χωριού τους.
Πλέον συντηρούν το δίκτυο μόνοι τους, με προσωπικά έξοδα και προσωπική εργασία, κάνουν τους τακτικούς χημικούς ελέγχους. Ποτέ κανείς τους δεν διανοήθηκε να το εκμεταλλευτεί οικονομικά.
Σήμερα δίνουν δωρεάν πόσιμο νερό στο κατοίκους του Βόλου
Σήμερα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και την έλλειψη πόσιμου νερού που υπάρχει στην πόλη του Βόλου, οι κάτοικοι του χωριού δείχνουν την αλληλεγγύη τους.
Κάτοικοι των Σταγιατών και της Πορταριάς μεταφέρουν καθημερινά τόνους πηγαίου νερού για οικιακή χρήση σε γειτονιές του Βόλου καθώς η υδροδότηση στην πόλη δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών:
Οι δημόσιες κρήνες των Σταγιατών δεν σταμάτησαν να μας τροφοδοτούν με το νερό της Κρύας Βρύσης. Τρέχει καθαρό κι ελεύθερο και προσφέρεται σε όποιους το έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες. Ο δρόμος για το χωριό είναι βατός με μεγάλη προσοχή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου