Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Θέρμο...... 5.000 χρόνων Ιστορία.









Σε ένα  πανέμορφο  Οροπέδιο...στα πόδια του Όρους Παναιτωλικού με  χαμηλούς και γοητευτικούς καταπράσινους λόφους.... σε υψόμετρο 360 μέτρων  περίπου.... επάνω και Βόρεια της Λίμνης Τριχωνίδας.... βρίσκεται το Θέρμο...το Αρχαίο και το Νέο.  

Το Αρχαίο Θέρμο.... κατά τον Ιστορικό  Πολύβιο ήταν η " ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΜΠΑΣΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ".... το Θρησκευτικό και Πολιτικό Κέντρο της Αρχαίας Αιτωλικής Συμπολιτείας.... το "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΑΙΤΩΛΩΝ" όπως αλλιώς αποκαλείται το Αρχαίο αυτό Κράτος του οποίου η γέννηση χάνεται στα βάθη των Αιώνων. 

Επιγραφικά όμως η Αιτωλική Συμπολιτεία εμφανίζεται τον 4ο πΧ  αιώνα το  367 . Η Συμπολιτεία των Αιτωλών..... αποδεικνύεται όπως αναφέρει ο Ιστορικός Πολύβιος....  ότι λειτουργούσε πάνω σε απόλυτα Δημοκρατικές Αρχές και είχε Ομοσπονδιακή διάρθρωση θεμελιωμένη στην αναγνώριση της Ισοτιμίας και της Ολοκληρωτικής Αυτονομίας των Μελών των  Κοινοτήτων της και των πόλεων τους. 

Μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία....κάθε χρόνο.... στο Αρχαίο Θέρμο .... διεξάγονταν τα "ΘΕΡΜΙΚΑ " ...δηλαδή  η Σύνοδος της μεγάλης Λαϊκής Ομοσπονδιακής Συνέλευσης των Αιτωλών. Όλοι οι Αιτωλοί πολίτες που είχαν την νόμιμη ηλικία..... συναθροίζονταν χωρίς διακρίσεις....για  να εκλέξουν και να ψηφίσουν  τους Ομοσπονδιακούς Άρχοντες της Συμπολιτείας.... και στην συνέχεια  να  αποφασίσουν για τα σπουδαία Πολιτειακά τους ζητήματα. 

Στο Κράτος των Αιτωλών ίσχυε  το Πολίτευμα της άμεσης Δημοκρατίας.... αφού η εκλογή των Πολιτειακών Οργάνων στηριζόταν στην Λαϊκή ψήφο. Όλοι οι Αιτωλοί πολίτες ψήφιζαν ανά άτομο.... όπως γίνεται και σήμερα. 

Έτσι το Ομοσπονδιακό Πολίτευμα των Αιτωλών που ήταν θεμελιωμένο στον  Θεσμό της Λαϊκής Κυριαρχίας ...αποτέλεσε το πρότυπο ορισμένων σύγχρονων Ομοσπονδιακών Κρατών...της  Ελβετίας....της  Γερμανίας....και πολλών άλλων.   Ο Θεσμός της Διαιτησίας..... που σήμερα στηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών....για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ανθρωπότητας.... ανακαλύφθηκε  επιγραφικά στο Αρχαίο Θέρμο. 

Με την Ιστορία του Θέρμου..... δεν υπάρχουν σχετικά  πολλές ειδήσεις  από την Αρχαιότητα.... μόνο η  εκτενής αφήγηση του Ιστορικού  Πολυβίου... για την καταστροφή του.... από τον Φίλιππο τον Ε’ της Μακεδονίας..... ο οποίος πυρπόλησε το 218 πΧ.... τους Ναούς και τις Στοές.... ανέτρεψε 2.000 Χάλκινα Αγάλματα και πήρε 15.000 πανοπλίες. 

Κάπως  βοηθούν τα πολυάριθμα βάθρα και  οι εξέδρες που βρέθηκαν μεταξύ τριών μεγάλων στοών σε σειρά....  με κέντρο ένα τετραγωνικό μεγάλο κτίσμα.... πλευράς 20 μέτρων.... που μάλλον  θα ήταν το Εκκλησιαστήριο του Κοινού των Αιτωλών. 

Πολλά και  σημαντικά είναι  τα  ευρήματα των ανασκαφών στο Αρχαίο Θέρμο.  Όταν κάποτε κατορθωθεί να αποκαλυφθούν επαρκώς τα πολύτιμα Ιστορικά ευρήματα ....ο Αρχαιολογικός χώρος του Θέρμου ...θα   είναι ο μοναδικός  για την Ελλάδα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: