Economist Intelligence Unit (EIU) (Μέλος του Economist Group) : Κατατάσσει την Ελλάδα* στην κατηγορία «*Flawed Democracy = Ελαττωματική Δημοκρατία*'» (η Ναυτεμπορική το έκανε «γαργάρα» - δεν κάνει καμία αναφορά για τα χάλια μας και απλά λέει στον τίτλο ''Η θέση της Ελλάδας''
Επιμέλεια συνεργάτη μας , Η.Κ
Της Νατάσας Στασινού
nstasinou@naftemporiki.gr
Η παγκόσμια Δημοκρατία συνέχισε την απότομη πτώση της το 2021, όπως προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU). Η ετήσια έρευνα, η οποία αξιολογεί την ποιότητα της δημοκρατίας σε 167 χώρες στη βάση 5 παραγόντων (εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και ατομικές ελευθερίες) έδειξε ότι περισσότερο από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε απολυταρχικά καθεστώτα. Μόνο το 6,4% απολαμβάνει πλήρη Δημοκρατία.
Το παγκόσμιο σκορ υποχώρησε σε νέο χαμηλό, στο 5,28 στα 10 για το 2021 από 5,37/10 για το 2020. Η μόνη αντίστοιχη πτώση από το 2006 ήταν το 2010 αμέσως μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και στην έναρξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Μόλις 21 χώρες (ποσοστό 12,6%) κρίνονται πλήρεις δημοκρατίες. 53 χώρες (31,7%) χαρακτηρίζονται προβληματικές δημοκρατίες και σε αυτές διαμένει το 39,3% του παγκόσμιου πληθυσμού. 34 χώρες θεωρούνται υβριδικά καθεστώτα και 59 είναι απολυταρχικά.
Οι σκανδιναβικές χώρες εξακολουθούν να φιγουράρουν στις κορυφαίες θέσεις. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, όπως και αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζονται από τον Economist σταθερά τα τελευταία χρόνια «προβληματικές» (flawed) και όχι «πλήρεις» δημοκρατίες. Η χώρα μας λαμβάνει βαθμολογία 7,56 με άριστα το 10. Η Τουρκία του Ερντογάν πέφτει κάτω από τη βάση και θεωρείται «υβριδικό καθεστώς» και όχι δημοκρατία.
Στον «πάτο» για πρώτη φορά δεν συναντάμε τη Βόρεια Κορέα, αφού η επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το πραξικόπημα στη Μιανμάρ ανέτρεψαν τα δεδομένα. Τα πραξικοπήματα επέστρεψαν και στην Αφρική, αλλά τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη είχε η περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Στη Βόρεια Αμερική η επίδοση επιδεινώθηκε ελαφρά. Στον Καναδά ο δείκτης υποχώρησε 0,37 μονάδες.
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, η πανδημία ήταν η μεγαλύτερη πηγή πίεσης των δημοκρατικών ελευθεριών ανά τον κόσμο. Μέσω των lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών οι ατομικές ελευθερίες ανεστάλησαν τόσο σε ανεπτυγμένες δημοκρατίες όσο και απολυταρχικά καθεστώτα. Πολλοί ήρθαν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που διεύρυναν τις κρατικές εξουσίες. Οι διαχωρισμοί εντείνονται μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ των προληπτικών πολιτικών, όπως τα lockdown και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, και εκείνων που είναι εχθρικοί απέναντι στις κρατικές παρεμβάσεις και στον όποιο περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, σχολιάζει ο Economist.
Στις αρχές του 2021 είχαμε διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων και του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε τουλάχιστον 86 χώρες. Έως τα τέλη του έτους ο αριθμός των χωρών είχε πολλαπλασιαστεί με διαδηλώσεις από την Αυστρία έως την Αυστραλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου