Η μοναξιά είναι εξαπλωμένη σε προβληματικό επίπεδο, σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως δείχνει μεγάλη διεθνής έρευνα σε 113 χώρες. Οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες περιοχές.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μέλοντι Ντινγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ (British Medical Journal), ανέλυσαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων και 57 μελέτες παρατήρησης της περιόδου 2000-2019.
Τα δεδομένα επιπολασμού της μοναξιας σε 113 χώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ για τις περιοχές, δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από τη μάστιγα της μοναξιάς:
- Έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών σε 77 χώρες.
- Νέοι ενήλικες 18-29 ετών σε 30 χώρες,
- Ενήλικες μέσης ηλικίας 30-59 ετών σε 32 χώρες και
- Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (≥60 ετών) σε 40 χώρες.
Ο συγκεντρωτικός επιπολασμός της μοναξιάς για τους εφήβους κυμαινόταν από 9,2% στη Νοτιοανατολική Ασία έως 14,4% στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε πολλές χώρες ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβληματικά επίπεδα μοναξιάς. Δείτε παρακάτω τον επίσημο χαρτη της BMJ
Τα ευρήματα της μελέτης της BMJ
Η σημαντική διαφορά στην κάλυψη δεδομένων μεταξύ χωρών υψηλού εισοδήματος, ιδίως της Ευρώπης και χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έθεσε ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα.
Στη μετα-ανάλυση των εκτιμήσεων για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ο επιπολασμός της μοναξιάς έδειξε ένα σαφές γεωγραφικό πρότυπο, με πολύ χαμηλότερες ενδείξεις στις χώρες της δυτικής Ευρώπης από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Ωστόσο, η διακύμανση ήταν υψηλή σε χώρες της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης, με αυτή τη διακύμανση να σχετίζεται κυρίως με πραγματικές διαφορές μεταξύ των πληθυσμών. Στη μετα-ανάλυση που προέκυψε από τα τρία στοιχεία Κλίμακα μοναξιάς UCLA για ηλικιωμένους 52-56 χρόνων, τα επίπεδα μοναξια σε Αγγλία, Πολωνία, Ισπανία και ΗΠΑ κυμαίνονται από 9% έως 19%. Μια πέμπτη χώρα, η Φινλανδία, είχε αναφερόμενο επιπολασμό 5,9%.
Απογοητευτικά τα ευρήματα και άλλων μελετών
Μία πρόσφατη αμερικανική έρευνα είχε συμπεράνει ότι έως το 1/3 του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες βιώνει περιστασιακά μοναξιά, ενώ για 1 στους 12 ανθρώπους η μοναξιά είναι μόνιμη και τόσο έντονη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που προσπαθεί να εκτιμήσει πόσο εκτεταμένη είναι η μοναξιά σε παγκόσμιο επίπεδο και να κάνει συγκρίσεις.
Μετά από μετα-ανάλυση ανάλυση των δεδομένων εκτιμάται ότι στους εφήβους 12 έως 17 ετών η μοναξιά κυμαίνεται από 9,2% στη Νοτιοανατολική Ασία έως 14,% στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δηλαδή σχεδόν 1 στα 7 παιδιά. Δείτε τον παρακάτω χάρτη
Για τους ενήλικες διαπιστώθηκε ένα χάσμα στην Ευρώπη, καθώς στις βόρειες χώρες η μοναξιά εκτιμήθηκε στο
- 2,9% των νεαρών ενηλίκων,
- 2,7% των μεσηλίκων και
- 5,2% των ηλικιωμένων,
Έναντι πολύ υψηλότερων ποσοστών στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (7,5%, 9,6% και 21,3%, αντίστοιχα).
Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η πανδημία Covid-19 επιδείνωσε περαιτέρω το πρόβλημα της μοναξιάς. Ενώ, τόνισαν ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται πλέον ως σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, που απαιτεί συντονισμένες παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια της ζωής.
«Πέρα από το ψυχικό βάρος η μοναξιά κοστίζει στους ανθρώπους και στις κοινωνίες, γι αυτό και θα πρέπει να θεωρηθεί πολιτική προτεραιότητα» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου