Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε, ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά στο Ιόνιο.
«Δικαίωμα, το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, σε χρόνο που η ίδια θα επιλέξει, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η επέκταση των υδάτων προς Δυσμάς στέλνει αναπόφευκτα σαφές μήνυμα και προς Ανατολάς. «Δείχνει πως η βία δεν παράγει δίκαιο», όπως είπε, «αρκεί η ηγεσία των γειτόνων να εγκαταλείψει τον μονόλογο των απαιτήσεων και να προσέλθει σε διάλογο». «Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την διάφορα μας την Τουρκία αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων» είπε.
Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, καθώς επίσης ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με στόχο να συζητήσει το ζήτημα για το οποίο διαφωνεί, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, με ελπίδα αλλά και με μηδενική αφέλεια. Επανέλαβε ότι εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και δεν ακολουθήσει την διεθνή νομιμότητα, τότε υπάρχει πάντα η προοπτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι εκτός των άλλων, υπάρχει και η ανάλογη αποφασιστική στάση των ΗΠΑ, με συνέπειες όχι μόνο γεωπολιτικές αλλά και οικονομικές.
Τόνισε οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο, καθώς και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια συνολική προσέγγιση που θα μπορέσει να λύσει κι άλλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό. «Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε να αμφισβητεί διεθνείς κανόνες και συμβάσεις», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να συμφωνήσει, θα ακολουθήσει η προσφυγή στα διεθνή όργανα.
Συνέδεσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά στο Ιόνιο με την ενεργητική διπλωματία που αφήνει πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα, με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Η χώρα έχει καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο.
Θύμισε ότι μόλις πρόσφατα ο αλβανός πρωθυπουργός δήλωνε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά από το 1947 η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10%.
Οι ελληνοαμερικάνικοι δεσμοί θα είναι πιο ισχυροί
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας πως πρόκειται για έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν. Έμπειρος πολίτικος που γνωρίζει την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της. Πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί είμαι σίγουρος πως θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ».
«Η χώρα βαδίζει με μικρά αλλά προσεκτικά βήματα»
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και αναφορά στην εξέλιξη της πανδημίας. «Η χώρα βαδίζει με μικρά αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο βάσει του οποίου τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 7 ημερών θα καθορίζει τις επόμενες κινήσεις. Έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασθέντες. Από σήμερα αυξάνονται τα σημεία όπου γίνονται εμβολιασμοί. Όλα αυτά γίνονται χωρίς ουρές. Από το Φεβρουάριο θα μπουν στη μάχη και 4 μεγάλα κέντρα εμβολιασμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο ρυθμός των εμβολιασμών στην χώρα μας θα ακολουθεί το ρυθμό της έλευσης εμβολίων στην χώρα μας».
Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που παρουσιάστηκε χθες, λέγοντας: «Δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά για απαλλαγή από προβλήματα στις ενδοευρωπαικές μετακινήσεις και στον τουρισμό. θα το θέσω αύριο στην Έκτακτη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ. θα ζητήσω επίσης την επίσπευση αδειοδότησης εμβολίων και θα ζητήσω να πιέσουμε την Pfizer να είναι συνεπής στις συμφωνίες που θα σημάνει ταχύτερο τερματισμό της πανδημίας».
Επόμενη προτεραιότητα το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων
«Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
«Δε νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη την Οικονομία. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Κλείνω με διδάγματα του 2020, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως φάρος για το 2021. Αυτά δεν είναι άλλα από την ενότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση. Σήμερα δεν διευρύνουμε μόνο την εθνική μας κυριαρχία αλλά και την εθνική μας ομοψυχία», είπε ολοκληρώνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.
Δείτε live:
1 σχόλιο:
αντε και στη λιστα κικιλια
Δημοσίευση σχολίου