Πληθαίνουν οι ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο πως παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς που είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές του πλανήτη - ΗΠΑ, Ευρώπη, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Τουρκία, Ινδονησία -, το 2021 θα είναι μια εξίσου δύσκολη αν όχι χειρότερη χρονιά σε σχέση με το 2020 όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην Κίνα, όπου η επιδημία είχε σχεδόν εξαλειφθεί τους τελευταίους 8 μήνες, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται νέα έξαρση κρουσμάτων, η οποία και παρά τα αυστηρά lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, δείχνει να μην μπορεί ακόμα να ελεγχθεί, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Την ίδια στιγμή, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες κατηγορούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Κίνα ότι δεν έδρασαν με την απαιτούμενη ταχύτητα προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού πριν από έναν χρόνο.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 95.606.103 και οι νεκροί σε 2.041.932
• Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 24.078.773 και σε νεκρούς με 399.003
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 210.299 και τρίτη σε κρούσματα με 8.511.770
• Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 152.556 και τέταρτο το Μεξικό με 141.248
• Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 90.031 νεκρούς
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.574.330
• Πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.443.350, έκτη η Γαλλία με 2.972.889
• Έβδομη η Τουρκία με 2.392.963 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.390.102
• Ένατη η Ισπανία με 2.336.451 και δέκατη η Γερμανία με 2.059.382
Ανησυχία για το β’ κύμα κορωνοϊού στην Κίνα – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων από το Μάρτιο
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Κίνα για το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο και για 7η συνεχόμενη ημέρα αναφέρθηκαν περισσότερα από 100 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 118 νέες μολύνσεις, αριθμός που συνιστά νέο ημερήσιο ρεκόρ από τον περασμένο Μάρτιο.
Τα 106 από τα 118 κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και τα 43 διαγνώστηκαν στην επαρχία Τζιλίν, στην οποία και εκεί αναφέρθηκαν τα περισσότερα κρούσματα.
35 κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο , ενώ η επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ κατέγραψε 27.
Σε lockdown 28 εκατομμύρια πολίτες
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την περαιτέρω διασπορά του ιού, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλλει lockdown σε τουλάχιστον τρεις πόλεις με πληθυσμό 28 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Την ίδια στιγμή, ενώ αρκετές πόλεις στον βορρά κάνουν μαζικά τεστ για τον SARS-CoV-2, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μολύνσεις που δεν έχουν εντοπιστεί ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέο κύμα της πανδημίας ενόψει του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, ο οποίος φέτος αρχίζει στα μέσα Φεβρουαρίου.
Εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν με αφορμή τον εορτασμό του σεληνιακού νέου έτους.
Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις ενόψει της περιόδου της γιορτής και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις, ειδικά γαμήλιες τελετές.
Ο σούπερ μεταδότης
Το ξέσπασμα στην Τζιλίν με βάση την ινχηλάτηση των κινεζικών υγειονομικών, οφειλόταν σε πλανόδιο πωλητή που πήγε στην επαρχία από τη γειτονική Χεϊλονγκτζιάνγκ, όπου είχε εντοπιστεί νωρίτερα σωρεία κρουσμάτων.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται επί του παρόντος 1.387 ασθενείς με την COVID-19 (+86 σε σχέση με την προηγουμένη), οι 61 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+18).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.635 επί συνόλου 89.454 μολύνσεων.
ΗΠΑ: Μια ανάσα από τους 400.000 νεκρούς λόγω covid – Εφιαλτικές προβλέψεις για Φεβρουάριο
Μια ανάσα από τους 400.000 νεκρούς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ, τη στιγμή που υπάρχουν εφιαλτικές προβλέψεις για άλλα 100 χιλ. θύματα μέσα στον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 137.000 νέα κρούσματα και 1.381 θάνατοι.
Πρόκειται για αριθμούς που είναι εξαιρετικά μειωμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όταν και αναφέρονταν καθημερινά περισσότερα από 200 χιλ. κρούσματα και πάνω από 3.000 θανάτους.
Συνολικά τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 24 εκατομμύρια και οι θάνατοι κινούνται οριακά πάνω από τους 399.000.
Ενδεικτική πάντως της έντασης της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι η εκτίμηση της νέας επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) Rochelle Walensky, η οποία ανέφερε ότι μέσα στον επόμενο αναμένονται τουλάχιστον άλλοι 100.000 θάνατοι.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, αναφέρεται πως έχουν ήδη διατεθεί 31,2 εκατομμύρια εμβόλια ενώ έχουν χορηγηθεί σχεδόν 12,3 εκατομμύρια δόσεις.
Εν τω μεταξύ, από την Πέμπτη 21/1 αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στο Λος Άντζελες, κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια των Πολιτειακών Αρχών να επιταχύνουν το ρυθμό των εμβολιασμών στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία αποτελεί και την πλέον πληγείσα Πολιτεία των ΗΠΑ σε αυτό το β’ κύμα της επιδημίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η Καλιφόρνια μετρά περισσότερους από 33.000 θανάτους λόγω του κορωνοϊού.
Προς απόλυτο lockdown στην Γερμανία
Παρατείνονται τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, καθώς είναι ακόμα αδύνατο η επιδημία του κορωνοϊού να τεθεί υπό έλεγχο.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Γερμανίας, όπου σήμερα 19/1 η καγκελάριος Merkel αναμένεται να ζητήσει από τους πρωθυπουργός των γερμανικών κρατιδίων την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, που ενδεχομένως να οδηγήσει την χώρα και σε απόλυτο lockdown λόγω του κινδύνου για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.
Παράλληλα, στη Γερμανία αρχίζει πλέον να διατυπώνεται ανοιχτά πως ενδεχομένως το 2021 να είναι χειρότερο από το 2020 ενώ επισημαίνεται πως το εμβόλιο δεν θα έχει βοηθήσει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές πολιτικές διαφωνίες επί του θέματος, καθώς πολλοί πρωθυπουργοί εισηγούνται την χαλάρωση των μέτρων, λόγω κόπωσης της κοινωνίας
Σημειώνεται πως στη Γερμανία το lockdown έχει παραταθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Περιορισμοί παντού στην Ευρώπη
Περιοριστικά μέτρα όμως ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.
Η Αυστρία παρέτεινε το lockdown έως τις 24/1, η Γαλλία από τις 16/1 έχει θέσει σε εφαρμογή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, ενώ η Ολλανδία από τις 11/1 και για τρεις εβδομάδες θα έχει κλειστά καταστήματα και σχολεία.
Η Ιταλία, όπου από χθες έχει επιστρέψει στις τάξεις το 50% των μαθητών του λυκείου, έχει χωριστεί σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο ενώ σε lockdown είναι Ιρλανδία και Πορτογαλία, με την τελευταία να βλέπει το σύστημα υγεία της να είναι στο κόκκινο.
Την ίδια στιγμή, η Ισπανία ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να επιβάλλει ένα νέο εθνικό lockdown για να περιορίσει το γ’ κύμα της επιδημίας, προτιμώντας τα τοπικά περιοριστικά μέτρα, όπως π.χ. η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μ. Βρετανία: Χαλάρωση από τον Μάρτιο του 2021
Στη Μ. Βρετανία η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται από τον Μάρτιο του 2021 με τις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση να έχουν δώσει το κύριο βάρος στους εμβολιασμούς.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός, στη Μ. Βρετανία πραγματοποιούνται πλέον 140 εμβολιασμοί το λεπτό, ενώ εκτιμάται ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 4 εκατομμύρια Βρετανοί.
Στόχος της κυβέρνησης Johnson είναι έως τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουν εμβολιαστεί περίπου 14 εκατομμύρια πολίτες.
Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, οι περιορισμοί θα αίρονται στις περιοχές όπου μειώνονται οι θάνατοι και οι νοσηλευόμενοι ενώ παράλληλα θα αυξάνεται το ποσοστό του εμβολιασμού.
Ινδία: Πάνω από 381.000 εμβολιασμοί σε 3 ημέρες – Αποκλιμακώνεται η επιδημία
Περισσότεροι από 381.000 εμβολιασμοί κατά της covid έχουν πραγματοποιηθεί σε διάστημα τριών ημερών στην Ινδία, όπου η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τους περισσότερους από 381.000 εμβολιασμούς, έχουν καταγραφεί παρενέργειες σε 580 ανθρώπους με την πλειοψηφία να αναφέρει πυρετό, πονόκεφαλο και ναυτία.
Παράλληλα, έχουν αναφερθεί και δύο θάνατοι ανθρώπων ηλικίας 52 και 43 ετών μετά τον εμβολιασμό τους, αλλά οι Αρχές καθιστούν σαφές πως ο θάνατος τους δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον εμβολιασμό, αλλά οφείλεται σε υποκείμενα νοσήματά τους.
Σημειώνεται πως οι εμβολιασμοί γίνονται με την αξιοποίηση δύο εμβολίων που παράγονται στην Ινδία, του Covishield του Serum Institute of India (SII), δόσεις του οποίου διανέμονται σε όλα τα ινδικά ομόσπονδα κράτη, καθώς και του Covaxin της Bharat Biotech International Limited, που είναι διαθέσιμο ως τώρα μόνο στα 12 κρατίδια.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην Ινδία, καθώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.064 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα, τα κρούσματα ανέρχονται σε 10.581.837, αποτελώντας παγκοσμίως τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό.
Εμβολιασμοί και στην Παλαιστίνη με το ρωσικό Sputnik
Εμβολιασμοί πάντως αναμένεται να αρχίσουν από σήμερα και στην Παλαιστίνη με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Εντός της ημέρας αναμένεται η Παλαστινιακή Αρχή να λάβει 5.000 φιαλίδια του εμβολίου.
Τα εμβόλια θα μεταφέρει εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μέσω της Ιορδανίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα το ρωσικό εμβόλιο έλαβε «έγκριση για έκτακτη χρήση» από το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, προκειμένου να χορηγηθεί σε όσους ζουν στα παλαιστινιακά εδάφη.
Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική
Στο κόκκινο παραμένει η Λατινική Αμερική καθώς τα περισσότερα κράτη της περιοχής πλήττονται από το β’ κύμα της επιδημίας από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Στη Βραζιλία, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 23.671 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 452 θάνατοι.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 210.299 νεκρούς επί συνόλου 8.511.770 μολύνσεων.
Την ίδια στιγμή στην Χιλή που μετρά 17.547 νεκρούς επί συνόλου 673.750 μολύνσεων, οι επιστήμονες εισηγούνται στην κυβέρνηση να λάβει περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις και να καταρτίσει σχέδια για επιβολή lockdown σε διάφορες πόλεις προειδοποιώντας για την έλευση ενός δεύτερου και δριμύτερου κύματος της επιδημίας.
Εν τω μεταξύ, στην Κολομβία ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Άμυνας νοσηλεύεται με βαριά συμπτώματα της covid σε ΜΕΘ
Η Κολομβία μετρά περισσότερα από 1,9 εκατ. κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 48.600 θανάτους.
Τα παιδιά κάτω των 12 ετών φέρουν το 1/16 του ιικού φορτίου των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών
Στη διαπίστωση ότι το ιικό φορτίο στα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι κατά μέσο όρο το ένα δέκατο έκτο (1/16) του ιικού φορτίου των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών καταλήγει ολλανδική επιστημονική μελέτη.
Τα ευρήματα της έρευνας, της μεγαλύτερης του είδους της διεθνώς μέχρι σήμερα, συνάδουν με τα πορίσματα άλλων μελετών ότι τα παιδιά παίζουν περιορισμένο ρόλο στην μετάδοση του κορωνοϊού και στην εξάπλωση της πανδημίας Covid-19, στο μέτρο που το χαμηλότερο ιικό φορτίο καθιστά κάποιον λιγότερο μεταδοτικό.
Από την άλλη, σύμφωνα με τους Ολλανδούς επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid), τα οποία είναι λιγότερο ευαίσθητα από τα μοριακά (PCR), πιθανότατα είναι λιγότερο ευαίσθητα στα παιδιά από ό,τι στους μεγάλους.
Τα ούτως ή άλλως λιγότερο ακριβή γρήγορα τεστ μπορεί είναι ακόμη λιγότερο ακριβή, όταν χρησιμοποιούνται σε παιδιά και γενικότερα σε άτομα με χαμηλό ιικό φορτίο.
Η βασική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία και στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2.
Τα παιδιά κάτω των 12 ετών έχουν σαφώς χαμηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τους ενήλικες, άσχετα με το φύλο τους ή τη διάρκεια των συμπτωμάτων τους, όταν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
Κατά προσέγγιση, τα παιδιά Δημοτικού έχουν 16 φορές μικρότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τους ανθρώπους 80 ετών και άνω.
Εμπειρογνώμονες: Καθυστέρησαν ΠΟΥ και Κίνα να σημάνουν συναγερμό για τον Covid-19
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Κίνα θα μπορούσαν να είχαν ενεργήσει ταχύτερα στην αρχή της επιδημίας της Covid-19, κατέληξαν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αρμόδιοι να αξιολογήσουν την παγκόσμια απάντηση στην επιδημία, για τους οποίους η εξάπλωση του ιού επωφελήθηκε από μια «κρυμμένη σε μεγάλο βαθμό επιδημία», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021.
Στη δεύτερη αναφορά της που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη 19 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων υπογραμμίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αρχική χρονολογία της πρώτης φάσης της επιδημίας, διαπιστώνεται ότι θα ήταν δυνατό να υπάρξει ταχύτερη δράση βάσει των πρώτων ενδείξεων».«Είναι σαφές για την ανεξάρτητη Ομάδα ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο αυστηρά από τις τοπικές και εθνικές κινεζικές αρχές τον Ιανουάριο», αναφέρει. Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν επίσης τη βραδύτητα του ΠΟΥ να συγκαλέσει την επιτροπή έκτακτης ανάγκης στην αρχή της πανδημίας και τις επιφυλάξεις του να κηρύξει κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Δεν αντιλαμβανόμαστε σαφώς γιατί δεν συνεδρίασε πριν από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ούτε γιατί δεν μπόρεσε αμέσως να συμφωνήσει στη δήλωση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα» γράφουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου