Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

50 εκπληκτικές νέες εικόνες του Διαστήματος, που κυκλοφόρησαν για την επέτειο του Τηλεσκοπίου Hubble.

 Τον Απρίλιο του 1990, το Σύμπαν μας "άνοιξε" με έναν εντελώς νέο τρόπο,με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που δημιουργήθηκε ποτέ.



Παρόλο που το όργανο ξεκίνησε με μια ανώμαλη εκκίνηση , ο Hubble, από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, λειτουργεί για τρεις ολόκληρες δεκαετίες. Και, για τον εορτασμό αυτού του θαυμάσιου ορόσημου, η NASA μόλις μας έδωσε διαστημικό πλούτο: 50 πρόσφατα επεξεργασμένες εικόνες αντικειμένων από τον κατάλογο Caldwell , που κυκλοφόρησαν στο κοινό για πρώτη φορά.

Τα κοσμικά αντικείμενα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτό που κάνει τον κατάλογο Caldwell ξεχωριστό είναι ότι περιέχει μόνο αντικείμενα που μπορούν να παρατηρηθούν από τους αστρονόμους της αυλής. Πιάστε ένα τηλεσκόπιο (ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δύο μάτια σας) και μπορείτε να βρείτε αυτά τα αντικείμενα για τον εαυτό σας στον νυχτερινό ουρανό.

Ο κατάλογος Caldwell, που συντάχθηκε από τον ερασιτέχνη αστρονόμο και συγγραφέα Sir Patrick Alfred Caldwell-Moore, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1995 στο Sky & Telescope , προοριζόμενος ως συμπλήρωμα του καταλόγου Messier 110 αντικειμένων που συνέταξε ο Γάλλος αστρονόμος Charles Messier τον 18ο αιώνα.

ngc55 acs1 νέος τελικός flatcropGalaxy NGC 55, επίσης γνωστό ως Caldwell 72. ( NASA, ESA, R. de Jong, G. Illingworth, επεξεργασία από τον Gladys Kober )

Ο Μεσιέ, διάσημα, συνέταξε τον κατάλογό του από απογοήτευση. Ενδιαφερόταν να βρει κομήτες. Ο κατάλογος ήταν μια λίστα ενοχλητικών πραγμάτων που δεν ήταν κομήτες, και αυτό θα μπορούσε επομένως να αγνοηθεί με ασφάλεια από τους κυνηγούς κομήτη.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αποδείχθηκε μια πραγματικά χρήσιμη λίστα φωτεινών στόχων για να ερευνήσουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι, όπως νεφελώματα, συστάδες αστεριών και κοντινούς γαλαξίες.

82Σύμπλεγμα αστεριών NGC 6193 ή Caldwell 82. ( NASA, ESA και J. Maiz Apellaniz · επεξεργασία από τον Gladys Kober )

Ο κατάλογος Caldwell, που περιέχει 109 αντικείμενα, αποτελείται από 28 νεφελώματα, 46 σμήνη και 35 γαλαξίες που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο Messier, αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για όσους απολαμβάνουν να βλέπουν στον ουρανό τη νύχτα.

Υπάρχει χαρά να βρίσκετε αυτά τα αντικείμενα μόνοι σας, και να τα βλέπετε, έτη φωτός μακριά, με τα μάτια σας. Υπάρχει επίσης χαρά συγκρίνοντας τις δικές σας παρατηρήσεις με αυτό που έχει δει το Χαμπλ με το πολύ πιο ισχυρό «μάτι» του. Και, λοιπόν, είναι υπέροχα.

Τριάντα αντικείμενα Caldwell εμφανίζονται στις 50 νέες εικόνες της NASA, με ορισμένα αντικείμενα να εμφανίζονται σε περισσότερες από μία εικόνες.

καλντγουελ 45Σπειροειδής γαλαξίας Caldwell 45 ή NGC 5248. ( NASA, ESA, J. Lee και A. Filippenko, επεξεργασία από τον Gladys Kober )

Λόγω του λεπτομερούς οπτικού πεδίου του Χαμπλ, μερικές από τις εικόνες του δεν καταγράφουν το σύνολο ενός αντικειμένου Caldwell, μερικές φορές αντίθετα μεγεθύνονται σε συστάδες νεαρών αστεριών στην αγκαλιά ενός σπειροειδούς γαλαξία, αστέρια στα περίχωρα ενός σμήνους ή αστέρι ζόμπι στην καρδιά ενός νεφελώματος ", έγραψε η Vanessa Thomas του Goddard Space Flight Center της NASA στον ιστότοπο της NASA .

"Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, ένα μωσαϊκό παρατηρήσεων του Χαμπλ συγκεντρώνεται για να δημιουργήσει ένα πλήρες ή σχεδόν πλήρες πορτρέτο του ουράνιου θαύματος."

Συνολικά, ο κατάλογος Caldwell του Hubble - που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 - περιλαμβάνει τώρα 87 από τα 109 αντικείμενα του Caldwell. Το διαστημικό τηλεσκόπιο δεν έχει αγνοήσει ούτε τον κατάλογο Messier. Το Hubble έχει απεικονίσει 96 από τα 110 αντικείμενα του Messier. Κάθε αντικείμενο και στους δύο καταλόγους περιλαμβάνει έναν οδηγό προβολής για το πώς να το δείτε στον ουρανό. 

coalsack acs1 hpfinalCoalsack Nebula ή Caldwell 99. ( NASA, ESA και R. Sahai, επεξεργασία από τον Gladys Kober )

Μαζί, οι δύο συλλογές περιέχουν μερικές από τις πιο όμορφες εικόνες του χώρου γύρω μας - μια εκπληκτική περιήγηση στα θαύματα του σύμπαντος.

Και μια απόλυτη απόδειξη για τον ανεκτίμητο θησαυρό του Χαμπλ αποδείχθηκε.

Μπορείτε να δείτε πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες στην πλήρη συλλογή Caldwell και στη συλλογή Messier  στον ιστότοπο της NASA..

Δεν υπάρχουν σχόλια: