Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Προσωπικός αριθμός και ψηφιακές υπογραφές- Στη Βουλή ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης 



Ο προσωπικός αριθμός του πολίτη και οι ψηφιακές υπογραφές είναι μερικές από τις αλλαγές που φέρνει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης.   Ακόμη, μεταξύ άλλων με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη καθιερώνεται η ψηφιακή θυρίδα κάθε πολίτη και κάθε φορέα στο gov.gr και ρυθμίζονται με σαφήνεια ζητήματα ηλεκτρονικών σφραγίδων και υπογραφών.   

Το νομοσχέδιο κινείται σε τρεις άξονες, εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Συγκεκριμένα, ρυθμίζει νομοθετικά ζητήματα που μέχρι τώρα παρέμεναν σε εκκρεμότητα, ενοποιεί τη βασική νομοθεσία 20 και πλέον ετών αναφορικά με την ψηφιακή διακυβέρνηση και ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο δυο ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την ψηφιακή προσβασιμότητα και τα ανοιχτά δεδομένα.   

Σε ότι αφορά τον Προσωπικό αριθμό, αυτός θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες και θα διαθέτει 12 ψηφία, τα 9 από τα οποία θα είναι του ΑΦΜ. «Τελικά δεν θα είναι ο ΑΦΜ, αλλά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου συν τρία αριθμητικά ψηφία που θα προστεθούν στην αρχή, θα μπαίνουν μπροστά», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στο ΑΠΕ. 

Ο Προσωπικός Αριθμός θα αποτελεί στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται με τους φορείς του δημοσίου. 

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι ο Προσωπικός Αριθμός:    

«θα αποτελεί στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται με τους φορείς του δημόσιου τομέα. 

Η επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων πραγματοποιείται με τον συνδυασμό του Π.Α. και των στοιχείων φυσικής ή ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Η χρήση αποκλειστικά και μόνο του Π.Α. δεν συνεπάγεται την ολοκλήρωση της επαλήθευσης της ταυτότητας του φυσικού προσώπου ούτε την παροχή δημοσίων υπηρεσιών προς αυτό. 

Ως εκ τούτου, ο Π.Α. αποτελεί στοιχείο αναγκαίο αλλά όχι επαρκές για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων. Με την καθιέρωση του προσωπικού αριθμού γίνεται μια μεγάλη τομή στη διαδικασία απλοποίησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών ταυτοποίησης του κάθε φυσικού προσώπου. 

Διευκολύνεται και απλοποιείται έτσι η διαλειτουργικότητα των διαφορετικών ψηφιακών συστημάτων του δημόσιου τομέα, δεδομένου ότι στο άμεσο μέλλον ο Π.Α. θα αποτελεί τον μοναδικό αριθμό που θα καλείται να χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών του με δημόσιους φορείς».   

Οι ψηφιακές υπογραφές   

«Έχουμε ένα νέο πλαίσιο για τις ψηφιακές υπογραφές, το οποίο είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι έρχεται η ψηφιακή υπογραφή περισσότερο στην ζωή μας. Θα έρθει με τις νέες ταυτότητες οι οποίες σε λιγότερο από δυο χρόνια θα αρχίσουν να εκδίδονται και η κάθε νέα ταυτότητα θα περιλαμβάνει ψηφιακή υπογραφή για τον κάθε Έλληνα πολίτη. 

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα αναφέρει πότε χρησιμοποιούμε την ψηφιακή υπογραφή, πώς λειτουργεί. 

Είναι πολύ καίριο να είναι σαφές το πλαίσιο του πότε ισχύει η ψηφιακή υπογραφή και ποιοι είναι οι κανόνες που την διέπουν», δήλωσε ακόμη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.   

Σχετικά με το 5G, η παρέμβαση περιλαμβάνει την ίδρυση του ταμείου Φαιστός. «Το μεγάλο κενό στη συζήτηση για το 5G δεν είναι δημοπρασία των συχνοτήτων, αλλά η ανάπτυξη του σχετικού οικοσυστήματος, δηλαδή να υπάρξουν επαρκείς εταιρείες οι οποίες θα αξιοποιήσουν αυτές τις συχνότητες και θα παρέχουν μεγάλες υπηρεσίες στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.   

Έτσι, το Δημόσιο, συνέχισε, από τη μία δεσμεύει κάποιες συχνότητες τις οποίες δεν δημοπρατεί και τις οποίες παραχωρεί για ερευνητικούς σκοπούς ή για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. «Υπάρχει κι ένα δεύτερο κομμάτι, το οποίο είναι ότι το Δημόσιο έρχεται και παρεμβαίνει δημιουργώντας ένα εξειδικευμένο ταμείο, το πρώτο στον κόσμο, το οποίο θα επενδύει μόνο στην ανάπτυξη συχνοτήτων 5G», πρόσθεσε.   

Όσο για το Fiber To The Home, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι και για περιοχές χαμηλής όχλησης θα ισχύει το πλαίσιο που εφαρμόζεται σήμερα για τα δίκτυα φυσικού αερίου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης (θα χρειάζεται απλή γνωστοποίηση) από τους δήμους. 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: