Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει για τον Ανδρέα Κονιάκο - Η επίσκεψή του στην Αγία Ευθυμία


Ο αείμνηστος Ανδρέας Κονιάκος, χωρίς να σπουδάσει ποτέ, ασχολήθηκε με τη θεωρητική φυσική και έγραψε μικρά βιβλία με επιστημονικό περιεχόμενο, τέτοιο που εντυπωσίασε πολλούς επιστήμονες και διανοούμενους της τότε εποχής, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Όπως εκείνοι είπαν και έγραψαν στα αφιερώματά τους για εκείνον, προέβλεψε σημαντικά πράγματα στο σύμπαν πριν ακόμη αυτά ανακαλυφθούν πειραματικά από τους επιστήμονες. Μίλησε για τις μελανές οπές, για την αντιύλη και την αντι-εντροπία στο σύμπαν, για το πλήθος των διαστάσεων, την ενοποιημένη θεωρία κι άλλα πολλά. Γι’ αυτό αποκαλούνταν και ήταν μια “ιδιοφυΐα”.
Ο Ανδρέας στη συνέχεια έγραψε καταπληκτικούς στίχους και κείμενα τέτοια που προκάλεσαν τον θαυμασμό των διαχρονικά κορυφαίων των ελληνικών γραμμάτων: Του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου, των κορυφαίων μουσικών Μάνου Λοΐζου, Απόστολου Καλδάρα και βέβαια του Μίκη Θεοδωράκη που τον τίμησε με την ιδιαίτερη φιλία του. Μεταξύ του Ανδρέα Κονιάκου και του Μίκη Θεοδωράκη είχε αναπτυχθεί μια βαθιά σχέση. Ο Μίκης εκτιμούσε απεριόριστα τον Ανδρέα. Δείγμα αυτής της εκτίμησής του είναι και η παρακάτω επιστολή η οποία δημοσιεύθηκε στα ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ (φύλλο 3/Δεκέμβριος 1991):
«Άκουσα για τον Ανδρέα Κονιάκο πολύ παλιά, όταν περιόδευα στην περιοχή της Άμφισσας. Πέρασα κι από το χωριό του, στην αγία Ευθυμία ώσπου κάποτε τον γνώρισα. Παιδί κι εγώ της ελληνικής επαρχίας συμπάσχω με όλους τους προικισμένους και τους ταλαντούχους που παλεύουν απεγνωσμένα, έως ότου τους συνθλίψει η μιζέρια της ρηχής επαρχιακής ζωής και η αδιαφορία της Πολιτείας.
Τί είναι τέλος πάντων το φαινόμενο Κονιάκος; Ένας αγαθός, ένας άκακος τρελός ή ένα μεγάλο μυαλό χαμένο πίσω από τη μιζέρια της σύγχρονης εθνικής μας ζωής; Ας το θεωρήσουμε, εμείς, σαν ένα από τα φαινόμενα της πνευματικής δύναμης που ακούραστα γεννά και ξαναγεννά ο λαός μας, ένα μυαλό που λειτουργεί διαισθητικά και συλλαμβάνει στο χώρο της Φυσικής φαινόμενα και σχέσεις αδιανόητες για κάποιον που δεν έχει επιστημονικά εφόδια. Που μίλησε θα ’λεγα, πρώτος, για την «αντι-ύλη» στο Σύμπαν και για τις «μαύρες τρύπες» του Διαστήματος, δηλαδή φαινόμενα που επιβεβαιώθηκαν από τη σύγχρονη επιστήμη.
Τί άλλο μπορώ να προσφέρω εξόν από την αγάπη μου και την ηθική συμπαράστασή μου; Να ευχηθώ κάποτε η Πολιτεία να μπορέσει να ενδιαφερθεί χειροπιαστά μαζί του;».
Η επικοινωνία του Ανδρέα με τον Μίκη συνεχίσθηκε. Συχνά ο Ανδρέας επισκεπτόταν τον Μίκη στο εξοχικό του στο Βραχάτι. Στις 22 Αυγούστου του 1993 ήταν η σειρά του Μίκη να επισκεφτεί τον Ανδρέα στην Αγία Ευθυμία, αυτή τη φορά οικογενειακώς. Συνοδευόταν από την σύζυγό του Μυρτώ, τον γιο του Γιώργο με τη σύζυγό του και την κόρη τους Μυρτώ και τον εγγονό του Μίκη (τζούνιορ) από την κόρη του Μαργαρίτα. Οι δυο οικογένειες πέρασαν μαζί όλη την ημέρα. Ο Ανδρέας ανέπτυξε τις θεωρίες του στα μέλη της οικογένειας του Μίκη αλλά και τραγούδησε μοναδικά τα τραγούδια του Μίκη εντυπωσιάζοντας όλους.
Δημοσιεύουμε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Μίκη στην Αγία Ευθυμία. Στην πρώτη είναι οι δυο τους. Στην άλλη μαζί με την οικογένεια του Μίκη διακρίνεται και ο πατέρας του Ανδρέα (Ευθύμιος Κονιάκος) και ο τ. Δήμαρχος Ιτέας Νίκος Εμμανουήλ.
Ακριβώς στην επέτειο ενός χρόνου από την επίσκεψή του στην Αγία Ευθυμία, ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε το παρακάτω μήνυμα το οποίο δημοσιεύθηκε στα ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ (φύλλο 14/Σεπτέμβριος 1994):
Με τον Ανδρέα Κονιάκο με συνδέουν βαθείς ψυχικοί-πνευματικοί-και προσωπικοί δεσμοί. Είναι για μένα η προσωποποίηση της ξεχασμένης ελληνικής επαρχίας-αυτής της μήτρας του ελληνικού έθνους- που, όπως πάντα, συντηρεί στον κόρφο της τα άγια των αγίων της Ρωμιοσύνης.
Έτσι αποφάσισα πέρσυ (1993) να επιχειρήσω ένα «προσκύνημα» -οικογενειακώς- στα άγια χώματα της λεβεντογέννας της Ρούμελης. Στην Αγία Ευθυμία. Στο σπίτι του Ανδρέα. Είχα την τύχη να γνωρίσω τη μάννα του και τον πατέρα του και να δοκιμάσουμε όλοι την πατροπαράδοτη φιλοξενία του Ανδρέα, της οικογενείας του και των φίλων του. Οι στιγμές αυτές έμειναν για πάντα γραμμένες στις μνήμη μας.
Μ’ αυτό το σύντομο σημείωμα στέλνω έναν εγκάρδιο χαιρετισμό στα βουνά και τους ανθρώπους που τους έλαχε η βαρειά μοίρα να στηρίζουν τα θεμέλια της κακορίζικης πατρίδας.
Με αγάπη και ευχές
Μίκης Θεοδωράκης
Βραχάτι 22-8-94
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Ανδρέα πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ανδρέας Κονιάκος ήταν άνθρωπος μέγας, με καλοσύνη στην ψυχή του σαν να ήταν μικρό παιδί.
ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ