Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης περιέχει όλα τα συστατικά της συνταγής που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε κρίση
Ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό του τρόπου που αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι οι διατάξεις του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, καθότι φαίνεται πως ήρθε καθυστερημένα προκειμένου να οδηγήσει σε λογιών - λογιών... εξυπηρετήσεις.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη σπεύσει να κάνει κριτική για μια σειρά βασικά ζητήματα εκτιμώντας πως το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης περιέχει όλα τα συστατικά της συνταγής που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε κρίση αδυνατώντας να διατηρήσει τη χώρα στην τροχιά της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ας δούμε όμως τα βασικά σημεία: Στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης να υπογράφει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, παρά την προφανή αναρμοδιότητά του και χωρίς κανέναν άλλον έλεγχο! Σαν να μην έφτανε αυτό, προκύπτει και φόβος του πειθαρχικού ελέγχου για τους δημοσίους υπαλλήλους, όταν έχουν να μελετήσουν πολύπλοκες υποθέσεις και μελέτες.
«Φιλικές» διατάξεις
Μάλιστα προβλέπει ότι η άπρακτη παρέλευση των ημερομηνιών αυτών, λόγω ευθύνης της διοίκησης, συνιστά επιβαρυντική περίσταση για την επιβολή πειθαρχικής ποινής τόσο για τον υπάλληλο όσο και για τον προϊστάμενο της εκάστοτε αδειοδοτικής ή γνωμοδοτικής υπηρεσίας. Επιπλέον ο υπουργός Ανάπτυξης έχει, επίσης, το δικαίωμα να υπογράφει αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως και χωροταξικές άδειες.
Από εκεί και πέρα προκύπτουν και πάρα πολλά άλλα κορυφαία ζητήματα, όπως ότι το πολυνομοσχέδιο έρχεται να επιδοτήσει κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα εξορύξεις, ταχυμεταφορές, delivery φαγητού, διανομή Τύπου κ.λπ., αλλά δεν έχουν καμία πολλαπλασιαστική επίδραση στην ελληνική οικονομία. Πολλώ δε μάλλον δεν συμμετέχουν στη δημιουργία πολλών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, όπως υποσχόταν προεκλογικά η Ν.Δ.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με τη γνωστοποίηση της διαδικασίας εξαγοράς της Forthnet / Nova από την Alter Ego, συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, προστέθηκε στο νομοσχέδιο (μετά τη διαδικασία της διαβούλευσης) η δυνατότητα επιδότησης της παραγωγής προγραμμάτων για τη συνδρομητική τηλεόραση, αλλά και το ραδιόφωνο.
Παραβίαση περιβαλλοντικής νομοθεσίας
Την ίδια ώρα, ως προς την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για τις βιομηχανικές δραστηριότητες, δεν θα απαιτείται πλέον έγκριση εγκατάστασης για τις δραστηριότητες που εγκαθίστανται, εκσυγχρονίζονται ή επεκτείνονται σε περιοχές στις οποίες καθορίζονται χρήσεις γης βιομηχανίας - βιοτεχνίας, με βάση τον πολεοδομικό σχεδιασμό οποιουδήποτε επιπέδου. Οι δραστηριότητες αυτές υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης.
Με απλά λόγια, παύουν να ισχύουν οι περιορισμοί που αφορούν τις οχλούσες χρήσεις στις πόλεις. Ως εκ τούτου, μια χημική βιομηχανία -επί παραδείγματι- θα μπορεί να εγκατασταθεί κοντά σε κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι το οποίο φέρεται να παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία και την προστασία της εργασίας.
Έλεγχος από τον ελεγχόμενο;
Καταργεί το μητρώο ελεγκτών και την κλήρωση για την επιλογή τους για τον έλεγχο κάθε έργου. Δεν είναι ακόμα σαφές αν οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τους ελέγχους θα επιλέγονται ακόμα και από τον ίδιο τον ελεγχόμενο.
Πηγή: Η Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου