Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Έλλη Κοτσάνου: «Πως πραγματικά μπορεί να λειτουργήσει η Παρνασσίδα ως ΕΠΚ»



Για τη διατήρηση της Ελεγχόμενης Περιοχής Κυνηγίου στην Παρνασσίδα αποφάσισε κατά πλειοψηφία του δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δελφών στην πρόσφατη συνεδρίασή του, προσπαθώντας πλέον να πείσει την πολιτεία πως η κατάργηση που προωθείται δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δήμου, ο οποίος σε παλιότερη απόφασή του είχε πει και αυτό ναι στην κατάργηση, πλέον οι προϋποθέσεις βοηθούν στη διατήρηση της ΕΠΚ, αναλύοντας μάλιστα το σκεπτικό του επ’ αυτού.



Στο ρεπορτάζ του συγκεκριμένου συμβουλίου και στην παράθεση των όσων ειπώθηκαν, αναφέραμε μεταξύ άλλων και τη θέση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και προέδρου ταυτόχρονα της επιτροπής τουρισμού, Έλλης Κοτσάνου, σημειώνοντας πως εστίασε στο ότι ο κυνηγετικός τουρισμός δεν αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην Ελλάδα, αλλά και στο ότι ο δήμος θα πρέπει να στραφεί σε άλλους τομείς του αντικειμένου. Σε συζήτηση που είχαμε μαζί της, στο πέρασμα των ημερών, το θέμα ετέθη και πάλι στο τραπέζι, με την ίδια να μας εξηγεί το πλήρες σκεπτικό της, έτσι όπως αναπτύχθηκε στη συνεδρίαση. Αφού και πάλι μας ξεκαθάρισε πως η ίδια είναι υπέρ της διατήρησης της ΕΠΚ, μας είπε ακόμα ότι η παρέμβασή της ήρθε ως συνέχεια του συσχετισμού που έγινε από συμβούλους της αντιπολίτευσης με την περιοχή της Καλαμάτας, η οποία έχει αναπτύξει το τομέα του τουρισμού, με εστίαση και στο κυνήγι. Κατά την ιδία δεν τίθεται σύγκρισης εκείνης με την περιοχή της Παρνασσίδας καθώς στη Μεσσηνία, με αφορμή την κατασκευή του Costa Navarino, έχει αναπτυχθεί ένα διεθνές δίκτυο επισκεπτών, το οποίο έχει και άμεση πρόσβαση, αλλά και πολύ περισσότερο κουλτούρα στο αντικείμενο του οικοτουρισμού, μιας και μιλάμε για τουρίστες από χώρες όπως η Ελβετία, η Αυστρία και η Αγγλία.



Κατά τη δική της άποψη η περιοχή του δήμου για την οποία γίνεται ο λόγος έχει μεν τα χαρακτηριστικά μιας περιοχής που μπορεί να προσελκύσει κόσμο λόγο του κυνηγιού, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα, ούτε με την κατάργηση της ΕΠΚ ούτε με τη διατήρησή της. Ως οπαδός της δεύτερης, σημειώνει πως θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή ανάλυση του τι σημαίνει η απόφαση που πήρε πρόσφατα ο δήμος, εξετάζοντας ταυτόχρονα και το πως οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να λειτουργήσει σωστά θα τηρηθούν, προς όφελος όλων των πλευρών. Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτω, θα έβλεπε, όπως μας είπε, θετικά τη δημιουργία μιας ΚΟΙΝΣΕΠ, η οποία θα αναλάβει μέρος του έργου, ώστε για παράδειγμα, σε μία παράμετρό του, να μιλάμε για μία ουσιαστική εκτροφή άγριων ζώων, τα οποία θα μπορούν να είναι και θηράματα ταυτόχρονα. Αυτό, κατέληξε, θα έχει και πραγματικές θέσεις εργασίας, αλλά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: