Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Το «σύμπτωμα» της Άμφισσας


Κήποι, αυλές και δημόσιοι χώροι της Άμφισσας φιλοξενούν το «The Symptom Projects», ένα πειραματικό φόρουμ με εκθεσιακές δραστηριότητες, στρογγυλές τράπεζες και κειμενικές παραγωγές



«Το «The Symptom Projects» είναι μια πλατφόρμα που στοχεύει στη διερεύνηση του «συμπτώματος» στην τέχνη. Το «σύμπτωμα», αυτή η σκοτεινή εμπειρία της λακανικής ψυχανάλυσης, το γλωσσικό συμβάν, που αναδύει το αδιάθετο ίχνος του πραγματικού, το αφανέρωτο ίχνος του πράγματος.

Συνεργαζόμενο με καλλιτέχνες, επιμελητές, θεωρητικούς και λογοτέχνες το «The Symptom Projects» γίνεται έτσι ένας τόπος σκέψης αλλά μαζί και ένα πειραματικό φόρουμ που με εκθεσιακές δραστηριότητες, στρογγυλές τράπεζες και κειμενικές παραγωγές επιχειρεί να διερευνήσει αυτό το αχαρτογράφητο απόθεμα που είναι όμως και η καταγωγική αναφορά του οποιουδήποτε έργου.

Η εκθεσιακή δραστηριότητα του The Symptom Projects» εξελίσσεται σε δύο εκθεσιακούς κύκλους. Τον κύκλο του the symptom που είναι κυρίως ετήσιες ομαδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και το κύκλο του es-optron που είναι μια σειρά ετήσιων πάλι φωτογραφικών εκθέσεων.

Οι εκθέσεις πλαισιώνονται κάθε φορά από συναντήσεις συγγραφέων και από παραστάσεις πειραματικής μουσικής» διαβάζουμε τα λόγια των Αποστόλη Αρτινού και Κώστα Χριστόπουλου, των ιθυνόντων της πρωτοβουλίας στη σχετική ιστοσελίδα.

Για ένατη χρονιά φέτος η πόλη της Άμφισσας φιλοξενεί μέσα σε κήπους, αυλές και δημόσιους χώρους της, τις εκθεσιακές δραστηριότητες της πρωτοβουλίας.

Χαρακτηριστική των παρουσιάσεων είναι η έκθεση 20 καλλιτεχνών με τίτλο “Τα δημώδη” που θα φιλοξενηθεί στην «οικία Πανουργιά» με διάρκεια από 14 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Από μια παλαιότερη παρουσίαση εκεί, υπό τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Δελφών, διαβάζω σχετικά για τον χώρο: «Μέρος ενός συνόλου κτιρίων που δεν υπάρχουν πια και είχαν τη μορφή τουρκικού σεράϊ, η οικία Πανουργιά χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα. Πρόσφατα αποκατεστημένo, το κτίριο πήρε την ονομασία του από τον οπλαρχηγό Πανουργιά, έναν από τους απελευθερωτές της Άμφισσας κατά την Επανάσταση, ο οποίος έζησε εκεί με την οικογένεια του»  
https://www.protothema.gr
                       

Δεν υπάρχουν σχόλια: