Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Υπόθεση Novartis ( του Σαράντη Μιχαλόπουλου )

ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Μετά την αποκάλυψη για τις αμοιβές που πήραν δικηγόρος και μάρτυρες που κατέθεσαν, αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια και στην Ελληνική Δικαιοσύνη, υπάρχουν ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.


 





Ήτανε κάποτε ένας δικηγόρος. Ένας από τους χιλιάδες που υπάρχουν. Ίσως λίγο διαφορετικός από πολλούς, ίσως όμως και αρκετά όμοιος με κάποιους άλλους. 

Έμαθε λοιπόν αυτός ο δικηγόρος ότι στις ΗΠΑ διεξάγεται έρευνα για τη NOVARTIS, μετά από καταγγελίες ανταγωνιστριών εταιριών. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος ήξερε ότι στις ΗΠΑ, αφενός προσφέρονται αμοιβές σε μάρτυρες που θα καταθέσουν στα πλαίσια τέτοιων ερευνών, αφετέρου δε ότι τέτοιες υποθέσεις σχεδόν πάντα καταλήγουν σε συμβιβασμό των εξεταζόμενων εταιριών με το αμερικανικό δημόσιο, καθώς οι τελευταίες, όταν έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους», προτιμούν να «κλείνουν» τις υποθέσεις πληρώνοντας ένα ποσό, παρά να μπλέκουν σε μακροχρόνιες αγωγές, που μπορεί να φέρουν στο φως και άλλα δυσάρεστα γι’ αυτές θέματα.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, σχεδόν πάντα προκύπτει ένα κέρδος για το αμερικανικό δημόσιο, έτσι, ώστε στη συνέχεια να καθίσταται βέβαιη και η αμοιβή μαρτύρων και δικηγόρων που «συνέβαλαν» στο στρίμωγμα των εταιριών, χωρίς να εξετάζεται αν αυτά που κατέθεσαν οι τελευταίοι ήταν αληθή ή όχι, μια και τελικά δεν γίνεται κάποια δίκη.

Σκέφθηκε λοιπόν αυτός ο δικηγόρος να βρει κάποιους υπαλλήλους της NOVARTIS και να τους προτείνει να καταθέσουν ότι και στην Ελλάδα η εταιρία λάδωνε κάποιους, ώστε να προτιμώνται τα προϊόντα της. Και για να τους πείσει, τους διαβεβαίωσε ότι, από τη μία μεριά οι μάρτυρες θα μείνουν ανώνυμοι (καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων), από την άλλη δε, η αμοιβή τους ήταν εξασφαλισμένη, λόγω του καθεστώτος συμβιβασμού που ίσχυε στις ΗΠΑ.

Έτσι, στήθηκε το σκάνδαλο NOVARTIS. Όχι πως δεν υπήρχε σκάνδαλο με την έννοια των λαδωμάτων, όχι όμως με τη μορφή που στη συνέχεια εξυφάνθηκε, με εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών. Και στην παγίδα του δικηγόρου έπεσαν σαν αρχάριοι Πρωθυπουργός, Υπουργοί και Στελέχη της τότε Κυβέρνησης, που μίλησαν για το "μεγαλύτερο σκάνδαλο ever" (ποιος δεν το θυμάται αυτό !).

Ήταν όμως "αρχάριοι" ; Ή συνειδητά «άρπαξαν την ευκαιρία», προκειμένου να πλήξουν και ίσως να εξοντώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους ;

Η απάντηση δόθηκε με τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Οι περισσότεροι πολιτικοί που παραπέμφθηκαν, απαλλάχτηκαν. Και κάποιοι για τους οποίους συνεχίστηκε η έρευνα, μάλλον δεν αντιμετωπίζουν θέμα δίωξης.

Ήρθε όμως σήμερα να κλείσει αυτός ο κύκλος, με την επίσημη επιβεβαίωση ότι ο εν λόγω δικηγόρος και οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» πήραν παχυλές αμοιβές. Και η μόνη απάντηση που δόθηκε από μέρους τους ήταν ότι «οι αμοιβές αυτές ήταν νόμιμες και φορολογήθηκαν κανονικά».

Η είδηση μάλλον θα περάσει στα «ψιλά», χωρίς συνέχεια, και σύντομα θα ξεχαστεί. Παρόλα αυτά, παραμένουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα : Τι γίνεται με εκείνο το "θα τους φτάσουμε μέχρι το τέλος", που κάποιοι από τους πολιτικούς που έμπλεξαν στην υπόθεση απείλησαν ότι θα κάνουν εναντίον αυτών που ψευδομαρτύρησαν ; Τι γίνεται με τους "μάρτυρες" και τα φοβερά στοιχεία που αποκάλυψαν ; Τι γίνεται με τις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους που "αποκάλυψαν" το σκάνδαλο ; Τι γίνεται με τους δικαστικούς λειτουργούν που "προστάτεψαν" τους μάρτυρες ; Τι γίνεται με αυτούς που έλεγαν "ας βάλουμε κάποιους φυλακή, για να τους τελειώνουμε" ;

Σιγά μη γίνει τίποτε.

Υστερόγραφο : Ο συγκεκριμένος δικηγόρος είναι σήμερα βουλευτής. 


Σαράντης Μιχαλόπουλος

 

Κάτοικος Ιτέας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άρα τον γνωρίζεις!! Μυστικό είναι;; Γιατί δεν τον ονοματίζεις;;

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ?? ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΡΠΑΞΕΙ ΠΟΤΕ??? ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ !!!

Ανώνυμος είπε...

Τον Π. Σαράκη πρώην βουλευτή Ελληνικής Λύσης - Βελόπουλος περιγράφει.