Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ

Πρώτος υπολογιστής που ξεπέρασε το φράγμα τού 1 exascale, ο νέος υπερυπολογιστής των ΗΠΑ, Frontier, εκθρόνισε τον ιαπωνικό Fugaku από την πρώτη θέση των ταχύτερων υπολογιστών παγκοσμίως.

Ο νέος υπερυπολογιστής των ΗΠΑ, Frontier, πέτυχε απόδοση 1,1 exaflops, ή 1 δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο.


Με θεωρητική απόδοση 2 exaflops, ο Frontier του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Rigde (ORNL) του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας πέτυχε απόδοση 1,1 exaflops, ή 1 δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια (1 ακολουθουμένο από 18 μηδενικά) πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο ή. Για σύγκριση, η απόδοση του πρώτου υπερυπολογιστή, Cray-1, που εμφανίστηκε στην αγορά το 1976, ήταν 160 εκατομμύρια flops.

Πρόκειται για εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα:

– Αν κάθε άτομο στον πλανήτη έκανε μια πράξη το δευτερόλεπτο, θα χρειάζονταν 4 χρόνια για γίνουν οι υπολογισμοί που κάνει ο Frontier σε ένα δευτερόλεπτο. 

– Το σύστημα αποθήκευσης αποθηκεύει 35 φορές τα δεδομένα της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. 

– Κάπου 27.000 λίτρα νερού κινούνται ανά λεπτό μέσω του συστήματος από τέσσερις αντλίες 350 hp, οι οποίες μπορούν να γεμίσουν μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων σε 30 περίπου λεπτά. 

Χάρη στην τεράστια υπολογιστική ισχύ του, ο Frontier θα επιτρέψει βελτιωμένες προσομοιώσεις πολύπλοκων φαινομένων που θα διευρύνουν τα όρια της γνώσης, από τα καρκινικά κύτταρα και την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι τους καινοφανείς αστέρες· και θα επιτρέψει την επεξεργασία ακόμη μεγαλύτερων μαζικών δεδομένων (big data), ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.

Πηγή: OAK RIDGE National Laboratory 

διαβάστηκε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: