Ο επενδυτής θα μπορεί να προβαίνει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης εγκατάστασης της μονάδας, εφόσον έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο απόκτησης της νόμιμης χρήσης της
Ρύθμιση «ανάχωμα» στις προσφυγές που απειλούν τις χωροθετήσεις έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) βάζει η κυβέρνηση, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «σκούπα» του ΥΠΕΝ το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στις Επιτροπές της Βουλής. Ουσιαστικά υιοθετεί μία από τις επιταγές της εργαλειοθήκης «REPowerEU» της Κομισιόν για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, η οποία συστήνει στα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν ότι οι ΑΠΕ υπηρετούν υπέρτατο δημόσιο συμφέρον ώστε η εγκατάστασής τους να προχωρά δίχως καθυστερήσεις.
Έτσι, μονάδες ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας – στις οποίες συμπεριλαμβάνονται επίσης τα έργα δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευής υποσταθμών, οδοποιίας, και γενικότερα κάθε κατασκευής που αφορά στην υποδομή, εγκατάσταση και λειτουργία τους – θα χαρακτηρίζονται ως «δημόσιας ωφέλειας» που εξυπηρετούν, εκτός των άλλων, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και έχουν θετικές επιδράσεις πρωταρχικής σημασίας για το περιβάλλον, ανεξάρτητα από τον φορέα υλοποίησής τους.
Επιπλέον, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι ο επενδυτής θα μπορεί να προβαίνει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης εγκατάστασης της μονάδας, εφόσον έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο απόκτησης της νόμιμης χρήσης της. Ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η απαλλοτριωμένη έκταση δεν θα μπορεί να καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του 20% επί της συνολικής έκτασης εγκατάστασης.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν θα ισχύει για δάση, δασικές ή άλλες εκτάσεις, εφόσον επιτρέπεται επί αυτών η εκτέλεση έργων, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου