Η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών και μεγαλύτερης επιφάνειας, έχει ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση των τιμών και το 2024. Η τάση αυτή αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη προτίμηση των επενδυτών για ποιοτικά και ευρύχωρα ακίνητα, καθώς και τη σταθερή αύξηση του ενδιαφέροντος για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, όπως προκύπτει από την ανάλυση στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η Elxis-At Home in Greece, η μέση τιμή πώλησης των εξοχικών κατοικιών έχει σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 44% τα τελευταία δύο χρόνια. Από τα 263.000 ευρώ το 2022, η μέση τιμή έχει ανέλθει στα 378.500 ευρώ. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση που καταγράφηκε μόνο το τελευταίο 12μηνο, φτάνοντας το 27,8%, σε σύγκριση με την αύξηση 12,5% της περιόδου 2022-2023.

Ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis, σημειώνει ότι φέτος η συνολική αξία των πωλήσεων έχει ξεπεράσει την επίδοση του προηγούμενου έτους. Παρά τον αριθμό πωλήσεων που παραμένει παρόμοιος με το 2023, οι περισσότερες εξοχικές κατοικίες πωλούνται πλέον σε μέσες τιμές γύρω από 350.000 ευρώ, έναντι των 300.000 ευρώ του περασμένου έτους.

Η Κρήτη αναδεικνύεται ως η πιο δημοφιλής περιοχή για εξοχικές κατοικίες, με μεγάλη ζήτηση και από άλλες περιοχές, όπως η Κέρκυρα και η Πρέβεζα. «Στις νότιες περιοχές της Κρήτης, κυρίως στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων, με θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος, παρατηρούμε την πιο έντονη ζήτηση από ξένους αγοραστές. Επίσης, η Κέρκυρα και η Πρέβεζα καταγράφουν αύξηση του ενδιαφέροντος, ιδίως για νέες κατασκευές», αναφέρει ο Γ. Γαβριηλίδης.

Η πρόσφατη επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει ότι, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, η οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη έχει αυξηθεί κατά 51,4% βάσει αριθμού αδειών, 57,3% βάσει επιφάνειας και 56,3% βάσει όγκου. Ειδικότερα, με βάση τις άδειες που έχουν εκδοθεί φέτος, αναμένονται 2.106 νέες κατοικίες στην Κρήτη, 251 νέες στην Κέρκυρα και 535 στην Πρέβεζα. Το ποσοστό των ακινήτων που προορίζεται για ξένους αγοραστές είναι σημαντικό, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη στροφή της αγοράς.

Κρήτη

Ο Γ. Γαβριηλίδης εξηγεί ότι η προτίμηση για πιο ακριβά και ποιοτικά ακίνητα οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές για νεόδμητα ακίνητα με ιδιωτική πισίνα και θέα στη θάλασσα στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 40% χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό καθιστά την επένδυση στην Ελλάδα ελκυστική, παρά την αυξημένη τιμή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι αγοραστές αναζητούν συνεχώς καλύτερη ποιότητα και υψηλότερη αξία για τα χρήματά τους.

Η Elxis προβλέπει ότι οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια με ετήσιο ρυθμό 8% – 10%. Οι επενδυτές επιλέγουν να τοποθετηθούν στην αγορά εξοχικών κατοικιών αναμένοντας σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες, ενώ στο μεσοδιάστημα μπορούν να εξασφαλίσουν μια ετήσια απόδοση τουλάχιστον 4% από την εκμετάλλευση των ακινήτων τους. Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση, διασφαλίζει ότι η αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα παραμένει ελκυστική και δυναμική.

πηγή