Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Ουσιαστική ανάκαμψη για την κρουαζιέρα στη Ρόδο

 



Ουσιαστική ανάκαμψη θα σημειώσει η κρουαζιέρα του χρόνου στην περιοχή μας, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, καθώς εταιρείες και κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να την επανεκκινήσουν λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που θα συμβάλουν στον περιορισμό της πανδημίας.

Ήδη η χρονιά που φεύγει ήταν ενδεικτική των προθέσεων που υπάρχουν για το 2022 αφού σταδιακά ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων αυξάνεται και όσο περνούν οι ημέρες προστίθενται όλο και περισσότερα στον κατάλογο εκείνων που θα καταπλεύσουν στη Ρόδο.

Η κρουαζιέρα λοιπόν εκτός απροόπτου ξεκινά δειλά-δειλά από τον Ιανουάριο κιόλας, όπως καταγράφεται από το ενδιαφέρον των εταιρειών, ενώ όσο περνούν οι μήνες τόσο αυξάνεται και κορυφώνεται το καλοκαίρι, φτάνοντας μέχρι στιγμής τα 477 κρουαζιερόπλοια.

Πρόκειται για έναν αριθμό ιδιαίτερα μεγάλο που προκαλεί αισιοδοξία στην τοπική κοινωνία αφού μέχρι στιγμής υπερκαλύπτεται ο αριθμός εκείνων που προσέγγισαν τη Ρόδο το 2019, τη χρονιά πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Τότε το λιμάνι μας δέχτηκε συνολικά 258 κρουαζιερόπλοια, αριθμός που είχε κριθεί ικανοποιητικός καθώς τα τελευταία χρόνια η κρουαζιέρα γνώρισε μεγάλη υστέρηση στην περιοχή μας για διάφορους λόγους. Μάλιστα υπάρχουν ημέρες μέσα στην επόμενη χρονιά κατά τις οποίες θα επικρατεί κυριολεκτικά συνωστισμός στο λιμάνι αφού η Ρόδος θα υποδέχεται ακόμα και επτά κρουαζιερόπλοια.

Για το λόγο αυτόν έχει ξεκινήσει ήδη ένας προγραμματισμός για το πώς θα αγκυροβολήσουν τα πλοία, αφού ορισμένα από αυτά θα δέσουν στην Ακαντιά, ώστε να εξυπηρετηθούν με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα.

Πάντως σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, κατέπλευσαν στη Ρόδο 192 κρουαζιερόπλοια με τα οποία μεταφέρθηκαν 130.304 τουρίστες. Πρόκειται για στοιχεία μέχρι και το τέλος του Νοέμβρη, στα οποία θα προστεθούν και αυτά του Δεκέμβρη ώστε να έχουμε την τελική εικόνα για τη χρονιά που φεύγει.

Σημειώνεται πάντως ότι αν το πρόγραμμα του τελευταίου μήνα του χρόνου εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, τότε θα έχουμε δύο ακόμα προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, ο συνολικός τους αριθμός θα ανέβει στα 194 και ο τελικός αριθμός επιβατών θα ξεπεράσει τις 131.000.  

Στη μετά την πανδημία εποχή, η κρουαζιέρα ανακάμπτει και απομένει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα και κυρίως ποιες καταστάσεις θα επικρατήσουν, που πιθανόν να επηρεάσουν και τα πρωτόκολλα των κρουαζιερόπλοιων σε ό,τι αφορά τις πληρότητές τους, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο πλέον: να έρχονται κρουαζιερόπλοια με υψηλές πληρότητες που έχουν ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Το ενδιαφέρον, όπως ομολογούν κύκλοι της κρουαζιέρας, είναι έντονο για το 2022 καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ζήτηση αναμένεται να εκτιναχθεί λόγω της ανάγκης των ανθρώπων να ταξιδέψουν και να ξεφύγουν από τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.

Η Ρόδος παραμένει σταθερή αξία στα προγράμματα και αυτό φαίνεται από τις προσεγγίσεις που έχουν ήδη δηλωθεί για το λιμάνι της Ρόδου. Το νησί μας προσβλέπει σε ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση καθώς το ενδιαφέρον που υπάρχει είναι έντονο και θα είχε ήδη αποτυπωθεί από πέρυσι εάν δεν ανέκοπτε την πορεία της κρουαζιέρας η πανδημία.

Η μείωση στα έσοδα όλης της αγοράς και ειδικά στη Μεσαιωνική Πόλη ήταν μία πραγματικότητα καθώς για μία ακόμα χρονιά η συρρίκνωσή τους είναι δραματική και ο προβληματισμός μεγαλώνει σε ό,τι αφορά την ανάγκη επιβίωσης τον χειμώνα. Η καλή κίνηση ενός σύντομου διαστήματος το καλοκαίρι δεν ήταν ικανή να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Το γεγονός λοιπόν ότι πλησιάζουμε σιγά-σιγά τα 500 κρουαζιερόπλοια για την επόμενη χρονιά δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας και ικανοποίησης καθώς τα νούμερα θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές που το νησί ήταν επίκεντρο της κρουαζιέρας και δεχόταν χιλιάδες τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: