Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

«Κολοσσιαία σπατάλη»: Νομπελίστες ζητούν περικοπή 2% στις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως

Οι κυβερνήσεις καλούνται να χρησιμοποιήσουν το «μέρισμα ειρήνης» για να βοηθήσουν τον ΟΗΕ να αντιμετωπίσει τις πανδημίες, την κλιματική κρίση και την ακραία φτώχεια



Πάνω από 50 νομπελίστες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καλώντας όλες τις χώρες να μειώσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες κατά 2% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια και να βάλουν τα μισά χρήματα που εξοικονομήθηκαν σε ένα ταμείο του ΟΗΕ για καταπολέμηση των πανδημιών, της κλιματικής κρίσης και της ακραίας φτώχειας.

 

Συντονισμένη από τον Ιταλό φυσικό Carlo Rovelli, η επιστολή υποστηρίζεται από μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων και μαθηματικών, συμπεριλαμβανομένου του Sir Roger Penrose, και δημοσιεύεται σε μια εποχή που οι αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις έχουν οδηγήσει σε σταθερή αύξηση των οπλικών προϋπολογισμών.

 

«Μεμονωμένες κυβερνήσεις υφίστανται πίεση να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες επειδή το κάνουν άλλες», λένε οι υπογράφοντες υποστηρίζοντας την εκστρατεία Peace Dividend που ξεκίνησε πρόσφατα, και κάνουν λόγο για «μια κολοσσιαία σπατάλη πόρων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πολύ πιο σοφά».

 

Όπως τονίζουν, το σχέδιο περιλαμβάνει μια «απλή, συγκεκριμένη πρόταση για την ανθρωπότητα», αν και δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική για περικοπές στρατιωτικών δαπανών από μεγάλες ή μεσαίες κυβερνήσεις ή ότι τυχόν ποσά που θα εξοικονομηθούν θα παραδοθούν στον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του.

 

Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,981 δισ. δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 2,6% σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Ειρήνης της Στοκχόλμης. Οι πέντε χώρες που ξόδεψαν τα περισσότερα ήταν ΗΠΑ ($778 δισ.), Κίνα ($252 δισ.), Ινδία ($72,9 δισ.), Ρωσία ($61,7 δισ.) και Ηνωμένο Βασίλειο ($59,2 δισ.)- όλες εκ των οποίων αύξησαν τους προϋπολογισμούς τους το 2020.

 

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για καταστάσεις όπως η Ουκρανία και μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Ειρηνικό για την Ταϊβάν συνέβαλαν στην αύξηση των δαπανών, ενώ τα τελευταία χρόνια ορισμένες συνθήκες, όπως η Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλεια (ΙΝF), έχει επιτραπεί να λήξουν.

 

Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι οι κούρσες εξοπλισμών μπορεί να οδηγήσουν σε «θανατηφόρες και καταστροφικές συγκρούσεις» και προσθέτουν: «Έχουμε μια απλή πρόταση για την ανθρωπότητα: οι κυβερνήσεις όλων των κρατών-μελών του ΟΗΕ διαπραγματεύονται κοινή μείωση των στρατιωτικών τους δαπανών κατά 2% ετησίως για 5 χρόνια».

 

Άλλοι υποστηρικτές της επιστολής περιλαμβάνουν τον Θιβετιανό πνευματικό ηγέτη Δαλάι Λάμα, ο παλαιότερος νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, καθώς και ο βιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge Sir Venki Ramakrishnan και η Αμερικανίδα μοριακή βιολόγος Carol Greider.

 

Καλούν τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου να επιτρέψουν «οι μισοί από τους πόρους που απελευθερώθηκαν από αυτή τη συμφωνία» να διατεθούν σε «ένα παγκόσμιο ταμείο, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινών προβλημάτων της ανθρωπότητας: πανδημίες, κλιματική αλλαγή και ακραία φτώχεια». Ένα τέτοιο ταμείο, ισχυρίζονται, θα μπορούσε να ανέλθει σε 1 τρισ. ​​δολάρια έως το 2030.

 

Με πληροφορίες από Guardian

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: