Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

2.000 μαθητές για την 28η Οκτωβρίου στο Δίστομο για αντι -ναζί «μάθημα»




Όλο και περισσότερα σχολεία απ όλη την Ελλάδα επιλέγουν την Μαρτυρική κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας για μια βιωματική περιήγηση στον τόπο που οι Γερμανοί Ναζί έσφαξαν 228 αμάχους, μεταξύ των οποίων και 57 παιδιά από λίγων ημερών έως,17 ετών.

Οι μαθητές επισκέπτονται το Μαυσωλείο στον ομώνυμο Λόφο και ξεναγούνται στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού από ειδικούς, ενώ μερικά σχολεία έχουν ετοιμάσει και δικό τους μάθημα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος όλο και περισσότερων σχολείων για επίσκεψη στο Δίστομο είναι ότι την Πέμπτη μόνο έφθασαν τμηματικά- βάσει προγραμματισμού- περίπου 600 μαθητές, συνδυάζοντας και βόλτα στην όμορφη κωμόπολη, που διαθέτει και Αρχαιολογική Συλλογή του Υπ. Πολιτισμού, ή επίσκεψη στο ονομαστό Βυζαντινό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά με τα ψηφιδωτά , 9 χλμ από το Δίστομο.

Όλο δε το έτος, οι επισκέπτες του Μουσείου ξεπερνούν τις 12.000, με τους περισσότερους να είναι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου, το οποίο είναι υπό την εποπτεία του Δήμου, έχει προχωρήσει σε εισηγήσεις για βελτίωση της λειτουργικότητας του μαυσωλείου και του Μουσείου.

Ήδη ο νέος Δήμαρχος κ Γιάννης Σταθάς, έχει αποφασίσει και κάνει όλες τις επίσημες υποδοχές και συναντήσεις στην αίθουσα προβολών του Μουσείου. 

ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφου δουν τις ανεμογεννητριες εξηγήστε τους ότι είναι της ENERCON και κατασκευή και εκμετάλλευση, των οσο πιο "Γερμανων" γίνεται (με όλα τα υπονοούμενα). Μετά δείξτε τους τον σταυρό του μνημειου γιατι εχει πνιγει μεσα στις ανεμογεννητριες και μπορει να μην τον δούν. Μετά πέστε τους ότι ο "δρόμος" που πήραν με ελεύθερη βούληση οι επιζήσαντες της σφαγής του Διστόμου έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά στα σχολεία να μειώνονται σταθερά, οι γέροι να είναι όλο και περισσότεροι, οι εναπομείναντες μεσαίας ηλικίας να είναι όλο και περισσότερο από άλλη χώρα χωρίς μνήμες και δεσμούς με την ιστορία και τα χώματα της πατρίδας αυτών που σφαγιάστηκαν τότε, κλπ, κλπ. Τέλος εξηγήστε τους για ποιά ανταλλάγματα δεχτήκατε σήμερα να συμβεί (να έχει δρομολογηθεί με μαθηματική ακρίβεια) για το συμφέρον των Γερμανών αυτό που δεν κατάφεραν οι ναζί τότε. Την ερήμωση του Διστόμου, την μετατροπή του σε ένα μικρό οικισμό φάντασμα όπως η Θίσβη και τα χωριά της, όπως τα χωριά του Παρνασσού και της Γκιώνας, και αναπόφευκτα , συν το χρόνο, την διαγραφή της ιστορίας του και των εγκλημάτων των προγόνων των "ευεργετών επιχειρηματιών" του σήμερα. Για ποια ανταλλάγματα δώσατε το Δίστομο να το κάνουν οι σημερινοί, ότι θα το έκαναν τότε οι Γερμανοί ναζί αν τελικά δεν έχαναν τον πόλεμο. Λυπηρό και εξευτελιστικό αν περνάς απο εκεί να διαπιστώνεις κάποια στιγμή ότι υπάρχει κάποιος σταυρός κάποιου μνημείου κάπου εκεί χαμηλά, ανάμεσα στις βιομηχανικές κορυφές των αιολικών πάρκων, της κάποτε ιερής γης για την οποία κάποιοι κάποτε θυσίασαν την ζωή τους, για να μπορούν τα παιδιά τους να ζήσουν εκεί, να ζήσουν απο αυτή. Τι τόσο πολύτιμο πήρατε σαν αντάλλαγμα;

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα είπες...