Η κατάληψη της Κέρκυρας έγινε στις 31 Αυγούστου 1923 από τους Ιταλούς και θεωρείται ως μια από τις πρώτες ενέργειες επίδειξης ισχύος του Μπενίτο Μουσολίνι προς τις Διεθνείς δυνάμεις. Αφορμή για την στρατιωτική επέμβαση στάθηκε η δολοφονία του Ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελλίνι στα ελληνοαλβανικά σύνορα και ο Μουσολίνι προφασίστηκε ότι ο Ιταλός στρατηγός που μετείχε της επιτροπής για τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, δολοφονήθηκε από Έλληνα.
Ο Μουσολίνι κατείχε ήδη τη Λιβύη και τα Δωδεκάνησα και αποφάσισε να εισβάλει στην Ελλάδα. Και να το κάνει όσο πιο γρήγορα γιατί η Ελλάδα είχε περάσει στην Αντάντ, στη συμμαχία με την Αγγλία και τη Γαλλία. Ο δολοφόνος του Ιταλού στρατηγού ήταν πράκτορας του Μουσολίνι που «καθάρισε» έναν αντιφασίστα αξιωματικό, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Ντούτσε να ζητήσει αποζημίωση 50 εκατομμυρίων λιρών από την ελληνική κυβέρνηση τα οποία και έλαβε για να απελευθερωθεί η Κέρκυρα.
Από τότε αρχίζει η «προς νότον πολιτική του Μουσολίνι. Έτσι θα φτάσει και πόλεμο του ΄40 πριν προλάβουν να το κάνουν οι Γερμανοί. Τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου ο Ιταλός πρέσβης χτυπάει την πόρτα του Μεταξά και του δίνει το τελεσίγραφο, το οποίο βέβαια του το επιστρέψει ο Μεταξάς.
Αυτό που ενοχλούσε τον Μουσολίνι ήταν η συμφωνία Αγγλίας – Γερμανίας να μείνει ουδέτερη η Ελλάδα. Γι΄ αυτό όπως μου εμπιστεύθηκε αξιωματικός του ελληνικού στρατού που είχε την ευθύνη των εξοπλισμών δεν μπορούσαν να πάρουν κανενός είδους πολεμικό υλικό από αυτές τις δύο χώρες.
Η συμφωνία σταμάτησε ως γνωστών όταν οι Άγγλοι έστειλαν στρατεύματα στην Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις του Μεταξά και του Παπάγου.
Να σημειώσουμε ότι ο θάνατος του Μεταξά εκτιμάται από αρκετούς ιστορικούς ότι επρόκειτο περί δολοφονίας, για να «βγει από τη μέση” και να έρθουν οι Άγγλοι. Το ότι ο Μεταξάς «βγήκε από τη μέση» το υπονοούν πολλοί ιστορικοί. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για τον ξαφνικό θάνατο του Μεταξά. Μετά το θάνατό του οι Βρετανοί έχουν πρόσβαση στην Ελλάδα και με τη βοήθεια του πρίγκηπα Γέωργιου.
Οσον αφορά τον Παπάγο οι σύμμαχοι δεν τον πήραν μαζί τους όταν έφυγαν από την Κρήτη για την Αίγυπτο και τον συνέλαβαν οι Γερμανοί οι οποίοι στη συνέχεια τον έστειλαν στο Νταχάου μαζί με τον Ζαχαριάδη.
Δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα απομνημονεύματα του Τσόρτιλ.
Άλλη μια «τρύπα» της ιστορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου