Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΜΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΤΡΟΊΚΑ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Οι κάλπες φρενάρουν τα νέα μέτρα
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Με πολιτική διαπραγμάτευση, που θα καταλήξει σε πολιτική απόφαση, επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει τα νέα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές από την Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, εξαιτίας των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, οι οποίες αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα, αδυνατεί να προχωρήσει σε συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα περιλαμβάνει τη λήψη νέων μέτρων, γνωρίζοντας όμως ότι οι δανειστές έχουν θέσει χρονικό περιθώριο ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στο τέλος Μαρτίου προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιευθούν οι δόσεις.
Πλέον η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό και παράλληλα να αποφύγουν την πολιτικά επικίνδυνη δοκιμασία της ψήφισης νέων μέτρων από τη Βουλή.
Η ελληνική πλευρά, στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εμμένει πεισματικά στη θέση «όχι νέα μέτρα για το 2014» και αντιπροτείνει στους δανειστές η «τρύπα» στα δημοσιονομικά να καλυφθεί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία υπολογίζει ότι μπορούν να αποφέρουν περί τα 5,2 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: